FALS: Ministerul Educației aruncă în stradă copiii orfani, prin închiderea unor școli-internat

0
105

La 22 ianuarie 2024, portalul ziarului „Молдавские Ведомости” a publicat un articol cu titlul „Bugetul pentru educație se majorează cu un miliard, dar copiii orfani sunt aruncați în stradă” (în original: Бюджет образования увеличен на миллиард, а сирот выбрасывают на улицу). În material se spune că în 2024 în R. Moldova se vor închide șase școli-internat, sugerându-se că elevii vor fi dați afară. Această afirmație este falsă. Cele șase școli nu mai au elevi din anii 2019-2021, urmare a scăderii treptate a numărului de copii, cauzată de reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copilului. Guvernul a decis, în decembrie 2023, dizolvarea acestor instituții publice și transmiterea clădirilor către alte structuri de stat.

În articolul din „Молдавские Ведомости” se spune că „Ministerul Educației și Cercetării, ca întotdeauna, s-a concentrat destul de sofisticat pe problemele copilului: în Moldova în anul 2024 vor fi închise brusc câteva școli-internat. (…) Este vorba despre școlile-internat pentru copiii rămași fără ocrotire părintească din Cărpineni, Strășeni și Congaz, școala-internat specială pentru copii hipoacuzici din Hîrbovăț (raionul Călărași), precum și pentru copii orbi și slab văzători din Bălți” (în original: «как всегда, весьма изощренно сосредоточился на ребенке: в Молдове в 2024 году закроют сразу несколько школ-интернатов. (…) Речь идет о школах-интернатах для детей, оставшихся без попечения родителей в Карпиненах, Страшенах и Конгазе, спецшколе-интернате для детей с нарушениями слуха в селе Гырбовец (Каларашский район), а также для детей с нарушениями зрения в Бельцах»).

Se afirmă, de asemenea, că cei din minister consideră că statul nu ar trebui să cheltuiască bani pentru întreținerea copiilor în instituțiile de învățământ și că pentru ei e mai bine să trăiască „în familii” (în original: «В министерстве считают, что государству не следует тратить деньги на содержание детей в учебных заведениях, им лучше жить «в семьях»).

Un articol similar a fost publicat anterior pe site-ul publicației „Комсомольская Правда в Молдове”, cu titlul: „În Moldova se închid școlile-internat și apare o singură întrebare: oare în conducerea țării nu e nici o persoană care să iubească copiii?” (în original: «В Молдове закрывают школы-интернаты и всего один вопрос возникает: “Неужели во власти нет ни одного человека, любящего детей?”». Sursa și-a bazat articolul pe opinia unei persoane – despre care afirmă că este un locuitor al Chișinăului implicat în activități de caritate în orfelinate – fără a încerca să explice motivele închiderii instituțiilor. Articolul a fost distribuit și pe canalul de Telegram al publicației, unde postarea a acumulat circa 6.000 de afișări, sute de reacții și zeci de comentarii, unele dintre care conțin elemente de discriminare și discurs de ură.

Reacții de acest fel au apărut și la distribuirea articolului pe pagina de Facebook „Комсомольская Правда в Молдове”, postare care a strâns zeci de comentarii și distribuiri.

Același articol a fost preluat și de site-ul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, fiind distribuit și pe Facebook, unde a adunat cel puțin 17 distribuiri.

S-au închis școli care nu mai activează de 3-4 ani

Începând cu anul 2007, în Republica Moldova s-a desfășurat reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copilului, prin implementarea câtorva strategii naționale în domeniu, ultima fiind cea pentru anii 2011-2020. Acest document, dar și altele conexe, cum ar fi Strategia pentru protecția copilului pentru anii 2014-2020, presupuneau un set de activități care au condus la reducerea continuă a numărului de copii aflați în îngrijire rezidențială, adică în instituții, și integrarea lor în familii și în învățământul general, care devine astfel mai incluziv și asigură condiții mai bune de dezvoltare pentru copii. Un raport de evaluare a reformei pentru anii 2011-2020, realizat de un grup de experți la solicitarea UNICEF, arată că reforma și-a atins obiectivele, iar numărul de copii aflați în instituții rezidențiale în diferite raioane scăzuse semnificativ.

