Proiecte
În satul Zastânca, este pe ultima sută de metri finalizarea unui proiect cu un generic mai mult decât sugestiv „Dezvoltarea și fortificarea organismului copiilor de vârstă fragedă în timpul plimbărilor la aer liber”. Or, acest proiect denotă cât de importantă este atenția față de tânăra generație, care trebuie să fie mereu în vizorul nu doar al autorităților, dar și al societății civile. Despre aceasta, într-un interviu cu doamna Galina Tonofa, coordonatoarea proiectului.
- Doamnă Tonofa, de ce și cum ați ajuns la anume această idee din proiect?
- După ce comuna Zastânca a fost selectată pentru a participa la Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă ”Inspiră și pe Alții”, care este parte componentă a proiectului ”Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundația Est — Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare(SDC) și Suedia și în urma prezentării reprezentanților CPD în cadrul întâlnirii cu APL și a câtorva membri activi din localitate, am devenit participanți în cadrul Programului… Inițial, echipa a fost constituită din cinci persoane, acordându-mi rolul de lideră a echipei formate. Știind interesul sporit al cetățenilor de a se implica, a participa la abordarea și soluționarea problemelor locale, care se regăsesc în topul problemelor principale ca: starea drumurilor centrale cu acces la instituții, dar și cele adiacente, locuri de agrement și odihnă pentru toate categoriile de vârstă, gunoiștile neautorizate, iluminarea stradală, sistem de canalizare centralizat, căini vagabonzi, renovări la gimnaziu, grădiniță, bibliotecă, CMF, OP etc. Cetățenii având păreri împărțite la soluționarea multitudinii de probleme, totuși le-au dat prioritate celor mici. Această abordare este absolut obiectivă și este formulată în baza opiniilor oamenilor despre noi, ca persoane cu experiență, competență dovedită, integritate și corectitudine, standarde de la care să nu existe nici o deviere, care este însoțită de un șir de activități ale tuturor categoriilor responsabile de dezvoltarea societății. Deoarece în 2017 a fost construită o anexă/grupă de copiii de vârstă timpurie, care ne-a dat posibilitate să soluționăm o problemă stringentă a localității — de a cuprinde toți copiii de vârstă timpurie cu grădinița. De aceea, am avut un motiv foarte îndrăzneț, pentru a avea o continuitate în dezvoltarea instituțională cu amenajarea unui teren de joacă modern.
- Cu siguranță ați reușit să creați o echipă comunitară și de aceea vă întreb cât de important este că aceasta să fie una consolidată și incluzivă?
- În formarea echipei comunitare s-a respectat principiul incluziunii — femei/bărbați, tineri, pensionari, șomeri, cu mulți copii, cu dizabilități, familie vulnerabilă etc. Implicarea diverselor categorii de persoane la consultările problemelor a oferit oportunități pentru ca fiecare cetățean să se expună, să participe, să se simtă important și să aducă la cunoștință nevoile grupului de cetățeni pe care îl reprezintă, după care a urmat implicarea diverselor categorii de persoane în munci de voluntariat la necesitate. APL a devenit mai deschisă, mai eficientă în relația de colaborare dintre autoritatea publică și cetățeni atunci când abordează o problemă, ținând cont de nevoile tuturor categoriilor de persoane. Am putut soluționa o problemă comunitară, discutată de la primul pas în comunitate, demonstrând că cetățenii au o altă atitudine atunci când sunt implicați: caută soluții, contribuie prin muncă, participare, responsabilitate, la colectarea contribuției bănești etc. În cadrul implementării proiectului dat comunitatea s-a solidarizat, comunitatea a devenit mai receptivă. Impactul a fost pozitiv, deoarece au fost implicate persoane din toate categoriile. Da, a fost o provocare pentru toți… Am avut consultări cu diferite categorii de persoane. S-a ținut cont de opiniile tuturor.
- Apropo, ați observat schimbări la membrii echipei pe parcursul realizării programului și al proiectului comunitar? Cum a contribuit proiectul la consolidarea echipei?
- Noi am fost receptivi și mult nu ne-am gândit, deoarece ratam șansa, finanțatorii oferindu-ne 90 mii lei. Grupa comunitară a fost mobilizată prin dialog social, informare, motivare, identificarea liderului local, persoană cu experiență, și prin implicarea lor directă în soluționarea unei probleme locale, identificată în mod participativ de ei și care îi afectează direct. Schimbarea cea mai importantă este că suntem uniți, ceea ce ne face mai puternici, mai receptivi, importanți, activi, mai buni și mai frumoși. S-au simțit importanți și au fost motivați prin implicare. Au fost susținuți de colegi prin activități de voluntariat.
- Echipa dvs. a finalizat practic implementarea proiectului. V-ați confruntat cu multe bariere pe parcursul implementării proiectului?
- Da, proiectul a ajuns la final, dar tinerii din localitatea Zastânca vor continua să se manifeste ca cetățeni activi în dezvoltarea continuă a comunității. La scrierea proiectului am anticipat trei riscuri care am crezut că vor putea influența rezultatele proiectului. Acestea au fost: lipsa surselor financiare din partea APL — contribuție primită în valoare de 14,000.00 lei; riscul că întreprinderea care va fi selectată pentru realizarea lucrărilor să întârzie cu execuțiile — compania și-a respectat termenele și condițiile contractuale; indiferența unora. Însă un alt risc care s-a manifestat din plin și care ne-a limitat activitatea din cadrul proiectului a fost pandemia COVID 19. Din cauza pandemiei s-au redus numărul persoanelor ce au participat la activități (munca de voluntariat, instruiri, la organizarea concursurilor).
