Guțul la emisiunea propagandistului Soloviov: Falsuri despre pretinsa lezare a drepturilor și intereselor Găgăuziei, inutilitatea Uniunii Europene și românizare

0
259

Pe 10 aprilie, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a avut o intervenție în cadrul emisiunii de pe canalul de YouTube „Соловьёв LIVE”, moderată de propagandistul pro-Kremlin Vladimir SoloviovGuțul a lansat câteva falsuri, unele dintre care au răsunat de curând în interviul oferit lui Alexei Venediktov de către Ilan Șor, condamnat pentru implicarea sa în furtul miliardului. Falsurile reprezintă niște „sperietori” despre pretinsa Unire a Republicii Moldova cu România, pretinsa lezare a drepturilor și intereselor Găgăuziei, „limba moldovenească”, dar și despre alte subiecte tirajate activ în ultimele luni de reprezentanții puterii de la Kremlin.

Fals: „Președinta a anulat limba moldovenească”

În cadrul emisiunii „Соловьёв LIVE”, Vladimir Soloviov și Evghenia Guțul au abordat subiectul limbii „moldovenești”.

Soloviov: Păi, acum limba moldovenească nici nu există, președinta Moldovei a anulat limba țării sale. Nu mai există deja o asemenea limbă (în original: „Теперь же вообще молдавского языка нет, президент Молдавии (Молдовы – прим. ред.) отменил язык своей страны. Нет больше такого языка”).

Guțul: Pentru Găgăuzia și pentru majoritatea locuitorilor din Republica Moldova limba moldovenească există (în original: „Для Гагаузии и для большинства жителей Республики Молдова молдавский язык существует”).

În realitate, conceptul de „limbă moldovenească” ca o limbă aparte, separată de cea română, este bazat pe argumente pseudoștiințifice, fiind folosit în scopuri propagandistice. În Declarația de Independență a Republicii Moldova în calitate de limbă de stat a fost proclamată româna. Totuși în 1994 majoritatea agraro-socialistă din Parlament a adoptat Constituția care prevedea că limba de stat este „moldovenească”. În 2013, Curtea Constituțională a reținut prevalența Declarației de Independență asupra textului Constituției, iar la 16 martie 2023 Parlamentul a adoptat legea care prevedea substituirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în legislația Republicii Moldova. Astfel, decizia de „redenumire” a limbii aparține nu personal Maiei Sandu, așa cum a declarat Soloviov.

Vom menționa că narațiunea despre limba moldovenească este promovată de către autoritățile din Federația Rusă și politicienii pro-Kremlin din Moldova, printre care și Igor Dodon. Mai multe detalii aflați pe Stopfals.md.

Narațiunea despre „românizarea Moldovei” și falsul potrivit căruia „majoritatea moldovenilor nu susțin aderarea la UE”

Vladimir Soloviov a declarat că acum „sunt mari șansele că România va înghiți Moldova” (în original: „высоки шансы, что Румыния съест Молдавию (Молдову – прим. ред.)”) și că „este deja evident că acest lucru se întâmplă” (în original: „уже очевидно происходит”). Bașcana Găgăuziei a replicat că majoritatea moldovenilor sunt împotriva unirii R. Moldova cu România și a aderării la UE.

Afirmația bașcanei Găgăuziei, potrivit cărora majoritatea cetățenilor moldovenilor nu susțin aderarea la UE, sunt false. Ultimele sondaje desfășurate de companii sociologice profesioniste denotă că majoritatea cetățenilor ar vota pozitiv, susținând astfel aderarea R. Moldova la UE, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum la acest subiect. Rezultatele sondajelor arată așa:

  • IDIS Viitorul — 54,5% dintre respondenți;
  • iData — 57% dintre respondenți;
  • IPRE — 68% dintre respondenți.

Este important de menţionat că în aceste sondaje nu au fost implicați şi moldovenii aflaţi peste hotare.

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este și subiectul manipulărilor făcute de Ilan Șor. Anterior, acesta a declarat că „cetăţenii moldoveni nu vor opta astăzi pentru Uniunea Europeană” (în original: „граждане Молдовы не выберут сегодня Евросоюз”).

Informațiile despre aderarea R. Moldova la UE sunt manipulate și de alți activiști pro-Kremlin. Mai multe detalii găsiți pe Stopfals.md.

Această narațiune a fost promovată activ și de către conducerea Rusiei. Spre exemplu, în decembrie 2023, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „regimul Maia Sandu” impune cetățenilor Republicii Moldova Unirea cu România. Afirmația este falsă, nu are fundament factual și a fost făcută prin reluarea unor vechi narative sovietice. Portalul Stopfals.md a demontat aceste afirmații.

Vom nota că subiectul „românizării” este de obicei vehiculat activ în ajunul alegerilor. Astfel, în timpul campaniei electorale pentru alegerile în funcția de bașcan al Găgăuziei unii candidați au declarat că „în curând urmează Unirea Moldovei cu România” (în original: „приближающемся объединении Молдовы с Румынией”). În calitate de „argumente” ei evocau declarațiile unor politicieni, precum și substituirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în legislația națională. Mai multe detalii aici și aici.

Fals: „Moldova nu face nimic pentru Găgăuzia”

„Moldova, putem spune, nu face nimic pentru Găgăuzia” (în original: „Молдавия (Молдова – прим. ред.), скажем так, не много делает для Гагаузии”), a declarat Soloviov. „Mai ales, în ultimii 3,5 ani nu face nimic, dar mai și încurcă ca să zicem așa” (în original: „Особенно, крайние 3,5 года ничего не делает, и еще мешает, так скажем”), a replicat Evghenia Guțul.

