Irina Cupco: “Eu vreau să fac muzică bună, să aibă versuri cu sens…”

0
517

Irina Cupco este o tânără soroceancă ambițioasă care vrea să cucerească piața muzicală românească. A început-o cu dreptul, dar spune că mai are mult de muncit până își va realiza visele. Și totuși, versurile sale, scrise în colaborare cu alți tineri muzicieni, au reușit să placă, iar piesele pe aceste versuri au reușit să ajungă hituri. “Doar noi”, interpretată de Alina Eremia și Mark Stam (versuri Mark Stam și Irina Cupco) au adunat peste 11 milioane de vizualizări pe YouTube, “IMPAR”, cântat de Mark Stam, are la fel peste 5 milioane de vizualizări (versuri “The Motans” Denis Roabes, Mark Stam și Irina Cupco). Talentul fetei de 20 de ani, îmbinat cu alte ingrediente de succes, cum ar fi “academia” muzicală “Bravo Star” și colaborarea cu frații Arcadie și Dima Spoială, soroceni și ei, ar fi un bun început pentru o carieră în lumea muzicii. Vrea să cucerească mai întâi piața muzicală din Republica Moldova, apoi să treacă Prutul. Irina vrea să ne captiveze atât cu versurile ei, dar și ca interpretă, așa că am hotărât că discutăm acum, la poalele muntelui pe care vrea să-l urce, și peste vreo 10 ani, când, sperăm, va fi pe culme.

− Irina, de când prietenești cu muzica și poezia?
Eu de la patru ani învăț muzica la Ludmila și Valeriu Ceban, iar de la șase ani am mers la școala muzicală. Versuri am început a scrie, cred, din clasa a cincea. Scriam permanent poezii când aveam inspirație, când aveam ce să zic, îmi venea pur și simplu ca un val. Cum mării îi vine valul, așa și mie îmi venea poezia.

− Ce a însemnat pentru tine studioul “Bravo Star”?
A fost o experiență foarte frumoasă, am multe amintiri legate de “Bravo Star”. Ludmila și Valeriu Ceban au fost ușa prin care eu am intrat în muzică, ei au fost cei care au sfătuit părinții mei să mă dea la Școala Muzicală, unde am studiat pianul, apoi chitara. Ei m-au învățat să cânt și să iubesc muzica.

− Ce fel de poezie preferai?
Scriam pe diferite teme, și despre dragostea care niciodată nu a avut loc, o dragoste neîmplinită. Să fi fost împlinită, poate nici nu aș fi scris. De obicei, arta se naște din suferință, așa este la mine. Mai scriu despre problemele care mă apasă, probleme din societatea din ziua de azi. Despre firea umană, teme care trebuie să te pună pe gânduri, să te gândești la comportamentul tău zi de zi. La viitorul tău.

− Ai ales un fel aparte de a scrie, nu sunt versuri clasice, de ce?
Mie îmi pare că tot ce s-a putut spune a fost spus. Acum spunem tot aceeași, dar prin alte cuvinte, trebuie să fie interesant, așa îmi iese, altfel nu pot. Plus la asta, mă ajută foarte mult Universitatea, fac “literele”, citesc mult, avem ore unde analizăm opere literare, poezii.

Întrebare retorică #2

Noi nu iubim ce el al nostru
Și ne iubește ce-i străin,
Noi venerăm frumosul monstru,
Orbește credem în destin.
Plătim cu bani pe lucruri proaste,
Iar banii îi plătim cu timp,
Din zile ale vieții noastre,
Trăite… două, trei se strâng.
Mâncăm ficați de animale
Și, uneori, inimi de om,
Ne bucurăm de trupuri goale
Și plângem după golul pom.
Ne dăm “ador” pe sociale
Și ne urâm în 4D,
Urmăm valori curvești loiale,
O, Doamne, spune-ne, de ce?

− Ai un caiet unde îți aduni versurile?
Unele poezii sunt pe laptop, atunci când lucrez la el și-mi vine inspirația, le scriu acolo și le salvez în word. Dacă-s pe drum, le scriu în telefon, în notițe, apoi tot în laptop le salvez. Încerc să le scriu și într-un caiet, fiindcă hârtia este nemuritoare în comparație cu calculatorul, unde poate să se formateze hardul. Am multișoare, dar încă nu sunt destule pentru un volum, dar aș vrea să scriu și un volum de poezie. Se deosebește foarte mult atunci când scriu o poezie sau versuri pentru o piesă. Este o diferență mare. În piesă trebuie să spui cât mai simplu pentru ascultător și totul să fie concis. În poezie ai mai mult frâu liber pentru trăiri. În piesă ești limitat și de melodie, versurile trebuie să meargă după acea melodie și este mai dificil. Am o piesă proprie care a fost făcută așa din întâmplare, iar niște băieți amatori ca și mine de la Suceava au creat un clip pentru ea, piesa se numește “Megapolis” și poate fi găsită pe Youtube. Mai sunt și piese pentru artiști cum ar fi Mark Stam și Alina Eremia cu piesa “Doar noi”, scrisă de mine împreună cu Mark. Nu demult Mark Stam a lansat și piesa “Impar”, unde am participat la scrierea versurilor.

