Fotoreportaj: Cum a revenit Regele Ferdinand la Ţepilova

1
313

Bustul în bronz al Regelui Ferdinand I al României a revenit în satul Ţepilova, comuna Ocolina, după 80 de ani de la instalare. Dezvelirea oficială a monumentului, restabilit şi aşezat în faţa casei de cultură din localitate, a avut loc de Hramul bisericii din sat. Cu acest prilej s-a desfăşurat o mare sărbătoare în localitate.

Reconstrucția monumentului a demarat acum doi ani

La ceremonie a participat Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României, reprezentantul Guvernului Republicii Moldova, autorităţile raionale şi locale, iniţiatorii campaniei de restaurare a monumentului, donatori şi sponsori ai campaniei, săteni şi oaspeţi ai localităţii.

Momentul de dezvelire a bustului

După ce Alteţa Sa Regală, Principele Radu şi primarul comunei, Valentina Ceban, au inaugurat monumentul restaurat, acesta a fost sfințit de un sobor de preoţi.

Au urmat discursuri de felicitare şi recunoştinţă pentru iniţiatorii campaniei de restabilire a monumentului, donatorii şi sponsorii proiectului şi toată lumea bună, care a sprijinit financiar, fizic sau moral această deosebită realizare în localitatea Ţepilova.

Sfințirea monumentului restaurat după 80 de ani de la ridicare

Și cetățenii au primit binecuvântare

Valentina Ceban, primar ul comunei Ocolina:

„Este o sărbătoare foarte mare pentru comunitatea noastră. Ne aducem aminte de trecut, de buneii şi străbuneii noştri, de patriotismul şi dragostea lor de neam, de dragostea de ţară, de limbă, de tradiţii şi de obiceiuri. Localitatea Ţepilova este onorată cu acei bunei şi străbunei, care şi-au manifestat în 1934 venind cu iniţiativa de a instala acest monument, in cinstea Măriei Sale, Regelui Ferdinand, care a fost un patriot, a integrat o ţară, a ştiut să unească neamul, vorbitorii aceleaşi limbi, care au aceeaşi tradiţii. Străbuneii noştri au fost adevăraţi patrioţi ai neamului…

Restabilirea acestui monument istoric este o mândrie pentru noi, astfel încât ne aflăm aici în vatra satului Ţepilova, începutul începuturilor acestui sat.

Alteța Sa Regală, Principele Radu al României și Primarul com. Ocolina, Valentina Ceban

Vladimir Ceban, Şeful Oficiului Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat:

„Datorită grupului de iniţiativă din 1937, noi, urmaşii, avem ocazia de a reinstala acest bust în bronz al Regelui Ferdinand. Acest fapt se datorează şi decizie Consiliului comunal Ocolina din august 2016 şi Hotărârii de Guvern nr. 1335 din decembrie 2016 şi aportului tuturor celor care au venit cu contribuţii financiare pentru a realiza şi a sărbători acest eveniment”.

Principele Radu plecând capul în fața bustului Regelui Ferdinand I al României

Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României:

„Vă sunt recunoscător pentru faptul că păstraţi cu atâta veneraţie şi smerenie memoria strămoşilor noştri, într-o vreme care ne învaţă în viaţa de zi cu zi opusul. Adică uitarea şi de multe ori egoismul, superficialitatea, lipsa interesului pentru identitatea propriei tale familii sau a comunităţii tale.

