Guvernarea „fură de la gura pensionarilor, pentru a majora salariile bugetarilor” – un nou FALS mediatizat de unele site-uri și grupuri

0
98

În reţelele sociale sunt distribuite postări cu afirmaţia că actuala guvernare „fură banii oamenilor”, pentru că anterior pensionarilor li s-a promis indexarea pensiilor cu 30 la sută, iar acum a fost luată decizia de a le indexa cu doar 14 la sută. În opinia experţilor în economie, o indexare mai mare a pensiilor în Moldova nu este posibilă, pentru că acest lucru ar pune o presiune prea mare pe bugetul asigurărilor sociale de stat.

Site-uri şi grupuri: „Pensiile au fost furate pentru a majora salariile bugetarilor”

Site-ul „Молдавские ведомости” a publicat o ştire întitulată „Индексация пенсий на 14 процентов вместо 30 процентов может быть приравнена к краже денег пенсионеров” („Indexarea pensiilor cu 14 la sută în loc de 30 la sută poate fi asimilată cu furtul banilor de la pensionari”). Autorul susţine că prin indexarea propusă, de 14 la sută în loc de 30, statul şi Guvernul, timp de un an, vor „fura” 1.778 mil. de lei de la cei 676 de mii de pensionari, inclusiv 415 mil. de lei de la cei 102,7 de mii de beneficiari de pensie pentru dizabilitate. Iar în grupul de pe Facebook al site-ului „Молдавские ведомости” au fost prezentate calcule despre câţi bani „a furat de la pensionari” partidul de guvernământ. În postare este citat deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vladimir Odnostalco care este și vicepreședintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Anterior, acest deputat răspândea diverse falsuri, inclusiv despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Afirmații similare au fost publicate și în alte surse. În articolul „Правительство отказывается от индексации пенсий» („Guvernul renunță la indexarea pensiilor”) publicat de Gagauzyeri.md, un portal de știri din Găgăuzia, se spune că, în pofida obligației stipulate de lege de a indexa pensiile cu valoarea inflației, în anul 2023, Guvernul, în premieră, va renunța la indexarea pensiilor. O astfel de declarație ar fi făcut ministrul muncii și protecției sociale Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”.

Informația în cauză a distribuit-o pe pagina sa de Facebook și Mihail Vlah, cunoscut ca organizator al mitingurilor din Găgăuzia. „După ultimul regim bicefal al lui Plahotniuc-Dodon, cetățenii noștri credeau că la guvernare vor veni persoane oneste. Totuși s-a întâmplat tocmai invers. Cei care au venit sunt mai răi decât cei care au fost” – iată un pasaj din textul publicat de M. Vlah. Informația în care se spunea că Guvernul „renunță la indexarea pensiilor” a apărut și pe site-ul Omg.md. Știrea a fost distribuită și de activistul „Partidului Nostru” Jan Cauta.

Guvernul nu a renunțat la indexarea pensiilor

În realitate, Guvernul nu a renunțat la indexarea pensiilor, contrar informațiilor  distribuite de unele media și din grupurile din rețelele sociale, iar ministrul muncii și protecției sociale Marcel Spatari nu a vorbit despre acest lucru. El a spus că mărimea indexării, cel mai curând, va constitui 14 la sută. La fel, acesta a explicat de ce pensiile nu pot fi indexate cu 30 la sută, adică la valoarea inflației. „Este foarte-foarte scump și este posibil să nu ne ajungă bani în condiţiile în care economia n-a crescut, respectiv n-au crescut nici contribuţiile sociale pentru pensii. Sistemul de pensii trebuie să se întrețină singur. Cei care plătesc contribuții și muncesc transferă în bugetul asigurărilor sociale de stat, iar din moment ce încasările nu cresc, trebuie să găsim acești bani în altă parte. Astfel, crește deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat”, a spus ministrul în intervenţia sa de la postul RliveTV.

Guvernul a decis să indexeze, prioritar, salariile bugetarilor, or acest aspect a beneficiat de mai puţină atenţie decât majorarea pensiilor, mai ales a celor minime. Potrivit lui Spatari, de când actualul Guvern şi-a început activitatea, inflaţia totală a constituit cca 40 la sută, salariile bugetarilor crescând însă cu nu mai mult de 15 la sută.

Totuşi, în viitor, mărimea indexării, la fel, ar putea creşte. Acest lucru a fost confirmat de către ministrul finanţelor Dumitru Budeanschi. „Ulterior, pe parcursul anului, în funcție de evoluția veniturilor, probabil, vom reveni la acest subiect”, a spus ministrul finanţelor în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV. Ministrul Marcel Spatari, la rândul său, a precizat că o indexare mai mare decât cu 14 la sută va fi posibilă în cazul dacă Moldova va beneficia de finanţare externă în aceste scopuri.

Economist: cu o astfel de inflație, bani pentru prestații sociale nu ajung

Viorel Gârbu, expert economic la Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), afirmă că aceste publicaţii transmit speculaţii politice nejustificate. El a precizat că în anul curent preţurile la resursele energetice au luat-o razna, generând o povară mare pentru sectorul bugetar în domeniul asistenţei sociale. Respectiv, nu este posibilă indexarea pensiilor cu mai mult de 14 la sută din contul bugetului propriu. „Au apărut mai multe cheltuieli enorme neprevăzute. În primul rând, acest lucru ţine de creşterea bruscă a preţurilor la resursele energetice. Ele s-au majorat de şase ori. Mărimea poverii asupra populaţei constituie cca 25 mld. de lei, este o povară enormă. În legătură cu această situaţie și cu faptul că în acest an Guvernul nu a ajutat semnificativ economia, aceasta nu funcționează şi Guvernul nu are nimic de distribuit”, a spus economistul.

Potrivit lui Viorel Gârbu, situaţia din sectorul social era dificilă şi până la inflaţie. În opinia sa, este necesar de revăzut sistemul de formare a veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru ca banii să fie suficienţi şi pentru majorarea salariilor, şi pentru majorarea pensiilor. „În general, situaţia din sectorul social şi din cel de asigurare cu pensii este critică. Demult trebuia revăzut sistemul de formare a veniturilor şi a bugetului asigurărilor sociale”, a mai spus expertul.

Elena CELAK, Stopfals.md


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedent„Profesori buni, țară prosperă. Alege să devii profesor!” – continuă Campania MEC, sprijinită de Misiunea  Înalților Consilieri ai Uniunii Europene
Articolul următorDacă te-ai săturat de rutina zilnică, vino în „Clubul Femeilor Moderne”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.