IMPORTANT! Republica Moldova şi România vor semna Acordul cu privire la echivalarea actelor de studii

0
47
Foto: pixabay.com

 

Într-o emisiune televizată, ministrul Igor Șarov a precizat că MECC a pregătit documentul, acesta urmând a fi expediat pentru avizare la Bucureşti. „Sper ca într-o scurtă perioadă să treacă prin procedurile de avizare şi să fie benefic pentru cetăţenii Republicii Moldova şi cetăţenii români. Celor care au avut până acum diplome de 10 sau de 11 clase şi nu aveau diploma de bacalaureat, le era recunoscută diploma în România numai dacă aveau şi o diplomă de studii superioare. Acum, în baza semnării acestui act, celor care au diplomă de 10 şi de 11 clase le va fi recunoscut actul de studii”, a spus Igor Şarov.

 Oficialul s-a referit şi la recunoaşterea diplomelor de până la Procesul de la Bologna şi după, în cazul în care instituţia este acreditată, de asemenea, va fi recunoscută şi în România. „Alt exemplu: titlurile de doctor în ştiinţe, în cazul în care în R. Moldova este confirmat de Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Educaţie şi Cercetare, după toate procedurile din România, diplomele se echivalează”.

 Procesul Bologna este numit după Declarația de la Bologna, care a fost semnată în orașul italian Bologna, la 19 iunie 1999, de către miniștrii responsabili de învățământul superior din 29 de țări europene. Prin semnarea acestui document, a fost inițiat procesul de creare a Spațiului European al Învățămîntului Superior care ar facilita convergența diverselor sisteme de învăţămînt superior spre sisteme mai transparente, comparabile și compatibile bazate pe trei cicluri: licenţă, masterat, doctorat.

 Scopul major al Procesului Bologna este crearea unui Spaţiu European al Învăţământului Superior (European Higher Education Area) bazat pe cooperare internațională şi schimb academic pentru facilitarea mobilităţii studenților, profesorilor și cercetătorilor și pregătirea tinerilor pentru carierele viitoare şi pentru calitatea de cetăţeni activi în societăţile democratice europene. În prezent, 48 de state sunt membre  ale Procesului Bologna. Republica Moldova a aderat la Procesul Bologna în mai 2005.

 


Articolul precedentPelerinajul la Iași, de Sf.Parascheva, se amână pentru vremuri mai bune
Articolul următorRepublica Moldova: un dezonorant loc 14 în lume, la capitolul „infectare cu coronavirus”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.