FALS: Din 2023, pentru a intra în România, cetăţenii moldoveni vor avea nevoie de viză pentru care vor trebui să plătească

0
115

Au fost reluate speculaţiile despre noul Sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS). Instituţiile media cu politică editorială pro-Kremlin, dar şi politicienii eurosceptici afirmă că cetăţenii moldoveni vor avea nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul României şi vor fi nevoiţi să scoată din buzunare 7 euro pentru vize. Într-adevăr, din 2023 va fi aplicat un sistem prin care cetățenii din peste 60 de state, inclusiv din Republica Moldova, care circulă în Uniunea Europeană fără vize, vor trebui să completeze un formular online înaintea călătoriei pe care intenționează s-o întreprindă. Cei 7 euro reprezintă o taxă obligatorie pentru a asigura funcționarea sistemului de securitate, și nu o viză contra cost pentru accesul în România sau în alte țări ale UE, așa cum dezinformează unele surse.

„Moldovenii nu mai au acces în România fără vize”

Unele instituții media din Moldova au scris că moldovenii ar trebui să-și perfecteze o viză specială de intrare în România și să achite o taxă de 7 euro. Măsura va intra în vigoare din luna noiembrie a anului viitor și se va aplica persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani. Astfel de afirmații au fost publicate pe site-urile „Комсомольская правда в Молдове”, Mybusiness.mdDnestr.tvPoint.mdNoi.mdБельцы 24, pe portalul din Găgăuzia Gagauzinfo.md etc. Știrea care anunța că moldovenii ar trebui să-și perfecteze vize de intrare în România a fost postată chiar și de către administrația raionului Vulcănești pe site-ul său oficial și pe pagina de Facebook.

Site-ul Kp.md a publicat inițial o știre întitulată: „А брынза ку бань: С 2023 года гражданам Молдовы для въезда в Румынию потребуется платная виза” („Dar brânza-i cu bani: Din 2023, cetățenii moldoveni vor avea nevoie de viză cu plată pentru a intra în România”). Câteva ore mai târziu, a apărut o altă știre cu un comentariu scurt oferit de Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene (MAEIE) care precizează că este vorba despre Programul ETIAS. Totuși în titlu știrii autorii din nou s-au referit la „vize”: „Один раз 7 евро за визу в Румынию и ты европеец: Платная виза в ЕС для граждан Молдовы действительна в течение трех лет” („Achiți o dată 7 euro pentru viza de acces în România și devii european: Viza contra cost prin care cetățenii moldoveni vor avea acces în UE este valabilă timp de trei ani”).

Comentarii în postările comunităților publice găgăuze de pe rețelele sociale: „e din cauza Maiei Sandu”

O astfel de ştire a postat şi comunitatea typical_gagauzia pe Instagram. Unii comentatori au început s-o critice pe Preşedinta Maia Sandu, acuzând-o că ea ar fi admis introducerea vizelor pentru moldoveni, şi s-au apucat de distribuit apeluri antiromâneşti. „Вот тебе и сандушка. Ни с ЕС, ни с РФ нормальные отношение не построила…” („Iat-o și pe sănduţa. Nici cu UE, nici cu Rusia n-a construit relaţii normale”); „С момента правления Санду, Молдова стала похожа на какую-то Зимбабву: бесперспективная и нищая!” („De când a venit guvernarea Sandu la putere, Moldova s-a transformat într-un fel de Zimbabwe: lipsită de perspective şi săracă”); „Слава богу, граждане румыны домой за визой. Одно пожелание, чтобы вы никогда ее не получили и Молдову оставите в покое…” („Slavă Domnului, acasă după viză, cetăţeni români. Vă dorim un singur lucru: să n-o obţineţi niciodată şi să lăsaţi Moldova în pace…”).

