Politicieni ca Alexei Lungu și Bogdan Țîrdea au afirmat că după alegerile parlamentare din 2025, profesorii din R. Moldova își vor pierde locurile de muncă din cauza optimizării și închiderii școlilor de la sate, acuzând partidul de guvernare și pe președinta Maia Sandu de acest lucru. Țîrdea a specificat că ponderea profesorilor care nu vor mai avea de lucru va fi de circa 70%. În realitate, deciziile de reorganizare a rețelei școlare sunt luate de administrația publică locală, care este responsabilă și de reîncadrarea cadrelor didactice. Totodată, sistemul educațional se confruntă cu o criză de cadre didactice, însă Ministerul Educației și Cercetării precizează că deficitul s-a redus. Falsul, lansat în ajunul campaniei electorale, pare să fie o continuare a bine-cunoscutei narațiuni despre „sutele de școli închise de Maia Sandu”.
Țîrdea: 70% din profesori își vor pierde locul de muncă după alegeri
Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat într-un video publicat pe 11 august că urmează să mai fie închise 30 de școli, iar profesorii își vor pierde locurile de muncă. „Ne-au fost închise 17 institute de cercetări, au închis aproximativ 250 de școli – 200 până la venirea Maiei Sandu și acum aproximativ 30. Vor fi mai multe. Este clar că toți profesorii trebuie să se pregătească. Stimați profesori, care ați susținut-o pe Maia Sandu și PAS, veți fi optimizați, vă veți pierde locul de muncă. O parte veți pierde locul de muncă în acest an, în 2024, alții – în 2025, dar cei mai mulți – aproximativ 70%, vă veți pierde locul de muncă după referendum, realegerea Maiei Sandu și după ce PAS va mai obține un mandat” (în original: «Нам закрыли 17 научно-исследовательских институтов, нам закрыли около 250 школ, 200 до прихода Майи Санду, и вот сейчас около 30. Будут больше, понятно что все учителя должны готовиться. Вас уважаемые учителя которые поддерживали сильно ПАС и Майу Санду, вас оптимизируют. Вы потеряете работу. Часть из вас потеряют работу в этом году, в 2024. Другая часть потеряет в 2025, но большая часть, 70% из вас потеряете работу после того как пройдёт референдум, Майа Санду станет президентом и Партия Действия и Солидарности возьмёт ещё один мандат»), a declarat Țîrdea. Videoul său a fost distribuit și de unii utilizatori de Facebook.
În aceeași zi, la acest subiect s-a referit și liderul Partidului Șansă, Alexei Lungu, afiliat lui Ilan Șor, politician condamnat definitiv la 15 ani de închisoare cu executare pentru implicarea în „frauda bancară”. Lungu a afirmat, într-o postare pe Telegram, că profesorii de la sate ar fi lăsați fără lucru: „În mediul rural, școlile se închid, iar profesorii rămân fără locuri de muncă. Ce le mai rămâne de făcut?! Să plece în căutarea unei sorți mai bune. Iar mediul rural va dispărea în curând complet”. Postarea a fost distribuită și de canalul de Telegram al partidului Șansă.
Autoritățile: Toți profesorii din instituțiile de învățământ reorganizate sunt reîncadrați
Într-un comentariu pentru Stopfals.md, serviciul de presă al Ministerul Educației și Cercetării precizează că, în conformitate cu art. 21 din Codul Educației, deciziile privind reorganizarea rețelei instituțiilor de învățământ aparțin exclusiv administrațiilor publice locale (APL) de nivelul II, adică raionale sau municipale. În cazul în care APL ia decizii de reorganizare a rețelei școlare, aceasta are grijă și de reîncadrarea tuturor cadrelor didactice, precizează instituția: „Menționăm că, de regulă, școlile pentru care APL ia decizii de reorganizare sunt școli cu un număr foarte mic de elevi, care se confruntă nu doar cu probleme financiare, dar și cu probleme în angajarea specialiștilor calificați la toate disciplinele școlare (având puține clase, sunt puține ore), în cea mai mare parte aceștia fiind angajați prin cumul. În cazul în care APL decide lichidarea instituției, pentru fiecare din cadrele didactice se va găsi loc de muncă în instituțiile din raion”.
Ministerul mai precizează că autoritățile locale compensează cheltuielile de transport ale cadrelor didactice pentru deplasarea în instituțiile de învățământ din altă localitate decât cea de reședință.
Instituția mai notează că la 1 septembrie 2024 nu-și vor deschide ușile 10 instituții de învățământ, în baza deciziilor Consiliilor raionale în acest sens.
Autoritățile vor să atragă profesori în sistemul de învățământ
În același timp, Ministerul Educației precizează că sistemul de învățământ se confruntă cu un deficit de profesori, chiar dacă acesta a scăzut în ultimul an: „Pentru anul de studii 2024-2025, conform informațiilor prezentate de organele locale de specialitate în domeniul învățământului, numărul posturilor didactice vacante (cu normă didactică mai mare de 13,5/14 ore pe săptămână) din instituțiile publice de învățământ general din republică constituie 1833, indicator în scădere cu 10,2% față de același indicator de acum un an și cu 15,2% față de același indicator de acum doi ani”.