Vă întrebați poate de ce o comunitate atât de mică, care se luptă în viaţa de zi cu zi cu atât de multe lipsuri, găseşte forţa să ridice în inima vetrei sale multiseculare monumentul unui rege? De ce acest lucru se întâmplă întotdeauna în marile oraşe şi mai târziu în capitalele ţărilor noastre? De ce o comunitate cu cât este mai mică, cu atât este mai evlavioasă, mai sensibilă la propria sa familie şi la istoria ei? Există un răspuns pentru toate acestea, pentru că sacrificiile care l-au aşezat pe Regele nostru pe piedestal au fost făcute pentru aceşti oameni. Aceştia sunt oamenii în familiile cărora nu a existat niciodată în primul război mondial să nu fie o victimă. Fiecare familie care compun Ialoveniul sau Nisporeniul sau Ţepilova, a avut câte un mort pe care a trebuit să-l îngroape în primul război mondial. Lor li s-a întins o mână de ajutor mai târziu decât celorlalţi. Au avut mai mult de suferit şi mai multe dezamăgiri decât au avut cei care au locuit în aşezări urbane privilegiate, ce s-au deschis primele către democraţie şi libertăţi. Aşa că astăzi, observ cu bucurie că în stratul profund al societăţii există mult mai mult instinct al binelui, mai mult respect pentru identitatea națională, pentru suferințele celor care au trecut şi astăzi sunt doar amintiri populând cimitire. Aici există poate mai multă iubire pentru celălalt şi, în mod sigur, există mai multă generozitate şi mai multă umilinţă. Pentru toate acestea vă mulţumesc şi sunt sigur că efectul, lecţia exemplul pe care îl daţi tuturor comunităţilor populate cu români, este invers proporţională cu mărimea satului Ţepilova…”

Preotul Vasile Ciobanu, bunicul cărui a fost decorat de Casa Regală pentru meritul de a fi salvat bustul Regelui Ferdinand I în 1940

Vasile Ciobanu:

„Despre bunicul meu, Vasile, povestea taică meu, care avea un an pe atunci, că a văzut acea diplomă regală, care i s-a oferit ca erou pentru faptul că a ascuns acest bust extraordinar de impunător al Regelui Ferdinand, sub podeaua casei sale. Aşa ştiu eu din familie. Şi la revenirea autorităţilor Române din 1941, l-a predat autorităţilor şi el a fost evacuat undeva în România. Am cercetat prin arhive, dar nu ştiu unde o fi bustul, a fost război. Dar este o minune că a revenit aici”.

Iulian Rusanovschi, avocat, iniţiatorul campaniei de restabilire a monumentului

Iulian Rusanovschi: „Astăzi ne-a reunit dorul românilor din Basarabia faţă de perioada de glorie a Regelui Ferdinand I, cel care a fost iubit de ţăranii, inclusiv de pe acest pământ, datorită faptelor sufleteşti şi înălţătoare. Să nu uităm că reîntregirea ţării a avut loc sub sceptrul Regelui Ferdinand, Legea Agrară a fost promulgată la fel de Rege, datorită căruia au fost împroprietăriţi cu pământ toţi ţăranii, reieșind şi din situaţia umilitoare pe care o aveau ţăranii din Basarabia după 100 de ani de ocupație ţaristă. De asemenea Ferdinand este acel care a dat cea mai strălucită Constituţie a neamului românesc, inclusiv de pe tot teritoriul Europei, este vorba de Constituţia Regatului Român de la 1923, care se aminteşte des în lucrările Jurisconsulților din România şi Republica Moldova.

Din această dragoste izvorâtă din adâncul sufletului basarabean, pe teritoriul actualei RM au fost înălţate 5 busturi în memoria regelui, câteva monumente de eroi care purtau basorelieful sau însemnele Casei Regale şi inclusiv statuia din faţa Guvernului de la Chişinău.

Campania de restabilirea a acestor monumente a fost începută acum doi ani, inaugurarea bustului de la Nisporeni şi Ialoveni şi astăzi, prin osârdia deosebită a doamnei primar Valentina Ceban, datorită sponsorilor, care ne-au ajutat financiar la reconstituirea acestui monument suntem la inaugurarea celui de-al treilea, şi nu ezit să vă invit probabil în toamna acestui an, când va fi inaugurat la Rezina bustul al regelui Ferdinand, va fi un nou străjer pe malul Nistrului, la hotar de imperii şi inclusiv la Lipceni din Rezina, Monumentul Eroilor, care va purta basorelieful Regelui.

Ca o încununare, preconizăm pentru 28 martie 2018, când se atinge centenarul Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, va urma bustul Regelui Ferdinand, de la Varniţa, lângă Tighina”.