Astfel, în cele șase școli-internat menționate în articolul din „Молдавские Ведомости” învățau, până în 2021, câte 15-30 de copii. În nota informativă care însoțește Hotărârea Guvernului nr. 1054 din 21 decembrie 2023, sunt explicate motivele dizolvării școlilor:

– Școala de tip internat pentru copiii rămași fără ocrotire părintească din Cărpineni, Hâncești, și-a sistat activitatea în anul 2021. Ultimii 10 copii au fost repartizați în trei familii de asistență parentală profesionistă;

– La școala de tip internat pentru copiii rămași fără ocrotire părintească din Strășeni, ultimul an de studii în care a avut elevi a fost 2018-2019. Atunci în școală învățau 33 de elevi din 540 de locuri disponibile. 9 elevi au absolvit, iar restul au fost reîncadrați în familiile biologice și în diferite forme de asistență. În prezent, în școală activează doar directorul și contabilul;

– Școala-internat specială pentru copii hipoacuzici din Hîrbovăț, Călărași, nu mai activează din anul 2020. În anul de învățământ 2019-2020 instituția avea 19 elevi. Dintre ei, patru elevi au absolvit clasa a noua, iar „alți 15 au fost încadrați în familia biologică, unde și-au continuat studiile fiind înscriși în clasa următoare, în baza confirmărilor oferite de gimnaziile din localitățile de baștină ale fiecăruia”, se spune în nota informativă;

– Școala internat specială pentru copiii surzi și hipoacuzici din Cahul și-a sistat activitatea în anul 2020. Atunci în instituție studiau 14 elevi, la o capacitate de 150 de locuri. Cinci elevi au absolvit în anul 2020, iar restul au fost reintegrați în familii și în gimnaziile din localitățile de baștină. Ministerul Educației și Cercetării anunță că toți cei 9 elevi au absolvit deja instituții de învățământ general;

– Școala internat specială pentru copii slab văzători din Bălți și-a încheiat activitatea în anul 2021. Dintre cei 15 copii care studiau la acel moment, 14 au absolvit școala în 2021, iar unul a fost transferat la Gimnaziul nr. 7 din Bălți.

– Școala internat auxiliară din Congaz, autonomia găgăuză, și-a sistat activitatea în 2020. Aici erau încadrați atunci 20 de elevi, dintre care 12 au absolvit-o, iar restul au fost încadrați în familiile biologice și și-au continuat studiile în gimnaziile din localitățile de baștină.

Astfel, închiderea a șase instituții de învățământ în anul 2024 nu înseamnă, așa cum susține „Молдавские Ведомости”, „aruncarea în stradă a copiilor orfani”, ci doar lichidarea formală a instituțiilor care nu mai activează și transmiterea gestionării clădirilor către alte entități.

Narațiunea că actuala guvernare a închis școlile din țară în detrimentul intereselor copiilor este des folosită pentru a discredita reformele și proiectele de dezvoltare implementate în comun cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Portalul Stopfals.md a dezmințit în repetate rânduri falsuri la acest subiect.

«Молдавские Ведомости» este o publicație tipărită fondată în 1995, al cărui portal, Vedomosti.mda fost blocat în Republica Moldova de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) la solicitarea Comisiei pentru Situații Excepționale, pe motiv că ar publica informații „în stare să genereze tensiuni ori conflicte sociale”. După blocarea site-ului publicației, la 30 octombrie 2023, acesta și-a schimbat denumirea în Evedomosti.md și continuă să publice conținut pro-Kremlin și antieuropean. Site-ul «Молдавские Ведомости» se numără în topul surselor online care au promovat falsuri și manipulări în 2023. În același top se află și site-ul Kp.md al publicației de limbă rusă Комсомольская Правда в Молдове. Și acest portal a fost blocat prin același ordin al SIS, continuându-și activitatea pe o nouă adresă web: Md.kp.media.

Viorica Zaharia,

Stopfals.md


Articolul precedentCurs valutar pentru 5 februarie 2024: euro valorează 19 lei și 38 de bani, iar dolarul costă 17 lei și 81 de bani
Articolul următorAutoritatea Națională de Integritate: între așteptări și rezultate
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.