Igor MUNTEANU: „. Ne-am săturat de guverne care știu tot, controlează tot, se lăfăiesc în banii noștri și nu răspund în fața nimănui”

0
479

Publicitate politică

 Igor Munteanu este unul din cei mai prolifici și experimentați oameni politici și diplomați din Republica. A fost cadru universitar, a lucrat în domeniul cercetării și cooperării cu autorități ale Consiliului Europei, a fost ambasador în Statele Unite ale Americii, Cana și Mexic, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Comisiei parlamentare care a investigat concesionarea Aeroportului, privatizarea Air-Moldova, CTC – Tutun și concesionarea Stațiilor și Gărilor Auto. Din 5 noiembrie 2022 este președinte al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare.

  • Domnule Igor Munteanu, ce a fost la început: CUB-ul sau sintagma Coaliția pentru Unitate și Bunăstare? Or, este prima data când un partid politic din RM utilizează o figură geometrică în rol de siglă.
  • La început a fost cuvântul. Suntem un partid de centru-dreapta, liberal, pro-UE, național, care se distinge de alte partide prin seriozitatea oamenilor pe care i-a adunat pentru idea unității și bunăstării, niște idei puternice și articulate de grijile oamenilor simpli. Anul 2022 s-a început cu dezastrul agresiunii militare rusești contra Ucrainei, iar constituirea unui grup de oameni care au luat poziții civice clare și principiale față de statul agresor ne-a permis să constatăm și multe stângăcii, șovăieli sau chiar gafe grave în exercițiul guvernului de la Chișinău. La fel, acest grup a semnalat poziții clare în raport cu progresele cerute din partea Republicii Moldova pe calea integrării europene, după recunoașterea statutului de țară-candidat la aderare la UE, dar numai după rezolvarea condiționalităților formulate la 23 iunie 2022. Am transmis autorităților centrale (Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene) propunerile noastre la completarea Planului de Acțiuni și, la rândul nostru, am fost surprinși de stilul dogmatic, superficial cu care propunerile noastre au fost primite de autorități, ceea ce ne-a făcut să insistăm în a consolida opiniile unor oameni competenți, profesioniști, cumpătați și, în scurt timp, am ajuns la necesitatea unei mișcări politice, inspirate de ideile liberale europene. Astfel, pot spune că geometria siglei, cubul, pe care l-ați observat reflectă rigoarea și seriozitatea pe care o cerem vieții politice, și nu doar o cerem, dar o furnizăm prin propriul exemplu.
  • Un partid politic este, printre altele, și o emanație a ceva sau a cuiva – pe cine reprezintă CUB, ce pături sociale și pe cine nu reprezintă, cu certitudine?
  • Suntem expresia unei coaliții a cetățenilor liberi, asta-i esența originală a grupului care a înființat CUB. Nu suntem emanația niciunui grup al puterii actuale sau trecute. Personal, am avut o lungă carieră universitară, am lucrat mult timp în domeniul cercetării și cooperării cu autorități ale Consiliului Europei, am fost Ambasador al RM în SUA, Canada și Mexic (2010-2015), am fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2019-2021), timp în care am promovat activ mecanismele de transparență și anchetă parlamentară. Drept exemplu, în 2019, am fost președintele Comisiei parlamentare care a investigat concesionarea Aeroportului, privatizarea Air-Moldova, CTC – Tutun și concesionarea Stațiilor și Gărilor Auto, fiind una din puținele comisii parlamentare care a reușit să adopte hotărâri de Parlament privind ancheta parlamentară asupra unor bunuri capturate de fostele guverne corupte ale Republicii Moldova. Dacă am fi avut organe ale procuraturii profesioniste și în slujba poporului, cauzele de rezonanță ar fi fost demult rezolvate. Din păcate, reforma justiției a fost compromisă și atunci și acum, iar ca să ieșim din această mare mistificare, ne trebuie oameni noi, cu caracter, care să scoată aceste fărădelegi din impasul lor. Ca partid politic ne propunem să întărim economia liberă de piață, să protejăm micile afaceri, să încurajăm inițiativa antreprenorială și să asigurăm condiții de concurență sănătoasă în Republica Moldova. Ne-am săturat de guverne care știu tot, controlează tot, se lăfăiesc în banii noștri și nu răspund în fața nimănui. Ne dorim să punem capăt risipei de bani publici și să înlocuim dictatura birocrației corupte cu instrumentele statului eficient și descentralizat, care funcționează prin intermediul serviciului public neutru și profesionist, a domniei legii pentru care fiecare cetățean este egal în fața ”Femidei”, iar prioritățile statului sunt centrate pe ceea ce-l interesează pe cetățean, înainte de toate.
