FALS: Republica Moldova deține zăcăminte mari de petrol, pe care îl fură România

0
270

Liderul partidului „Patrioții Moldovei”, Mihail Garbuz, a publicat un video în rețeaua Facebook în care a declarat că Republica Moldova deține zăcăminte impunătoare de petrol, care i-ar asigura necesitățile pentru decenii întregi, însă România ne-ar fura acest petrol.  Informațiile sunt false. Potrivit datelor oficiale, rezervele exploatabile de petrol de care dispune țara noastră ar acoperi consumul pentru ceva mai mult de o lună.

În Moldova este petrol. Petrolul nostru moldovenesc, care este situat la o adâncime de 5 km, care este de o calitate superioară din care se poate face benzină, motorină, se pot încălzi case și prețurile la aceste resurse energetice vor fi în mod natural cele ale noastre, moldovenești, cele pe care le vom stabili noi. E o singură problemă, fie Spânu (vicepremierul Andrei Spânu –  n.r.) nu cunoaște acest lucru, fie Spânu, pentru că are pașaport românesc în buzunar, nu spune că deja de mult timp acest petrol este pompat de către vecinii noștri români, după care este revândut nouă”, a declarat Mihail Garbuz într-o postare pe Facebook, care a adunat peste 31 de mii de vizualizări, 1200 de reacții și aproape 150 de comentarii. Majoritatea comentariilor sunt critice la adresa guvernării, dar sunt și critici la adresa lui Garbuz.

Mihail Garbuz face referire la datele companiei ruse «Зарубежгеология», potrivit cărora, Republica Moldova ar dispune de zăcăminte de petrol care i-ar îndestula necesitățile interne pentru 70 de ani. Am solicitat un comentariu de la compania rusă și dovezi ale studiilor care ar demonstra existența unor zăcăminte mari de petrol pe teritoriul Republicii Moldova, dar nu am primit niciun răspuns.

70 de ani sau o lună?

Datele oficiale îl contrazic pe M. Garbuz. Potrivit informațiilor publicate pe pagina web a Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale, la 1 ianuarie 2021, Republica Moldova dispunea de aproximativ 112 mii de tone de petrol, iar anual se extrag aproximativ 5 mii de tone.

Cantitatea de rezerve exploatabile de petrol ar ajunge pentru ceva mai mult de o lună și nicidecum pentru 70 de ani, cum afirmă Garbuz. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), în Republica Moldova sunt utilizate anual aproape 900 de mii de tone de produse petroliere.

Comparat ca volum, cantitatea de rezerve exploatabile de petrol din Republica Moldova (112,4 mii tone) este aproximativ de 8 ori mai mică decât cantitățile de produse petroliere importate în anul 2021 (883 mii tone). Astfel, constatăm că, cantitatea de rezerve exploatabile de petrol din zăcământul de petrol ,,Văleni” este una nesemnificativă, care după prelucrare la rafinării nu ar acoperi nici măcar pentru un an cantitatea de produse petroliere necesară consumului anual din Republica Moldova”,  se menționează în răspunsul oferit de MIDR portalului Stopfals.md.

România ne fură petrolul?

Ministerul mai precizează că dreptul de exploatare pentru zăcământul de petrol „Văleni” și zăcământul de gaze din Victorovca, raionul Cantemir îl are în prezent compania „Valiexchimp”. Cantitatea de rezerve exploatabile de gaze naturale la situația din 01.01.2021 este estimată la 342 mil. m3 (aproximativ ⅓ din consumul anual al Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului – n.r.), iar volumul de gaze naturale extrase în ultimii ani a fost de până la 1,1 mil. m3. „Reieșind din cele expuse, informația precum că România ar extrage „bogatele” cantități de petrol ale Republicii Moldova este una eronată”, se arată în comentariul Ministerului.

Mai scumpă extragerea decât petrolul

Jurnalistul economic Ion Preașcă amintește că în perioada sovietică au fost făcute prospecțiuni pe teritoriul Republicii Moldova, în special în regiunile de sud, fiind descoperite anumite zăcăminte de hidrocarburi, însă ele nu au fost considerate de importanță majoră, deoarece exploatarea lor ar fi nerentabilă. Dacă ar fi descoperite zăcăminte mai mari de hidrocarburi, acestea ar fi la o adâncime de câțiva kilometri, iar lucrările de prospecțiune sunt foarte costisitoare. „Mai întâi se face prospecțiunea, dar ca să forezi la o adâncime de 3.000 – 4.000 de metri costurile sunt de câteva milioane de dolari. Trebuie să aduci tehnică, specialiști, să identifici locația, să forezi în câteva locuri – sunt costuri foarte mari. Apoi, poate apărea problema la extragere, dar dacă zăcămintele sunt în cantități mici, nu are rost. În 2017 s-a semnat contract de concesiune cu grupul Frontera din SUA, care trebuia să facă prospecțiuni pe o treime din teritoriul Republicii Moldova. De fapt, până anul acesta ei trebuiau să raporteze cât gaz, cât petrol avem. Dar nu s-a mai făcut nimic”, menționează Ion Preașcă.

Interesele  din jurul „petrolului moldovenesc”

În anul 1995 Guvernul i-a permis companiei americane Resource Development Company Ltd. (REDECO) să facă prospecțiuni și să exploateze resursele de petrol și gaze pe teritoriul țării, iar în 2007 drepturile au fost transmise companiei petroliere „Valiexchimp”. În 2017 Guvernul Filip a semnat un contract de concesionare a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova pe o suprafață de peste 12.000 de km pătrați (peste o treime din teritoriul Republicii Moldova) companiei Frontera Resources International. Portalul Anticoruptie.md scria în 2017 că au fost constatate încălcări la organizarea concursului. Ancheta jurnalistică mai arată că proiectele pe care compania a încercat să le dezvolte în alte state ex-sovietice, precum Ucraina și Georgia, „au ridicat în realitate mai multe semne de întrebare”.

Cine este Mihail Garbuz?

Mihail Garbuz este cunoscut pentru viziunile sale pro-ruse și anti-europene, dar și pentru promovarea „frăției” moldo-ruse. În 2014 el a ajuns în vizorul serviciilor speciale pentru implicarea într-o presupusă tentativă de pregătire a unor revolte împotriva autorităților statului. Cu doi ani mai târziu, a participat la alegerile prezidențiale, identificându-se ca „un președinte ales de Dumnezeu”. La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, partidul „Patrioții Moldovei”, condus de Garbuz, a propus desfășurarea unui referendum privind intrarea Republicii Moldova în componența Federației Ruse, ca subiect federal separat. Partidul a obținut 889 de voturi, adică 0,06% din voturile valabil exprimate.

La scurt timp după lansarea invaziei ruse în Ucraina, Garbuz și-a manifestat deschis susținerea față de intervenția militară rusă, promovând o serie de falsuri ale propagandei Kremlinului. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunțat într-un comunicat de presă că procurorii s-au autosesizat, iar „faptele vor fi examinate prin prisma infracțiunilor prevăzute de articolele 140 (propaganda războiului) și 346 din Codul penal (acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase)”. Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a precizat pentru portalul Stopfals.md că Procuratura continuă investigațiile și va reveni cu informații la un alt stadiu al acestora.

Mihaela PETROV, Pentru Stopfals.md

Imagine simbol


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentCNA întreabă consilierii dacă prejudiciul cauzat bugetului de construcția stadionului raional de la Rublenița este considerabil sau nu prea
Articolul următorVino și tu la evenimentul cultural „Nici un sat fără concert”
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.