ÎMSP „Centrul de Sănătate Soroca” este parte a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova

0
48

Colaborări transfrontaliere

Aprobat pe data de 30 noiembrie 2022 de Comisia Europeană, Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova are un buget de 77,3 milioane de euro, la care se adaugă cofinanțarea statelor participante. Proiectele finanțate trebuie să aducă beneficii comunităților aflate de ambele părți ale frontierei, din județele Iași, Botoșani, Vaslui, Galați și de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.   În vederea inițierii activității Comitetului, delegațiile celor două țări au discutat și decis asupra mecanismelor de colaborare în cadrul comitetului și modalitatea de luare a deciziilor, pe durata de implementare a programului, respectiv până în 2029.

Scopul principal al IMSP Centrul de Sănătate Soroca este ocrotirea sănătăţii   populaţiei prin dezvoltarea şi fortificarea continuă a medicinii    de familie cu  accentuarea prioritară pe măsurile de prevenire a      maladiilor populaţiei din raionul  Soroca.  Un efort major IMSP in colaborare cu APL depune in fortificarea bazei tehnico-materiale al instituției.  RM a ales calea aderării la UE.  Important instrument de sprijin financiar pe care Republica Moldova îl are acum la dispoziţie este Programul Indicativ Multianual, finanţat din Instrumentul de Vecinătate.  Pentru perioada 2021 – 2024 = 260 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

IMSP “Centrul de Sănătate Soroca” crede oportună implicarea in programul lansat, pentru a renova echipamentul învechit si acordarea serviciilor de înaltă calitate cetățenilor.  Propunerea   IDEP    Institutul de Dezvoltare si Expertiza a Proiectelor,  privind participarea la Curs  Dezvoltare Locală și Regională prin Atragerea Fondurilor Europene a fost acceptata de IMSP. Ca urmare au fost delegate persoane la cursul menționat. Vizita de lucru efectuata de participanți in Județul Vaslui pe 31.01 2023 în vederea constituirii echipelor de proiect mixte moldo-române pentru schițarea, aplicarea și realizarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă europeană (în special curând disponibile din programele de pre-aderare)    a fost una binevenita.

Participarea la Atelierul sectorial al instituțiilor medicale cu specialiștii in domeniul din RO si RM.  Vizita reprezentanților instituțiilor medicale la Spitalul Județean de Urgenta Vaslui, unde in aceasta  perioada derulează un proiect de renovare in suma de 66 milioane euro,  finanțat de Uniunea Europeana.   Cursul petrecut, întâlnirile de la Vaslui pe viitor vor fi un aport considerabil in dezvoltarea IMSP.

Ludmila CIOBANU, șefa ÎMSP „Centrul de Sănătate Soroca”

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentIon SPATARU: „La vârsta mea, mai mult contează cât de lungă va fi perioada în care mă voi bucura de pensie decât mărimea acestei pensii”.
Articolul următorZiua Națională a Lecturii: Pentru o viață sănătoasă citiți două cărți pe lună!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.