FALS: Praful portocaliu nu provine din Sahara, ci este o otravă împrăștiată din avioane

0
234

„Praful saharian este o pulbere artificială toxică care are menirea de a îmbolnăvi populația, fiind împrăștiată intenționat din avioane” (în original: «Сахарская пыль – это ядовитый искусственный порошок, цель которого – вызвать у населения заболевание, и его специально распыляют с самолетов») – astfel de teorii conspiraționiste au fost distribuite pe rețelele sociale după ce o parte din Europa a fost acoperită de un val de praf portocaliu sau de așa numita „ploaie murdară”. În realitate, praful saharian reprezintă un fenomen natural rar care se întâmplă de mai mulți ani și care are şi o explicație științifică.

„Praful este împrăștiat din avioane”

Mai mulți utilizatori de Facebook au publicat imagini și chiar filmulețe cu avioane care ar fi împrăștiat nisip portocaliu. S-a întâmplat după ce în România și în Republica Moldova a fost o „ploaie murdară” care a lăsat pe suprafețe depuneri portocalii din particule de nisip.

Totodată, autorii postărilor se întreabă „cum zboară «praful saharian», numai noaptea, peste 2.500 km, peste Marea Mediterană, unde aerul este foarte umed și ajunge tot particule de nisip peste România, «sărind» peste anumite țări și peste Munții Balcani din Bulgaria care, pe alocuri, au aproape 300 m? A văzut cineva vreun filmuleț cum e luat «praful saharian» de vânt și dus departe?”. Astfel au scris mai mulți autori aiciaiciaiciaiciaiciaiciaiciaiciaici (acestea sunt doar câteva dintre postări). Iar alții au publicat nişte poze vădit false reprezentând un avion din care este vărsat nisip.

Şi pe TikTok sunt distribuite videouri potrivit cărora „nisipul se magnetizează”. Utilizatorul costi (cântăreţul român Costi Ioniţă) se arată indignat că politicienii nu manifestă interes faţă de „substanţa care se lipea de magnet”. Timp de cinci zile, filmuleţul său a fost distribuit de peste 2.400 de persoane. Într-un alt filmuleț, acesta a arătat nisipul de pe maşină şi un elicopter care trecea în zbor, dar nu explicat care ar fi legătura. Timp de cinci zile, acest video a fost distribuit de peste 3.800 de persoane.

Astfel, conspirologii nu cred că nisipul ar fi ajuns din Sahara, preferând să considere că acesta ar fi împrăştiat intenţionat deasupra țărilor.

„Praf cu otravă”

Site-ul Antidotul stiri online a publicat articolul „SOS lumea: avem dovada că suntem stârpiți ca șobolanii și că praful saharian a fost otravă”. În calitate de „probă” site-ul evocă un institut de inginerie chimică despre care scrie un oarecare Marinescu Alcora. Pa pagina respectivă apare un document care ar demonstra că acel instituit a analizat „nisipul Sahara” depistând metale în cantități ce depășesc limitele permise de pana la 700 de ori, iar conținutul de arsenic este de 44 de ori peste limita admisa. Respectiv, „suntem stârpiți ca șobolanii, omorâți cu zile.” De la 8 aprilie postarea a fost distribuită de peste 19 mii de utilizatori, inclusiv de către senatoarea din România Diana Iovanovici-Șoșoacă. De altfel, postarea senatoarei a fost redistribuită de mai bine de două mii de ori.

Pe acest subiect a speculat și site-ul activenews.ro. Informațiile publicate pe acest site au fost distribuite de mai multe conturi de Facebook (câteva exemple aiciaiciaiciaiciaiciaiciaici și aici).

Același material a fost distribuit şi de pe alte conturi (aiciaici și aici). La fel, postări cu acelaşi document au apărut în limbile franceză și olandeză.

Alți utilizatori însă au scris că acest praf portocaliu nu a ajuns din Sahara, ci este „otravă pură”, fără însă a oferi explicații. Au fost şi persoane care au identificat o legătură între apariția maselor portocalii în aer şi izbucnirea unor epidemii ulterior. Nici în acest caz nu au fost prezentate argumente.