Socialiştii: „na-vă Europă şi răsplată pentru drepturile LGBT”

Şi socialiştii au publicat pe canalele lor de Telegram ştirea despre „vizele introduse pentru moldoveni”, postarea fiind însoţită de replici maliţioase în adresa Uniunii Europene şi a Maiei Sandu. Astfel, deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) Vladimir Odnostalco a scris: „Без_виз без нас, евроинтеграция, члены в члены… Все идет по плану, ашэ-й, танте Майя?” („Fără vize și fără noi, integrare europeană, membrul membrului… Totul este conform planului, aşa-i, tanti Maia?”). Canalul WTF Moldova?! a lăsat la sfârşitul „ştirii” aceelaşi citat ca şi Odnostalco.

Bogdan Ţîrdea, un alt deputat BCS, a scris că „de dragul regimului fără vize cu UE, am fost impuşi să aprobăm sute de „legi europene”, inclusiv Convenţia de la Istanbul, Legea cu privire la asigurarea egalităţii de şanse (despre drepturile LBGT), dar totuși vom fi nevoiți să plătim pentru acest regim fără vize”).

Alte canalele de Telegram care publică cu regularitate știri false, la fel, au scris despre „vize”. Canalul din Găgăuzia Gagauznews şi „Гагаузская Республика” au adăugat la final aceeaşi frază: „Это братья Майи Санду” („Sunt fraţii Maiei Sandu”).

Ştirea a apărut, la fel, şi pe canalul Молдавский Vагон, şi pe unul din canalele private de Telegram din regiunea transnistreană.

MAEIE: nu este vorba despre vize, ci despre Programul ETIAS

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE, a explicat pentru portalul Stopfals.md că este vorba, de fapt, nu despre vize, ci despre Programul ETIAS. El a oferit şi explicaţii despre funcţionarea programului.

Ce este ETIAS?

ETIAS este Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile. El presupune că cetățenii fiecărei țări care beneficiază de regim fără vize cu Uniunea Europeană, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, vor trebui să obțină înainte de o călătorie în spațiul Schengen o autorizație de călătorie electronică. Autorizația de călătorie va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta între 18 și 70 de ani, iar costul acesteia va fi de 7 euro.

Este necesară perfectarea ETIAS înainte de fiecare călătorie?

Autorizația de călătorie va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a pașaportului utilizat pentru obținerea acesteia.

Când va intra în vigoare ETIAS?

UE planifică să lanseze ETIAS din noiembrie 2023. În primele 6 luni de la data începerii funcționării ETIAS, autorizația de călătorie nu va avea caracter obligatoriu. Totuși la traversarea frontierei externe a UE, bunăoară a frontierei moldo-române, cetățenii moldoveni vor fi informați de către autoritățile române despre obligația de a deține o autorizație de călătorie valabilă de la dată expirării perioadei de 6 luni din momentul începerii funcționării ETIAS.

La începerea funcționării ETIAS, Comisia Europeană împreună cu statele membre ale Uniunii Europene va organiza o campanie de informare despre aplicarea sistemului. Pentru Moldova această campanie informațională va fi desfășurată inclusiv în limba română.

Programul ETIAS nu este introdus din cauza Maiei Sandu 

Afirmaţiile utilizatorilor de reţele sociale care scriau că „vizele” pentru moldoveni au fost introduse din cauza Maiei Sandu sunt un fals. Astfel, Uniunea Europeană a lansat acţiunile pentru punerea în aplicare a Programului ETIAS încă în anul 2016. În iulie 2018, Parlamentul European a aprobat reguli noi pentru circulaţia cetăţenilor din ţările non-UE, iar portalul Stopfals.md a dezminţit zvonurile răspândite atunci la acest subiect pe reţelele sociale.

Iniţial era planificat ca ETIAS să fie pus în aplicare din anul 2021, ulterior însă introducerea lui a fost amânată până în noiembrie 2023. 

Elena CELAC
Stopfals.md


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentAla Nemerenco: Nu se bat pe sănătatea copiilor și bunicuțelor din sate, dar pe hectare și clădiri
Articolul următorEste adevărat că grănicerii ucraineni îi impun pe moldoveni să rostească saluturi naziste?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.