− Ce înseamnă a participa la scrierea versurilor?
Este un proces unde creează mai mulți oameni împreună. A participat Denis de la “The Motans”, eu și Marius (Mark Stamp). Mark cu “The Motans” au făcut scheletul piesei la studio, apoi eu cu Mark am mai lucrat la versuri, în mare parte la strofa a doua, și a ieșit piesa. Am mai lucrat cu alți artiști, dar piesele încă nu au fost lansate. Cât privește creația comună, de exemplu, Mark a venit cu ideea, poate să aibă niște versuri crude și el îmi povestește ce simte, ce vrea să spună prin această piesă. Și am scris o jumătate de pagină, de acolo extragem ideile principale, încercăm să căutăm metafore interesante. Apoi ne consultăm cu managerii și alte persoane care ne spun părerea, dacă e bine, nu, sau se poate mai bine.

− Ai reușit să acumulezi experiență în industria muzicală?
Am avut niște sesiuni cu artiști și producători de la “Global Records”, mai aștept unele propuneri. Am o propunere de colaborare cu frații Spoială, care la fel cum sunt managerii lui Mark să fie și managerii mei. Vrem să facem un proiect muzical nou, iar eu să fiu artistul, sper să fie ceva interesant. Voi avea un pseudonim, dar nu vi-l spun, este încă secret.

− Cum îți vezi rolul tău în lumea muzicii, ca textieră, interpretă sau cantautor?
Vreau să scriu piese pentru alții, dar și pentru mine. Fiecare interpret poate interpreta piesa în felul său, dar eu o pot simte într-un alt fel și aș vrea să aduc lumii viziunea mea asupra muzicii. Cred că o să îmbrățișez stilurile Pop, Hip Hop, R&B, fie mixate.

− În show business apar tot mai puține valori…
Da, eu observ acest lucru, acesta este un fenomen răspândit nu doar la noi în țară. Dar în ultimul timp mai mulți artiști cântă live, tot ei se implică în scrierea pieselor sale, vor să aducă aportul lor și aici. Eu vreau să fac muzică bună, să aibă versuri cu sens, nu doar să te simți bine în ritmurile ei. Vreau să te pună pe gânduri, să asculți, să te gândești la chestii care zi de zi se întâmplă în viața ta. Acesta e scopul meu și sper că o să ajung la el. Iar aceasta necesită foarte multă muncă. − Apropo, cine te susține moral și financiar?
Cât privește partea psihologică, mă susține foarte mult familia, dar și prietenii mei. Ei cred în mine mai mult decât cred eu. Mă bucur de aceasta, fiindcă este foarte important să ai oameni care te susțin, ei îți dau motivație. Plus la toate, tu trebuie să te susții pe tine însuși și să ai putere ca mereu să menții motivația și să creezi și să fii mai bun. Niciodată nu este bine să te mulțumești cu nivelul la care ești, trebuie mereu să vrei să te dezvolți, să crești, să citești cât mai mult ca să fii mai bun. Deja partea materială, fiindcă mi-au propus frații Spoială să fiu proiectul lor, le revine lor, dar și părinții mă susțin cu cheltuielile curente.

DOAR NOI

Tu ești o infractoare,
Ce-aș vrea să mă omoare
Așa cum n-au s-o facă alții.

Cu zâmbete ca gloanțe,
Țintești în puncte slabe.
O marionetă în piesa ta.

− BRIDGE −
Te-aș venera și blestema
Cum naiba să te scot din mintea mea?
Un drog puternic e atingerea ta.

Un Al Capone în formă de ea,
Ucide cu senzualitatea sa,
Rațiunea o respinge, dar inima vrea.

− REFREN −
Să rămânem doar noi, doar noi amândoi,
În șoapte și săruturi moi,
Doar noi amândoi,
Doar noi…

Eu — Titanicul pe val,
Tu — iceberg infernal,
Cu toții știm acest final.

Ard amintirile cu tine,
Dar scrumul ce rămâne,
Ca Phoenix-ul renaște-n mine.

Eu sunt o umbră, am nevoie de lumina ta,
Mă prăbușesc, sper să-mi întinzi mâna,
Mirosul tău s-a îmbibat în pielea mea,
Tu nu simți aceeași,
De ce tu nu simți aceeași?
Text: Mark Stam și Irina Cupco

− Ai reușit să-ți faci prieteni în industria muzicală?
Mark Stam, în primul rând, suntem prieteni foarte buni, suntem ca frații, chiar dacă de la mame diferite. Prietenesc cu Irina Rimes, mă susține mult, primesc sfaturi de la ea. Până la nivelul Irinei mai am de muncit foarte mult, sper să cresc ca să facem un proiect comun, dar am scris două piese împreună. Ele încă nu s-au lansat, dar a fost o experiență foarte faină. Am făcut cunoștință cu Denis de la “The Motans”, îmi place cum scrie, mie îmi plac pisicile, iar “motanul” acesta este foarte bravo. Am mai făcut cunoștință cu niște băieți foarte talentați “Antipoem” și am făcut niște piese împreună la niște sesiuni.

− Unde și cum te vezi peste 10 ani?
Sper mult să mă văd împlinită, pentru că am câteva idei la care visez cu ochii deschiși. Vreau să am o carieră muzicală în România. Vreau să trăiesc o dragoste adevărată, de care nu am avut încă parte. Vreau să-mi susțin și eu părinții material, așa cum mă ajută ei pe mine.


Articolul precedentCENTENAR: Îmi doresc reîntregirea Țării!
Articolul următorCetatea cu monografia oraşului Soroca (VI)
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.