  • Din multitudinea de partide care sunt înregistrate în RM, nu există o altă formațiune, care să vă reprezinte valorile și idealurile?
  • Aparent, nu. Dacă partidul aflat la guvernare ar fi avut tot atâtea procente cât are deputați în legislativ poate nu ar fi existat necesitatea de a constitui un partid liberal de felul CUB, dar pentru că scena politică actuală este arena unor profunde dezbateri legate de calitatea unor decizii guvernamentale, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) este actorul relevant care trebuie să aducă energia și seriozitatea pe care o așteaptă electoratul pro-european.
  • Cadrele decid totul – un adevăr, care nu poate fi contestat, inclusiv în politică. Ce nume celebre sunt în CUB și ce „achiziții” urmează să mai faceți?
  • Nu fugim după celebrități pentru că noi prețuim omul la locul lui, omul cumpătat, dar și omul care se exprimă prin munca lui, prin preferințele și idealurile pe care le împărtășește. Suntem un partid foarte tânăr, dar ne bucurăm să avem o pleiadă de personalități care s-au afirmat profesional. Sunt doctori ca Anatol Ciubotaru, cardio-chirurg, fost șef al Spitalului Republican, Rodica Gramma, Dr. în Etică și Politici în Sănătate; avem profesori universitari ca Dna Profesor Ludmila Armașu, Dl Profesor Valeriu Bordan, Dna Profesor Elisaveta Iovu Macari, Dl Conferențiar universitar Sveatoslav Mihalachi, diplomați ca Ambasadorul Igor Klipii, antreprenori ca Eduard Bulgac, Dr în Economie, Adrian Culai, dl General V. Catan, ex- Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova și mulți alții, care împlinesc prin aderarea la CUB o chemare la acțiuni liberală, într-un moment foarte complicat. Nu voi trata niciodată însă activitatea politică ca un loc pentru tranzacții imorale. La CUB vine cine vrea, rămâne cine poate pune umărul la proiectul unei generații pe timp de război.
  • La Congresul de constituire a partidului s-a spus că, CUB este „o formațiune a oamenilor liberi care cred că bunăstarea nu va fi atinsă niciodată, dacă nu va exista mai multă unitate în acțiuni, în administrație și în identificarea soluțiilor”. Prin ce se deosebește acest deziderat al CUB de scopurile altor partide, care sunt (pretind) că sunt la fel de libere și la fel de dornice de a identifica soluții de rezolvare a problemelor?
  • CUB este singurul partid politic care apare ca o alternativă liberală la un guvern obosit, nepregătit să răspundă provocărilor de securitate complexă în acest moment. Dezideratul nostru este de a construi în jurul acestui partid o alternativă competentă, calificată și onorabilă, prin care să accelerăm aderarea completă la UE și crearea unui climat de prosperitate și încredere în Republica Moldova. În 2022 a fost pentru al 8 an succesiv în care bugetul de stat nu s-a executat, iar riscul major pentru anul 2023 este ca deficitul bugetar să se „rostogolească” de la 18 mlrd lei la 25 mlrd lei într-un singur an. O altă carență majoră a guvernului actual este pierderea capacității de a atrage asistență internațională pentru dezvoltare, astfel dacă în 2014, RM atrăgea granturi în valoare de cca 3% din PIB, în 2022, acestea au coborât sub 1% (2,7 mlrd lei), restul fiind împrumuturi ori asistență pentru politici de compensare la energie. Drept urmare, guvernul a trebuit să renunțe la o serie de proiecte cheie ori să înlocuiască asistența lipsă cu împrumuturi interne, dar la dobânzi excesive. Nu mai vorbesc de inflația de 34% și alți indicatori, care-au afectat puternic mediul de afaceri și optimismul cetățenilor în Republica Moldova. Noi știm cum să remediem aceste grave probleme legate de funcționarea economiei și administrației de stat. Suntem un partid serios, care vine cu oameni cu experiență, calificați pentru guvernare europeană, care pot contribui cum nimeni alții la transformarea calitativă a societății și economiei noastre. Suntem convinși că putem construi consens pentru aderarea la UE, depășind diviziunile și politica de ură, dar și moștenirea regimului totalitar de care unii se despart cu greutate și până azi. Vom construi spații comune de integrare cu România, parteneriate durabile în timp cu Ucraina, SUA și Uniunea Europeană, iar faptele noastre vor împlini visul nostru de unitate și coeziune națională, construită prin efort comun.
