Continuăm să cunoaștem care sunt efectele epidemiei de Covid-19 asupra societății civile, mai bine zis asupa ONG-urilor beneficiare ale Programului de granturi din cadrul Proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, care au proiecte în derulare.
Astăzi discutăm cu doamna Ana Spînu, asistentă de proiect la Asociația Obștească “CASMED” din municipiul Bălți, care implementează proiectul “PhotoVoice — un alt mod de implicare a cetățenilor” în localitatea Sofia, raionul Drochia.
-Doamnă Ana Spînu, în opina Dvs, epidemia de Covid-19 în Republica Moldova a stagnat dezvoltarea ONG-urilor sau dimpotrivă, a descoperit noi rezerve și forțe de a se manifesta?
-Dat fiind faptul că AO „CASMED” este un prestator de servicii și lucrează cu categoriile vulnerabile de persoane, în situația de pandemie curentă volumul de lucru și eforturile depuse de organizație au crescut considerabil. Dacă până la pandemie focusul organizației era pe asigurarea serviciilor de îngrijiri socio-medicale la domiciliu și implementarea activităților specifice din cadrul proiectelor în derulare, acum s-au adăugat multe lucruri de realizat, care nu existau anterior, practic triplând volumul de muncă și eforturile depuse și care au accelerat lucrul organizației.
Pe lângă oferirea în continuare a serviciilor de îngrijire cu realizarea manipulațiilor tipice și implementarea altor activităților asumate, echipa CASMED oferă și suport emoțional beneficiarilor și rudelor acestora. Există un risc continuu de infecție, o frică a beneficiarilor de o posibilă infectare a lor sau a rudelor. Inclusiv angajații din teren zilnic încarcă bateriile persoanelor vulnerabile și necesită și ei sprijin în menținerea resurselor proprii pentru a-i putea ajuta în continuare.
Totodată echipa CASMED a oferit și alte forme de sprijin și ajutor beneficiarilor, cum ar fi pachete alimentare, materiale de protecție și igienice pentru 1000 de persoane din raioanele Edineț și Fălești, ceea ce iarăși a necesitat implicare și eforturi suplimentare de timp pentru a găsi donatori.
Organizația a fost pusă în situația de a identifica resurse financiare suplimentare, dat fiind faptul că costurile pentru procurarea echipamentelor și materialelor de protecție s-a majorat de 8-10 ori, iar acest lucru necesită din nou timp și efort. Dacă în luna ianuarie pentru o masca achitam 70 de bani, acum plătim 7 lei.
Totodată, organizația a trebuit din mers să elaboreze noi politici, instrumente și proceduri/instrucțiuni de lucru și să-și ajusteze modul de activitate la situație de criză. Toate acestea fac ca perioada respectivă să fie una fierbinte și voluminoasă, iar pentru prestatorii de servicii și una extrem de dificilă.
-În cazul proiectului “PhotoVoice — un alt mod de implicare a cetățenilor”, instituirea situației de urgență pe teritoriul țării a afectat procesul de implementare și/sau desfășurare a activităților? Dacă da, cum anume?
-Instituirea situației de urgență pe teritoriul țării a impactat procesul de desfășurare a activităților din cadrul Proiectului „Photovoice – un alt mod de implicare a cetățenilor”. Activități planificate au fost suspendate și amânate pentru o perioadă nedeterminată, până când va fi posibil de le organizat.
Activitățile planificate a fi realizate în continuare necesită ca oamenii să se întrunească în grupuri, să facă colectări de fonduri, să mobilizeze comunitatea și să rezolve probleme comunitare, etc., activități care nu pot fi realizate în condițiile actualei situații de urgență.
În acest context către board a fost înaintată solicitarea de a extinde proiectul cu 2 luni. Activitățile urmează a fi reluate odată cu ridicarea restricțiilor. În această perioadă a fost monitorizată de la distanță activitatea Grupului de Inițiativă, a fost oferită comunicare și suport informațional la telefon membrilor GI.
-Ce soluții ați găsit pentru problemele apărute în cadrul proiectului din cauza epidemiei?
-Scrierea de proiecte și precăutarea altor resurse pentru a putea asigura angajații și beneficiarii cu echipamentul de protecție necesar. Au fost trecute pe mediul online unele activități ale organizației, cum sunt de exemplu ședințele cu angajații și cu anumiți parteneri și beneficiari (cei care posedă competențe digitale cât de cât și posibilități tehnice).
-Ce lecții are de învățat societatea civilă în urma epidemiei de coronavirus și a efectelor acesteia în țara noastră?
-Deoarece această perioadă se prevede a fi una de durată, este necesar să schimbăm procesul de instruire, focusându-ne către platformele de învățare online, astfel ca să poată fi organizate instruiri la distanță. Să ajustăm modul de activitate la situație de criză, să ne dezvoltăm competențe digitale noi, elaborare de noi instrumente și proceduri/instrucțiuni de lucru, dotare cu echipament IT, etc.
-Vă mulțumesc mult pentru interviu!
***
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.