Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, i-a îndemnat miercuri pe membrii UE să se coordoneze şi „să vorbească pe o singură voce” în legătură cu vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului, restricţionat în mai multe ţări, pentru a nu alimenta neîncrederea, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.
Kyriakides a menționat că „este esențial să urmăm o abordare coordonată. Trebuie să vorbim pe o singură voce în întreaga UE pentru a încuraja încrederea publicului în vaccinare”.
În ultima ședință, autoritatea de reglementare europeană a afirmat că beneficiile vaccinului produs de compania suedezo-britanică sunt mai mari decât riscurile şi că nu a fost identificat niciun factor de risc specific, cum ar fi vârsta.
Unele state europene au decis, totuși, să restrângă utilizarea acestuia în funcție de criteriile de vârstă – variabile de la o tara la alta. Săptămâna trecută, Germania a recomandat utilizarea produsului numai pentru cei peste 60 de ani. În Franța, autoritatea sanitară a indicat ca vaccinul în cauză să fie rezervat persoanelor în vârstă de peste 55 de ani. Miercuri seara, după avizul EMA, Belgia a decis să rezerve utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani.
Informațiile despre posibile efecte secundare grave, chiar extrem de rare, au contribuit la alimentarea neîncrederii persoanelor solicitate pentru vaccinare, dintre care unele evită centrele de vaccinare cu AstraZeneca sau apelează la alte vaccinuri disponibile.
Unii experți menționează că toată atenția în ultimele luni a fost axată pe complicațiile vaccinului AstraZeneca, însă despre efectele altor vaccinuri, care pretind la aprobare, iar în multe state sunt chiar utilizate, nu există studii relevante.
Un lucru rămâne a fi cert. Fără AstraZeneca campania mondială de vaccinare ar avea mult de suferit, iar beneficiile din urma imunizării sunt infinit superioare riscurilor, menționează celebri experți europeni și americani.