  • CUB deja se regăsește în sondaje, lucru care vă aduce, cu siguranță, satisfacție morală, dar și vă pune noi scopuri. Care este scopul imediat, pe termen mediu și pe termen lung a formațiunii?
  • Suntem un partid tânăr, dar cu poftă de viață și ambiții sănătoase. Aveți dreptate, anumite sondaje au identificat apariția CUB pe eșichierul de centru-dreapta, oferind o alternativă europeană și credibilă persoanelor să-și revendice o șansă mai bună acasă, în Republica Moldova. Suntem deschiși să primim la CUB persoane de orice vârstă, de orice naționalitate și de orice profesie sau confesiune, excluzând doar persoanele care au avut conflicte cu legea, având condamnări penale definitive. De regulă, persoanele care aderă la CUB sunt recomandate de colegii lor, care oferă garanții pentru probitatea lor morală și profesională. Avem în acest moment circa 1700 membri de partid și 17 organizații teritoriale. Ne dorim să atingem în anul 2023 circa 10.000 membri și să extindem rețeaua teritorială de organizații locale un spațiu larg de localități și regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv raioanele din stânga Nistrului, dar și inegalabila resursă a diasporei moldovenești din Europa și America.
  • Participați la alegerile locale din toamnă? Va avea CUB candidat la funcția de primar în Chișinău?
  • Evident, ne dorim să participăm activ în alegerile din toamna anului 2023, oferindu-le cetățenilor un exemplu de administratori competenți, culți, serioși și vrednici. Ne dorim să avem plăcerea de a vă prezenta un candidat valoros la alegerile municipale din Chișinău până la mijlocul anului și, la rândul nostru, sperăm ca data alegerilor să nu fie afectată de socotelile oportuniste ale guvernării. Vom avea o rețea de organizații primare și teritoriale, care vor furniza candidați buni, selectați pe bază de meritocrație, reprezentativitate și reputație profesională, o echipă de vis despre care ați auzit lucruri excelente.
  • În câte localități are CUB-ul organizații primare?
  • După cum vă spuneam, CUB este în acest moment în proces activ de extindere și consolidare, astfel că avem noutăți bune cu privire la noi organizații locale asociate aproape în fiecare zi. Avem cca 100 de organizații locale în acest moment și cred că acesta este doar un indicator de parcurs.
  • CUB la Soroca – cine vă reprezintă, ce planuri și așteptări aveți?
  • Avem un nucleu de personalități excepționale la Soroca. Am pornit discuția noastră la Soroca cu piesele de rezistență ale ținutului sorocean, cum este doamna Ana Bejan, fostul prefect de Soroca, o personalitate excepțională pentru sentimentul național din aceste locuri, alături de domnul Mircea Moldovanu, om de afaceri solid, cu o reputație ireproșabilă, care este și liderul local al CUB, numeroși oameni de cultură, antreprenoriat și administrație publică, care vor face onoare partidului CUB. Chiar astăzi a avut loc Conferința de constituire a partidului CUB ka Soroca… Notez că diferența calitativă a partidului CUB  de alte partide este capacitatea sa extraordinară de a aduce tineri valoroși în prim planul proiectelor noastre, asigurând continuitatea între generații și spiritul de echipă, de unitate, de care avem atâta nevoie.
  • Domnule Igor Munteanu, aveți un mesaj către cititorii noștri?
  • Vreau să transmit tuturor cititorilor Dumneavoastră din regiunea Sorocii bunăstare și încredere. Putem fi mult mai puternici și mai încrezători în forțele proprii împreună, alături de cei cărora le pasă și care au rămas în Republica Moldova pentru a pune umărul la proiectul de țară de care avem cu toții nevoie. Veniți alături de noi și vă veți convinge că suntem pe calea cea dreaptă!
  • Mulțumesc pentru interviu.

 

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedent7 Beneficii dovedite științific pe care pisica le are pentru sănătatea ta
Articolul următorCum cureți plintele rapid și ușor. Trucul genial care le face ca noi
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.