„Istoria  orașului Florești, văzută prin lentila aparatului de fotografiat”

0
287

  Acesta este genericul unei expoziții temporare de fotografie veche, inaugurată la Muzeul raional de Istorie și Etnografie, cu prilejul  împlinirii în acest an a 435 de ani de la prima atestare documentară  a orașului Florești.   Fotografiile expuse publicului vizitator  au fost realizate de fotografi anonimi în gamă alb-negru, datează  începând cu a doua jumătate a secolului al  XIX-lea și redau  evenimente importante din istoria  urbei –  locuri, imobile, biserici de epocă, monumente istorice de importanță locală,  oameni din diferite medii sociale, personalități și oficialități locale,  dar și  instantanee  referitoare la  sănătate, învățământ, tineret, cultura, peisaje urbane, etc. 

La festivitatea de inaugurare a vernisajului expoziției, Elidia Murafa, directoarea  muzeului, a menționat că expoziția include un set de fotografii de epocă, în mare majoritate inedite, care reflectă o relevanță culturală și istorică nu doar  din punctul de vedere al numărului  de imagini, ci și al diversității tematice, al amintirilor de neuitat despre lumea, faptele si evenimentele de altă dată. Și într-adevăr, o fotografie veche poate face și istorie , precum  cele din expoziția vernisată. Una din acestea  datează  din  anul 1934 și  îi prezintă  pe foștii profesori ai Gimnaziului „Ion Duca”, iar alte doua fotografii pe fondatorul Școlii primare „Constantin Moțoc,”  precum și vechiul edificiu de studii. Clădirea s-a mai păstrat până în prezent, pe teritoriul Liceului Teoretic  „Mihai Eminescu ”. O altă fotografie veche îl prezintă publicului pe preotul Vasile Guma care, a slujit la Catedrala cu hramul „Sf. Ierarh Mitrofan ”,  în perioada anilor  1886 – 1910,  și pe soția sa, Sofia, directoare a Școlii parohiale. O alta fotografie inedită, redă cel mai vechi și mai grațios pod metalic peste Răut din nordul țării, montat înainte de primul război mondial. Este al doilea, după podul de fier peste râul Prut, din mun. Ungheni, de asemenea  gândit și proiectat de către  renumitul inginer francez  Alehandre Gustave Eiifel. Podul peste râul  Răut la fel s-a încăpățânat sa-i reziste timpului, nu însă și nepăsării autorităților ,altfel nu ar fi ajuns în prezent o imensă carcasă de fier, pe care nu-l pot traversa nici pietonii. O altă fotografie din colecția expusă, redă imobilul Muzeului de Istorie și Etnografie, construit  în anii 1930. Clădirea a găzduit autoritățile publice din Plasa administrativ-teritorială Florești, din cadrul județului Soroca (interbelic), iar ulterior, în anii de ocupație sovietică, aici a activat Biblioteca Publică pentru copii. O altă fotografie de epocă a imortalizat un grup de medici, precum și imobile ale spitalului de zemstvă, inaugurat la 7 noiembrie 1873. Numărul de paturi, iar cu ele și  profilurile medicale,  s-au mărit  esențial. Asta, odată cu darea în exploatare în anul 1876, a mai multor clădiri. După 120 de ani de activitate, spitalul de zemstvă a fost transferat de pe malul râului Răut, la o periferie a orașului, în noi edificii, care in prezent  formează un întreg Campus medical modern, iar spitalul vechi a fost  transformat într-o veritabilă ruină. Un destin analogic i-a fost sortit  sa-l aiba si Fabrica de fermentare a tutunului, înființată în anul 1928. O altă fotografie mărturisește despre importanța plasei Florești pe plan  județean și prin înființarea în anul 1879 a Poștei de Zemstvă.

Nostalgia după vremurile trecute, astfel ar putea fi redată mai succint starea de spirit  cei cuprinde pe vizitatorii care trec în aceste zile pragul muzeului pentru a viziona expoziția de fotografie, rămânând profund impresionați de modul și măiestria fotografilor necunoscuți care au mânuit aparatul de fotografiat,cât și de povestea  fiecărei fotografii în parte. Cum a menționat Sergiu Dăguță, in lumea digitală în care trăim, fotografiile fac parte din viața fiecărei familii, însă în urmă cu peste200 de ani, nu le putea realiza oricine, tocmai astea   le-au transformat în relicve prețioase pentru cei care le dețineau. Sergiu a mai menționat că a avut să descopere din fotografii și orașul de altă dată, cu străzi, în aspectul de atunci – imobile vechi și o mică hidrocentrală electrică de cândva, instalată la barajul construit pe râul Răut. L-a mai impresionat și poza cu podul metalic peste râul Răut, vechi  de mai bine de un secol, precum și Gara feroviară, podurile de-a lungul liniei ferate, construite la sfârșitul anului 1890, i-ar in opinia  directorului Scolii de Arte, Boris Isac, un alt vizitator al expoziției, fotografiile de arhivă prezentate publicului, te transpun instantaneu în perioada  vremurilor demult apuse, clipele, trăirile de neuitat ale oamenilor de altă dată – toate  imortalizate pentru posteritate.

Actualmente, patrimoniul Muzeului de Istorie  și Etnografie din orașul Florești, numără  peste 13 mii de  piese de reală valoare istorică dintre care  peste 4000 însumează colecția  de fotografii, circa 100 dintre acestea au fost prezentate in premiera publicului, în cadrul expoziției cu genericul „ Istoria  orașului Florești, văzută prin lentila aparatului de fotografiat ”, care vi fi deschisa  până la data 1 martie, după care fotografiile   vor   remise spre păstrare în colecțiile muzeului.

Text: Pavel SAVCA

Imagini: Mihai GUTIUM

 

 


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentPoți și tu? O bunică și-a construit singură o mașină electrică
Articolul următorAflă de ce să pui cartofii în mașina de spălat vase
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.