Locuitorii și oaspeții satului, martori la un eveniment istoric pentru localitate

Potrivit avocatului, satul Ţepilova va fi inclus într-un Traseu al Unirii, care va include monumentele reîntregitoare.

Din povestirile înaintaşilor, locuitorii satului ne spun şi nouă ce ştiu despre monumentul istoric din satul lor.

Feodosia Erici, locuitoare a satului Țepilova

„Am crescut în mahala cu părintele Vasile Ciobanu, spune Feodosia Erici. Bunica mea s-a născut în 1912 şi trăia hat în hat cu bunelul lui Vasile Ceban. Mi-a spus cândva că capul acesta a fost ascuns. L-au căutat prin beci, peste tot, dar nu l-au găsit. Iar acel om a fost împuşcat pentru fapta sa. Piatra din monument a stat mult timp între doi copaci din faţa casei de cultură. E foarte bine că s-a renovat acum”.

Grigore Buzurniuc ne împărtăşeşte şi el din ce cunoaşte:Eu când m-am născut piatra era între doi copaci. Spunea lumea că era monumentul Regelui. E foarte bine că au refăcut monumentul, e de bine pentru sat”.

Printe oamenii care au făcut donaţii pentru restabilirea monumentului este şi familia lui

Victor Negru, unul dointre donatorii pentru restabilirea monumentului

Victor Negru, din Cimişlia. „Mă bucur să particip la inaugurarea acestui frumos bust, a lui Ferdinand I. Doresc consătenilor să aibă grijă de el, să-l îngrijească. Asta este istoria noastră, demnitatea noastră. Poate cu aşa fapte bune s-a mai trezi lumea, şi-a mai da seama unde mergem şi unde trebuie să ajungem. Tragem nădejde că o să ajungem în România, în Europa”.

Secvențe de la ceremonie

În cadrul ceremoniei, Casa Regală a României a oferit diplome pentru mai multe persoane care au contribuit la realizarea acestui proiect deosebit. Totodată şi Primăria Ocolina a înmânat diplome celor care au contribuit la restabilirea monumentului Regelui Ferdinand în s. Ţepilova, printre care: Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, cetăţenii Ion Bâlii şi Veceslav Jigliţchi, arhitectorul Adrian Ungureanu. Pentru contribuţia adusă au fost decernaţi cu diplome şi Mircea Moldovan, precum şi locuitorii satului: Igor Lipa, Anatolie Baran, colectivul primăriei.

Bustul Regelui Ferdinand I, surprins în fotografii de epocă
Sursa: Guvern24.md

Bustul Regelui Ferdinand I, a fost ridicat în satul Ţepilova la 14 septembrie 1937 , la iniţiativa unui frup de localnici. Localnicii spun că la 1940 acesta a dispărut. În următorul an, 1941, bustul Regelui a reapărut, iar la 1945 a dispărut definitiv.

La 6 mai 2017, Monumentul Regelui Ferdinand a revenit în localitate. Bustul în bronz al monarhului este reprodus de sculptorul Veaceslav Jigliţchii, după o fotografie veche, din arhiva familiei lui Sergiu Slutu, locuitor al comunei. Din fotografii istorice a fost reprodus întregul ansamblu al monumentului, iar la restabilirea postamentului este utilizată o piatră originală, care s-a păstrat în localitate.

Lucrarea a fost realizată conform unui proiect avizat de Ministerul Culturii, Hotărârea de Guvern al Republicii Moldova în acest sens a fost votată în luna decembrie 2016.

Bustul în bronz al Regelui Ferdinand Întregitorul a fost așezat în piața din fața căminului cultural al satului Țepilova. Monumentul a fost evacuat și distrus pe vremea sovietică.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari satenilor cu puls Romanesc! A fost emotionant sa citesc acest articol, rod al faptalor Romanesti din Basarabia. astfel de fapte sunt samanta „Visului Unirii Romanilor” si sper ca v-a da roade.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.