Grigoraș este un băiat ca mulți alții, dornic de joacă și de a cunoaște cât mai multe. Un lucru însă îl diferenția față de alți semeni — atunci când ceilalți copii de seama lui mergeau la lecții, pe Grigoraș îl puteai întâlni în Parcul “Mihai Eminescu” din Soroca, unde făcea curățenie, alături de mătușa sa. Cu toate că avea deja 11 ani, nu trecuse niciodată pragul școlii, fiindcă nu avea actele necesare, părinții îl lăsase în grija rudelor, iar visul lui de a deveni elev părea irealizabil.
Scriu la trecut, fiindcă altfel este astăzi viața lui Grigoraș, iar visul lui, de a merge la școală, a devenit realitate. S-a întâmplat aceasta după ce Observatorul de Nord a scris despre problema lui, în luna august a anului trecut. Imediat după publicarea articolului, Primăria Soroca ne-a informat că problema actelor a fost rezolvată, iar băiatul a fost încadrat într-o instituție de învățământ din oraș. „La solicitarea primarului municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi, angajații de la Asistența Socială au mers acasă la familia respectivă, au cercetat cazul, după care s-au deplasat și la o instituție de învățământ, unde directorul a acceptat școlarizarea băiatului… Chiar de la 1 septembrie (anul 2021 — red.) băiatul este școlar, iar Asistența Socială i-a acordat un ajutor, procurându-i ghiozdanul și rechizitele necesare”, se spunea în comunicatul Serviciului de presă al Primăriei Soroca. Ba mai mult, Grigoraș a mai avut parte de o surpriză plăcută — Asociația Obștească „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, sensibilizată de istoria micului sorocean, s-a angajat să-i asigure băiatului tot necesarul până când acesta va absolvi gimnaziul…
Viorica Fortuna, directoarea Gimnaziului „Dumitru Matcovschi” din municipiul Soroca: „Despre Grigoraș pot spune numai de bine. Învață în clasa a V-a (în anul trecut de studii, a mers la școală în clasa a IV-a, conform regulamentului) și face față lucrurilor. Are succes la matematică, este un coleg foarte bun, un sportiv și un sufletist cum mai rar întâlnești. Meritul îi aparține, dar nu pot nega și eforturile depuse de colaboratorii Centrului de Resurse pentru Educația Incluzivă. Are tot viitorul în față și ne bucurăm cu toții”.
Ce ar mai fi de adăugat la această caracteristică?
În următoarele săptămâni vă vom prezenta și alte câteva astfel de istorii, care ne dau dreptul să afirmăm că Observatorul de Nord a fost și este alături de cititorii săi nu doar cu vorba, dar și cu fapta. Dacă doriți să cunoașteți problemele sociale acute cu care se confruntă semenii voștri, dacă doriți să afle mai multă lume desapre problemele cu care vă confruntați Dumneavoastră și, cel mai important!, împreună să găsim soluții de rezolvare a lor, ABONAȚI OBSERVATORUL DE NORD!
VĂ AȘTEPTĂM ÎN FAMILIA NOASTRĂ!
Dan AOLEI