În realitate, Găgăuzia beneficiază anual de transferuri cu destinație specială (pentru educație, sport, infrastructură etc.) din bugetul Republicii Moldova. Doar în anul 2024 suma defalcărilor făcute din bugetul național în bugetul autonomiei constituie 848 de mil. de lei, adică cca 60% din volumul total al bugetului Găgăuziei. Iar dacă ținem cont de faptul că în 2023 această sumă a fost de 724,6 mil. de lei, atunci observăm că asistența pentru Găgăuzia n-a fost suspendată, ci chiar a fost majorată. În afară de transferuri, autonomia mai beneficiază și de fonduri din programele naționale. Astfel, în 2023, la liceul din satul Cișmichioi au fost renovate spații și a fost achiziționată mobilă în valoare de 1,2 mil. de lei în cadrul Programului național „Satul European”. Totodată, pentru edificarea noului bloc al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” de la Comrat, din Fondul Investițiilor Sociale din Moldova (FISM) au fost alocate peste 14 mil. de lei.

Fals: „Autoritățile au lăsat pensionarii din Găgăuzia fără suplimente la pensie”

Potrivit Evgheniei Guțul, anul trecut, un oarecare mecenat internațional ar fi oferit pensionarilor asistență financiară, transferând 1 mil. de dolari pe un cont special al Direcției Sănătate și Asistență Socială a Găgăuziei, însă autoritățile de la Chișinău au blocat contul respectiv.

În realitate, public a fost anunțată doar transferarea pe acel cont a sumei de 15 mil. de lei. Totodată, Direcția Justiție din Găgăuzia, examinând proiectul, în baza căruia Comitetul Executiv intenționa să achite suplimentele, a recomandat amendarea acestuia (documentele 1, 2 oferite pentru Nokta.md) din cauza încălcărilor admise, mai exact, din motivul că nu a fost indicat donatorul și suma. Fără aceste date, chiar dacă banii ar fi fost disponibili, efectuarea plăților ar fi fost imposibilă.

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că „banii furați de la cetățenii țării noastre vor fi sechestrați și utilizați tot pentru cetățeni, fără a alimenta ambițiile politice ale unor grupări criminale”.

Fals„Autoritățile de la Chișinău au lipsit Găgăuzia de gaze naturale ieftine”

Evghenia Guțul a declarat că autoritățile de la Chișinău au suspendat licența companiei NordGaz, iar din acest motiv locuitorii autonomiei nu au putut beneficia de gaze naturale la prețuri accesibile. Totodată, potrivit afirmațiilor făcute de Guțul, în R. Moldova gazele sunt achiziționate prin intermediul „unor companii offshore”.

În realitate, compania NordGaz a rămas fără licență pentru încălcarea regulilor de piață. Potrivit ANRE, compania a început să furnizeze clienților săi gazele care nu-i aparțineau, conectându-se la sistemul de transport de gaze al țării. Compania nu dispunea de cantități injectate sau rezervate în sistemul național al gazelor naturale.

Captură din decizia ANRE

Am scris anterior că întreprinderea Moldovagaz are un contract valabil cu concernul rus Gazprom, iar până în toamna lui 2021 R. Moldova achiziţiona gazele naturale doar de la această companie. Totuşi, la 1 octombrie 2022 Gazprom a anunțat despre reducerea volumului de gaze furnizate, iar R. Moldova a fost nevoită să achiziţioneze gazele naturale pe piaţa internaţională. Întreg volumul de gaze naturale furnizat de Gazprom ajungea pe malul stâng în beneficiul regiunii transnistrene.

Al doilea motiv pentru care R. Moldova nu a achiziţionat gaze naturale ruseşti în vara anului trecut a fost preţul mult mai convenabil la bursele europene.

Anterior, și Ilan Șor a declarat în interviul oferit jurnalistului rus Alexei Venediktov că „Moldova a renunţat să cumpere gaze mai ieftine din Rusia” (în original: „Молдова отказалась закупать более дешевый газ у России”). Acesta este, la fel, un fals.

Soloviov și falsurile despre R. Moldova

Vladimir Soloviov a mai răspândit și anterior falsuri despre Republica Moldova. În august 2022, acesta a scris pe canalul său de Telegram că MAI de la Chișinău a detașat în UTA Găgăuzia detașamentul cu destinație specială „Fulger” pentru a „înăbuși protestele” (în original: „подавления протестов”). În realitate, au fost niște exerciții organizate periodic pentru a verifica capacitatea de reacționare și intervenție a angajaților. Afirmația falsă a fost demontată de Stopfals.md.

Iar în 2022, în cadrul emisiunii „Соловьев LIVE”, deputatul Blocului comuniștilor și socialiștilor, Vladimir Odnostalco, a emis mai multe enunțuri false cu scopul de a provoca sentimente negative față de refugiații ucraineni din Republica Moldova.

În mai 2023, Soloviov a folosit în context fals o fotografie de la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, însoțită de un text care sugera că ar fi vorba despre „un miting antiguvernamental la Comrat” (în original: „антиправительственном митинге в Комрате”).

În 2022, Uniunea Europeană a impus sancțiuni pe numele lui Vladimir Soloviov și a altor 26 de persoane fizice și juridice din Rusia, pentru că au susținut public recunoașterea de către Duma de Stat a Federației Ruse a entităților autoproclamate – Republica Populară Luhansk și Republica Populară Donețk.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 


Articolul precedentHoroscopul zilei de 16 aprilie 2024: Berbecii au nevoie de un strop de curaj, află ce ți-au pregătit astrele astăzi
Articolul următorSoroceanul Igor Zubcu a discutat cu Gilbert F. Houngbo, directorul OIM, și cu Nicolas Schmit, comisar european
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.