- În opinia dvs., coordonatoarea proiectului, ce lecții ați învățat dvs. personal, echipa, mentora în toată această perioadă?
- În primul rând, Programul de Granturi Mici ne-a oferit posibilitatea nu doar să învățăm cum se scrie și se elaborează un proiect, dar și cum să-l implementăm. Este un program de învățare, iar greșelile nu au fost penalizate, am învățat din ele. Instruirile oferite de echipa CPD și alți experți au îmbogățit bagajul de cunoștințe atât al liderei, cât și al celorlalți membri ai echipei. Tot ce am învățat am dat mai departe, am împărtășit cu colegii de echipă, cu comunitatea. Dar cred că cea mai importantă lecție este că dacă nu ai o echipă cu care cot la cot să lucrezi, nu vei putea reuși. Iar ca să reușești trebuie să mai ții cont și de nevoile celor a căror voce poate nu este auzită, cu părere de rău, în comunitățile noastre.
- Așadar, cu ce realizări se mândrește echipa?
- Am format o echipă, am consolidat capacitatea de conlucrare în echipă, cu delegarea eficientă a sarcinilor. Participând la proiect, ne-am consolidat capacitățile pentru a ne implica în alte proiecte comunitare. Experiența din cadrul acestui proiect ne va ajuta pe viitor. În discuție cu cetățenii am aflat cu ce probleme reale se confruntă comunitatea. Am devenit mai informați cu privire la drepturile noastre de a ne implica în procesul decizional, precum și mai vizibili și mai cu autoritate în comunitate. Deși la începutul proiectului membrii echipei comunitare au fost mai activi și entuziasmați, pe parcurs s-a simțit o mică rezervare, cauzate de unele dificultăți întâmpinate. Am reuși să depășim toate greutățile prevăzute de proiect. Acum este important să menținem acest spirit. În cadrul proiectului am semnat un acord de parteneriat între Echipa comunitară, APL, IP Gimnaziul „Nicolae Cornea”, Biblioteca Publică Zastânca, IET „Andrieș”, parteneri care au fost și sunt activi și se implică în soluționarea altor probleme comunitare, precum și în asigurarea transparenței și a bunei guvernări la nivel local. IP Gimnaziul „Nicolae Cornea”, Biblioteca Publică Zastânca, IET „Andrieș” au participat la organizarea tuturor activităților, au participat activ la realizarea campaniei de colectare a fondurilor, desfășurată în localitate și la monitorizarea gestionării fondurilor, au oferit spații pentru activități și au asigurat condiții necesare pentru desfășurarea ședințelor, seminarelor întrunirilor, au oferit suport informațional necesar. APL a contribuit la realizarea activităților, au oferit suma de 14.000.00 MDL pentru procurarea materialelor conform bugetul proiectului. Prin implementarea proiectului am fost auziți și susținuți. Dialogul social a avut un impact pozitiv asupra promovării și apărării drepturilor omului, dând posibilitatea de a-și expune opinia personală fiecăruia. Împreună am creat un mediu securizat pentru o educație și dezvoltare armonioasă, sănătoasă a copiilor.
- Doamnă Tonofa, cât de important a fost acest proiect pentru localitatea dvs. și ce sfaturi ați da altor comunități?
- Am avut posibilitate să atragem investiții străine prin participare la implementarea proiectului din cadrul Programului, să asigurăm instruirea cetățenilor, membrilor echipei în consolidarea echipei și creșterea numărului susținătorilor noștri. Participarea la ședințele Consiliului local pentru promovarea evenimentelor din cadrul proiectului, colectarea de fonduri, mobilizarea voluntarilor, sensibilizarea locuitorilor la problemele existente cu referire la gestionarea corectă a resurselor financiare, consultarea cetățenilor cu privire la planificarea bugetului și distribuirea acestuia au făcut parte din acțiunile proiectului. Autoritatea locală devine mai receptivă și cu abilități de comunicare mai eficiente, mai convingătoare cu cetățenii pentru o guvernare mai activă cu atragerea și implicarea cetățenilor în procesul decizional local. Este prioritară educația tinerei generații prin muncă, implicarea în activități de proiecte, de noi idei, stimularea creativității prin organizarea activităților în aer liber adecvate tuturor vârstelor, spre exemplu: concursuri, expoziții prin care tineretul să-și manifeste talentele și abilitățile. Nu toți sătenii au Internet, de aceea s-au instalat trei panouri informative în trei locuri diferite ale satului. Scopul acestor panouri este de a aduce la cunoștința publicului larg încă odată în plus problemele cu care se confruntă sătenii și ce s-a hotărât în soluționarea lor.
Primarul satului, Pavel Covalciuc, a donat copiilor, din partea instituției pe care o conduce, câteva seturi de jucării și Diplome de onoare persoanelor implicate în implementarea acestui proiect.
Sfaturi pentru alte comunități:
să fiți sinceri din start, că implementarea unui proiect este un proces mult mai greu de lucrat pentru a realiza ceva bun și util. Numai prin aportul echipei veți reuși. Puterea este în echipă. Să vă aduceți aportul la dezvoltarea parteneriatelor cu investitorii europeni, conlucrarea mai intensă cu donatorii străini și cu cetățenii. Să fiți conștienți că colaborarea cu societatea civilă e prioritară pentru APL din motivul că contribuie la comunicare și colaborarea APL cu cetățenii, creează oportunități de dezvoltare a localității, soluționează problemele locale, identifică surse existente de finanțare etc.
Iar pentru colpilași, dar pentru tineret terenuri de sport???