FALS: Zeci de mii de soldați NATO concentrați în Moldova

0
138

Emisiunea „Военная тайна” („Secrete militare”) de la postul rusesc de televiziune Ren-TV, al cărui site a fost blocat în R. Moldova la solicitarea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), a relatat despre „zecile de mii de militari NATO” care s-ar afla în Moldova şi despre „intenţia SUA de a declanşa un război în Transnistria” cu mâinile Chişinăului. Un fragment din respectivul video a fost publicat pe Facebook. Cele mai multe „dovezi” prezentate în emisiune nu au la bază fapte reale, fiind falsuri crase.

„Profitând de conflictul din Israel, NATO își concentrează soldaţii în Moldova”

Fragmentul din video a fost postat pe TikTok, de unde a fost preluat și distribuit pe Facebook, acumulând peste 160 de mii de vizualizări.

Emisiunea „Военная тайна с Игорем Прокопенко” („Secrete militare cu Igor Prokopenko”) este poziționată ca un proiect analitic și chiar jurnalistic, în care sunt prezentate „fapte” și opinii ale experților. Una dintre ultimele ediții ale emisiunii a relatat despre conflictul din Israel, iar pe final și Moldova a ajuns în centrul atenţiei autorilor. Ulterior, pe site-ul Ren-TV a apărut chiar și o știre dedicată, însoţită de un fragment din emisiune și intitulată „SUA intenționează să transforme Moldova într-un «berbec» împotriva Rusiei” (în original: „США хотят превратить Молдавию в «таран» против России”).

În cadrul emisiunii, moderatorul Igor Prokopenko spune că, în Moldova, „profitând de conflictul din Israel, sunt aduși zeci de mii de soldaţi NATO”. Afirmaţiile sale sunt însă însoţite de imagini de la exerciţiul militar „Scutul de foc/Rapid Trident 2023” desfăşurat în Moldova în perioada 11-22 septembrie, adică cu aproape o lună înaintea evenimentelor din Israel. Atunci, site-ul Ministerului Apărării din Moldova preciza că la aplicaţiile în cauză au participat circa 500 de militari, astfel că nu este clar de ce moderatorul emisiunii operează cu cifra de „zeci de mii de soldaţi”

 

De asemenea, în cadrul emisiunii au fost evocate şi alte „fapte”, care însă ori nu au nicio fundamentare, ori chiar reprezintă falsuri crase. Bunăoară, filmuleţul relatează că practic în aceste zile militari din SUA şi Moldova au exersat „luarea cu asalt a hotarului”. În calitate de „dovadă”, se afirmă că exerciţiul militar a avut loc în satul Bulboaca, la „hotar cu Transnistria”. Totuşi, aplicaţiile militare sunt organizate în satul Bulboaca pentru că acolo este situat poligonul militar. Reprezentanții Ministerului Apărării au precizat că astfel de exerciții se desfășoară în Republica Moldova din 2007, aplicaţiile în cauză fiind mereu un motiv pentru speculații și falsuri.

Emisiune nouă cu teze vechi

De fapt, emisiunea „Военная тайна с Игорем Прокопенко” reprezintă o imagine colectivă a propagandei de la Kremlin, care a început să fie distribuită masiv odată cu declanşarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Tezele de bază ale acestei propagande sunt următoarele: Moldova intenționează să atace Transnistria, militarii NATO invadează Moldova, SUA construiesc laboratoare biologice în Moldova etc. La rândul lor, autorităţile moldoveneşti au declarat în repetate rânduri, inclusiv pentru presa internaţională, că intenţionează să soluţioneze conflictul cu malul stâng în exclusivitate pe cale paşnică.

Vom menţiona că la sfârşitul lunii septembrie portalul Stopfals.md scria despre falsul distribuit despre exerciţiul „Scutul de foc/Rapid Trident 2023”. Atunci, un locuitor al unui sat situat în apropierea locului de desfăşurare a aplicaţiilor a provocat un scandal cu militari din Moldova şi SUA. În video, bărbatul înjura militarii și le cerea „să plece de pe pământul său”. Acest video a ajuns să fie redistribuit inclusiv şi de politicieni.

 Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

Notă. Acest articol a apărut graţie mesajului unui cititor de-al nostru, care a remarcat falsul în cauză pe reţelele sociale. Fiecare dintre voi poate expedia un mesaj pe portalul Stopfals.md, la https://semnale.stopfals.md, precum şi pe pagina noastră de Facebook. Să combatem împreună falsurile din spaţiul public!


Articolul precedentHoroscop 15 noiembrie 2023: Mai multe zodii își pot cere drepturile în instanță
Articolul următorÎn cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice” concumatorii vulnerabili vor primi sprijin financiar de până la 80 la sută, la cumpărarea unui frigider, aragaz electric, mașină de spălat rufe.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.