Lunile septembrie – octombrie sunt cele mai rodnice pentru amatorii de ciuperci. Multe persoane, de multe ori împreună cu familiile lor, pleacă în pădure la cules ciuperci. În multe cazuri așa numiții „ciupercari” culeg ciupercile fără să le cunoască. Or, în ultimul timp în secțiile Spitalului Raional Soroca, se internează mulți pacienți în stare gravă, cu intoxicații cu ciuperci.
Aproximativ 4% din toate otrăvirile se datorează consumului de ciuperci otrăvitoare. Cauzele acestor otrăviri sunt ignorarea acestor ciuperci și pregătirea necorespunzătoare a acestora. Există clasificări ale ciupercilor în funcție de comestibilitate: Ciupercile sunt comestibile, pot fi preparate fără tratament suplimentar; Ciuperci comestibile convențional-ciuperci, care înainte de folosire, necesită o pregătire specială sau înmuiate în apă curgătoare; Grupul de ciuperci necomestibile include atât cele otrăvitoare, cât și non-toxice, dar cu un gust sau miros extrem de neplăcut, care împiedică utilizarea lor (ciuperci biliare, ciuperci de piper etc.).
Numărul de ciuperci otrăvitoare este relativ mic. Acestea includ: Amanita palidă, Amanita muscaria și altele a cărei venin nu este distrus și excretat în timpul tratamentului termic sau sărare. După recoltare, ciupercile trebuie tratate imediat și durata de depozitare a ciupercilor proaspete nu trebuie să depășească 18-24 ore la o temperatură de cel mult 10oC. Trebuie să cunoaștem că, chiar și cea mai bună și cu siguranță, cea mai comestibilă ciupercă, dacă a fost păstrată în condiții necorespunzătoare, a început să putrezească la rădăcină sau a rămas mult timp fără tratament temic, poate deveni otrăvitoare.
Simptome care indică otrăvirea cu ciuperci:
Afectarea tractului gastrointestinal: dureri abdominale, greață, vome, scaun frecvent lichid, uneori 20-25 de ori pe zi. Pentru otrăvirea cu Amanita palidă, din cauza impurităților de sânge, fecaliile și vărsăturile pot căpăta culoarea zațului de cafea.
Afectarea sistemului nervos central: se manifestă diferit, în funcție de tipul de ciuperci. De exemplu, Amanita muscaria dă halucinații și excitație motorie. În primul rând, apare anxietate și apoi inhibiție și indiferență. Este posibilă trecerea în stare de comă.
Afectarea sistemului cardiovascular. Se exprimă prin scădere a presiunii sângelui, o creștere a pulsului.
Afectarea ficatului și a rinichilor depinde de tipul și numărul de ciuperci consumate. În stadiile incipiente, se dezvoltă oliguria, adică o scădere a cantității de urină. Apoi apare insuficiența hepatică, care se caracterizează prin icter și dereglări a sistemului nervos central. Intoxicația severă duce la comă hepatică. Afectarea rinichilor poate duce la insuficiență renală acută.
Primul ajutor pentru otrăvirea cu ciuperci:
Eliminarea toxinelor din organism se realizează prin provocarea vărsăturilor, care este necesară atunci, când există în stomac bucăți mari de ciuperci otrăvitoare, deoarece acestea nu pot trece prin sonda gastrica la spălătura stomacală. La domiciliu, se pot provoca vărsături prin luarea de sare de masă (1 lingură pe un pahar de apă caldă) sau pulbere de muștar (1 linguriță pe un pahar de apă caldă). O altă modalitate de a provoca vărsături este consumul abundent de apă rece, urmată de apăsarea degetul cu pe rădăcina limbii.
Lavajul gastric trebuie efectuat în mod obligatoriu, chiar și după 10-12 ore după otrăvire. După spălarea stomacului, se administrează cărbune activat la rata de 1-2 comprimate la 1 kg de greutate.
Pacientul cu intoxicații cu ciuperci se internează obligatoriu la spital.
Valeriu BORDIAN,
vice-directorul Spitalului raional din Soroca