Precizăm că autoritățile au lansat în ultimii doi ani mai multe campanii de atragere a tinerilor în domeniul pedagogic. Printre acestea sunt „Profesori buni, țară prosperă. Alege să devii profesor!”, „Fii PRO. Fii PROfesor” sau programul național „Investim în profesori”. De asemenea, în iunie 2023 Guvernul a majorat indemnizația unică pentru absolvenții facultăților de pedagogie, iar salariile cadrelor didactice au fost majorate cu 15% în 2024, urmând să crească și în 2025, potrivit ministrului Educației, Dan Perciun.
Șeful Sindicatelor: Deficitul de cadre didactice le permite profesorilor să-și continue activitatea
Și președintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova (FSEȘ), Ghenadie Donos, a declarat pentru Stopfals.md că, deși există anumite riscuri în privința pierderii locului de muncă odată cu optimizarea instituțiilor de învățământ, având în vedere deficitul de cadre didactice, aceștia își pot continua activitatea în alte școli. „Cât privește disponibilizarea pedagogilor urmare a optimizărilor, riscul există, dar la numărul de locuri vacante din sistem, în majoritatea cazurilor cadrele didactice calificate se regăsesc în școlile care devin gazde pentru elevii din instituțiile optimizate”, a declarat el.
Ghenadie Donos a mai adăugat că deseori autoritățile locale nu atrag atenția la necesitatea ajustării rețelei școlare, dar acest lucru este important pentru asigurarea învățământului de calitate. „Ajustarea rețelei școlare ține de competența APL, și este o problemă adesea ignorată de administrațiile locale. Gestionarea judicioasă a rețelei școlare permite asigurarea unei educații de calitate, or, acolo unde avem 2-5 elevi în clasă nu putem vorbi despre un mediu concurențial”, a punctat președintele FSEȘ.
Fals nou dintr-o narațiune mai veche
Falsul despre „eliminarea profesorilor din sistem” face parte dintr-o narațiune și campanie propagandistică care durează de mai mulți ani, și care se referă la închiderea instituțiilor de învățământ din Republica Moldova, de care s-ar face vinovată Maia Sandu. Această narațiune este promovată mai intens în perioadele electorale de către oponenții politici ai șefei statului. Uneori, aceștia fac trimitere la mandatul de ministră a Educației, pe care Maia Sandu l-a exercitat în perioada 2012-2015.
Recent, narațiunea falsă a fost promovată și de fostul premier Vasile Tarlev, care și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024. „Probleme mari au și medicii, și profesorii. Este în plină desfășurare așa numitul program „optimizarea”, care, de fapt, presupune lichidarea școlilor și instituțiilor medicale”, a declarat acesta în cadrul unei emisiuni de la TVC21. Fragmentul video a fost încărcat la 19 august pe Telegram și Facebook, fiind distribuit și de alți utilizatori de Facebook.
Narațiunea a fost promovată recent și de canalul de Telegram gagauznews (site-ul căruia a fost blocat în R. Moldova pentru incitare la ură și război), care a scris că președinta „Maia Sandu închide fără regrete școli sub sloganurile „optimizării”.
Anterior, fostul adversar al Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 2020, Igor Dodon, a început turul doi de scrutin cu o serie de falsuri, inclusiv cel legat de numărul mare de școli care ar fi fost închise în perioada în care Maia Sandu a fost ministră a Educației.
Stopfals.md a dezmințit și alte falsuri la acest subiect, precum că Maia Sandu ar fi primit bani de la Banca Mondială ca să închidă școli, că au fost închise peste 20 de universități sau că numărul de elevi și studenți a scăzut din cauza reformelor în educație promovate de guvernările pro-europene.
Statisticile arată, de fapt, că numărul de elevi scade aproape constant începând cu anii 2000. De atunci, numărul de elevi a scăzut de la 631 de mii (anul de studii 2000/2001), la 334 de mii (2023/2024), adică cu aproximativ 47%, în timp ce numărul de instituții de învățământ primar și secundar general a scăzut de la 1.573 la 1.201, adică cu circa 24%. Astfel, dacă la începutul anilor 2000 erau în medie câte 400 de elevi per școală, astăzi sunt mai puțin de 280.
Stopfals.md a demontat recent și un alt fals, potrivit căruia, în Republica Moldova vor fi aduși peste 300 de profesori din România.
Falsuri lansate de Țîrdea și Lungu, demontate de Stopfals.md
Bogdan Țîrdea este unul dintre cei mai activi promotori ai falsurilor din Republica Moldova. Deputatul socialist, cunoscut pentru retorica sa împotriva integrării europene și a actualei guvernări, a dezinformat și anterior la subiectul închiderii instituțiilor de învățământ din R. Moldova.
Alexei Lungu este un fost jurnalist la instituții media afiliate oligarhului fugar Vlad Plahotniuc și Partidului Socialiștilor, a intrat în politică în 2023, când a fost desemnat în funcția de președinte al Partidului Șansă, formațiune creată după scoatarea fostului partid Șor în afara legii. Între timp, Lungu a lansat mai multe falsuri pe care le-a demontat Stopfals.md.
Mariana Colun,
Stopfals.md