„Un document cu rezultatele” analizelor din anul 2022

În realitate, documentul care este distribuit de utilizatorii și de senatoarea din România şi care ar demonstra depășirea limitelor admisibile de substanțe în praf circulă pe Internet din 2022, inclusiv în Bosnia. Acest lucru este confirmat și de departamentul de verificare a faptelor din cadrul uneia din cele trei cele mai mari agenții de știri din lume, verificat.afp.com. Departamentul scrie că rezultatele au fost comandate de un organism numit „National Crisis Headquarter”, care nu este o organizație oficială a guvernului bosniac. Un avocat și politician local pe nume Mirnes Ajanović a declarat într-un videoclip că a fost implicat în experiment și că acesta a constat în compararea unei mostre de nisip din deșertul Sahara din Tunisia și a alteia din satul bosniac Dobošnica Donja, colectate după „o ploaie murdară periculoasă” la 7 aprilie 2022. Videoclipul a fost publicat pe canalul de YouTube al partidului lui Ajanović la 8 iunie 2022.

Pe ecran se poate observa acel document distribuit acum în calitate de dovadă că praful din România şi Moldova ar fi toxic.

Ajanović a mai făcut ocazional afirmații incorecte cu privire la vaccinurile COVID-19, după cum a semnalat o organizație locală de verificare a faptelor, dar şi AFP.

Experţipraful portocaliu este un fenomen natural rar

Autorităţi şi instituţii relevante din diferite ţări confirmă că „ploaia murdară” are legătură cu masele de aer din Africa de Nord, iar locuitorii Europei au fost anunţaţi în prealabil despre fenomen. Astfel, Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS) a comunicat încă pe 8 aprilie 2024 despre transportarea unei mase mari de praf saharian pe teritoriul Europei.

Pe 23 aprilie 2024, Administrația Națională de Meteorologie din România avertiza că pe 23 aprilie şi în prima jumătate a zilei de 24 aprilie circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. În noaptea de 23 spre 24 aprilie, în Moldova a plouat, iar dimineaţa locuitorii au remarcat pe garduri, clădiri şi automobile depuneri formate din particule mici de nisip portocaliu.

În dimineața zilei de 24 aprilie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat din R. Moldova a explicat că ploaia murdară a fost provocată de prezența unei cantități semnificative de particule de praf în atmosferă, cu origine și transport din nordul Africii. La fel, autoritatea de profil a demonstrat un video în care poate fi observată deplasarea unui flux de praf saharian.

Pe 25 aprilie, și Ministerul Mediului din R. Moldova a venit cu o explicaţie, specificând că „ploaia murdară” a fost provocată de praful de origine sahariană.

Surse din cadrul ministerului au menţionat că, din cauza dimensiunilor mici, particulele de praf pătrund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita. Din acest motiv, locuitorii ţării au fost avertizaţi din timp despre norul de praf care urma să vină. Instituția nu a comunicat despre vreo otravă sau vreun conținut sporit de metale.

Praful saharian este transportat din deşertul Sahara, situat în Africa de Nord. Furtunile și cicloanele provoacă vânturi foarte puternice care ridică praful, transportându-l prin aer la distanță de mii de mile. Praful se poate deplasa pe întreg globul, în unele zone din Europa, America de Sud, America Centrală, Caraibe și Statele Unite.

Diana Iovanovici-Șoșoacă, expertă în materie de falsuri

Senatoarea din România, Diana Iovanovici-Șoșoacă, a ajuns în repetate rânduri în vizorul portalului Stopfals.md pentru diseminare de falsuri, fiind şi o antivaxeră cunoscută. În februarie 2023, Diana Șoșoacă declara că „60.000 de oameni au fost omorâţi în spitale şi vaccinaţii acum mor pe capete”. Iar în luna august a aceluiaşi an ea a criticat Strategia Naţională de Vaccinare, afirmând că în România se impune imunizarea obligatorie. În aprilie 2023, Şoşoacă chema cetăţenii să fie atenți, deoarece „sute de tancuri traversează Moldova, iar NATO are intenția să atace” în preajma sau în timpul sărbătorilor pascale. În urma acestei declaraţii, Asociaţia Presei Independente (API) din Moldova a depus o plângere la Consiliul Naţional al Audiovizualului, care a amendat postul Naşul TV (la care Diana Iovanovici-Șoșoacă făcuse declaraţia respectivă) cu 5.000 de roni (n. r. – cca 20 de mii de MDL).

Într-un alt episod, în mai 2023, Şoşoacă a declarat că Uniunea Europeană ar fi reglementat recunoașterea căsătoriilor cuplurilor LGBT+ și adopția copiilor de către acestea în cadrul UE. Stopfals.md a demontat şi acest fals.

Diana Șoșoacă distribuie cu regularitate naraţiuni propagandistice ale Kremlinului.

 

Elena Celak,

Stopfals.md


Articolul precedentDe astăzi gazele se ieftinesc cu 1,24 lei – un metru cub va costa 12,15 lei
Articolul următorGrigore Ciobanu: Filmul „Vasilcău – plai de dor”, un izvor de cunoștințe pentru săteni
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.