FALS! Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” nu se închide!

0
396

Zilele acestea mai multă lume reflecta asupra unei informații care pare a fi mai mult zvon decât adevăr. Informația se referea la Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” din municipiul Soroca, instituție care ar urma să fie închisă. I-am solicitat un interviu directoarei acestei instituții, Viorica Fortuna, pentru a dezminți sau a confirma zvonul.


− Gurile rele spun că gimnaziul “Dumitru Matcovschi” va fi închis. Este adevărat sau fals?

Viorica Fortuna, directoarea Gimnaziului „Dumitru Matcovschi”

− Aș menționa că anume gurile rele spun lucruri care pot fi în favoarea lor și în defavoarea celor despre care vorbesc. Nu este adevărat!!! Instituția Publică Gimnaziul „D. Matcovschi” sau Gimnaziul nr.1, iar pe vremuri Școala medie incompletă nr. 3 activează mai bine de șapte decenii și va continua să activeze. Pe parcursul acestor ani de pe băncile şcolii au plecat în lumea mare mulţi viitori savanţi, medici, pedagogi, ingineri, muncitori calificați, ducând faima instituţiei departe de hotarele ei.


− Dvs. cum vă explicați existența acestor discuții în municipiu?

− Conform formulei de finanțare, bugetul școlii se formează reieșind din numărul de elevi care sunt înscriși în școală. De aici a apărut și tendința de a școlariza cât mai mulți elevi. De aici apar ți unele bârfe care, de altfel, duc lumea în eroare. Deoarece nu suntem liceu, rezultatele noastre nu le putem vedea la moment. Dar cu toate acestea, noi ne mândrim cu absolvenții noștri, care fac față cerințelor și sunt cei mai buni în liceele din oraș, cât și Colegiile Pedagogic, Agricol, de Arte, Colegiul Financiar-bancar din Chișinău etc. Colegii nu o să mă lase să spun lucruri false. Fiecare copil îşi doreşte o copilărie cât mai fericită, fiecare elev — cunoştinţe cât mai trainice şi condiţii adecvate pentru dezvoltare, iar fiecare părinte — un copil sănătos, deştept şi bine instruit. Colectivul Gimnaziului în ultimii ani a pus mare accent întru realizarea acestor tendinţe ale tuturor. Au fost create condiții foarte bune de activitate pentru toți: elevi, pedagogi și ceilalți angajați. Fiecare sală de clasă dispune de un televizor plasmă, laptop, materiale didactice, iar fiecare calculator este unit la rețeaua internet. Toate acestea oferă atât elevilor, cât și profesorilor oportunitatea de a desfășura procesul instructiv-educativ destul de interesant. La fel în cabinetul de chimie și biologie este o tablă interactivă.


− Cum s-a încheiat anul de învățământ 2017-2018?

− Anul de studii 2017-2018 aș putea spune că s-a încheiat cu succes. Zic cu succes, deoarece toții cei 28 de elevi absolvenți au susținut cu succes examenele de absolvire. Nu avem note negative, nici elevi neadmiși la examene în anul ce l-am finisat. În afară de aceasta, avem rezultate bune și la olimpiada raională: locul I la chimie, locul II la limba și literatura română, locul III la limba engleză, mențiuni la matematică și biologie. La concursul ”La izvoarele înțelepciunii” au participat trei elevi și toți au fost remunerați cu locuri premiante: două locuri II și o mențiune. Destul de bine au susținut și evaluarea finală picii din clasa a IV-a.


− Pentru anul viitor de studii instituția este pregătită? Câți elevi, inclusiv în clasa întâi, sunt așteptați la 1 septembrie?

− Acum în instituție au loc lucrări de reparație cosmetică, pe care, sperăm, până la mijloc de iulie să le finalizăm. Am planificat să termoizolăm pereții clădirii, ceea ce ar oferi posibilitatea conservării energiei termice, dar din lipsă de finanțare anul acesta nu o vom realiza. Sperăm să reușim anul viitor. Așteptăm surse financiare pentru schimbarea corpurilor de iluminat în sălile de clasă și în coridoarele școlii, cât și pentru procurarea tablelor școlare. În acest an de studii, conform prognozei școlare, peste treizeci de elevi sunt așteptați în clasa I. Sălile de clasă proaspăt pregătite își așteaptă cuminți discipolii, iar noi îndemnăm toți părinții care locuiesc în districtul școlar al gimnaziului să-și aducă copiii la noi în instituție. Avem toate condițiile pentru pregătirea și educația unei noi generații: clase spațioase, blocuri sanitare în interior, cantina reparată și reutilată conform standardelor.


− În ce privește cadrele didactice, aveți funcții vacante la careva obiecte?

− Pedagogul învaţă cât trăieşte şi trăieşte cât învaţă; şi de la respectarea acestui concept se pornesc succesele noastre. Viziunea şcolii este ca elevii să obţină o bună pregătire la toate disciplinele şi să se înarmeze cu înţelepciune şi cunoştinţe. Colectivul profesoral al gimnaziului este alcătuit din 21 profesori, dintre care 20 sunt cu studii superioare și unul cu studii medii profesionale, 3 deţinători ai gradului didactic I şi 15 profesori dețin gradul didactic II. Menţionez cu mândrie responsabilitatea şi înaltul profesionalism al colectivului profesoral, fapt ce permite implementarea cu succes a curricumului şcolar. Toate disciplinele de bază sunt predate de specialişti cu experienţă şi practică pedagogică. Locuri vacante la moment nu avem.


− Ați pomenit mai devreme despre absolvenții gimnaziului și că vă mândriți cu ei. Îi urmăriți, cunoașteți ce succese au?

− Absolvenţii de azi, ieri, mâine… Ei sunt acei care ne fac să ne simţim satisfăcuţi, mulţumiţi, împliniţi. Căci noi, colectivul acestei şcoli, suntem acei care „am gustat” cu fiecare generaţie „un pic” din bucuria succesului lor şi am reuşit să mergem înainte. La multe generaţii le-am luminat calea, lăsând de fiecare dată o parte din sufletul nobil de pedagog, căci vine un timp când faptele rămân mereu în inimile celor din jur. O mândrie aparte sunt absolvenții care au îmbrățișat diferite profesii și au dus faima școlii natale în diferite colțuri ale țării, dar și peste hotarele ei. Bunăoară, Calaraș Alexandru activează la Agenția Executivă a Consiliului European din Bruxelles, Zgardan Marat — medic stomatolog în Spania; Mihai Popovschi a fost primar al orașului Soroca, Ion Spătari — fost secretar al CR Soroca, Igor Babără, Angela Brăguță, Silvia Guțulenco, Victoria Țaran, Rodica Todirean și-au ales profesia de medic. Stangrit Angela, Guțulenco Viorica, Gasan Ina au devenit pedagogi și lucrează cu succes în școala natală. Acestea sunt doar câteva nume sonore care au absolvit gimnaziul. În țară, dar și în afara ei sunt încă mulți absolvenți, care activează cu succes în diferite domenii și sunt și vor rămâne mândria noastră.


− Vă mulțumesc pentru interviu!


Articolul precedentMETEO: Revin ploile
Articolul următorSchimb de experiență în gestionarea deșeurilor dintre ţările Grupului Vişegrad și Parteneriatului Estic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.