Efectele epidemiei: Restricțiile ne-au făcut să fim mai ingenioși, mai creativi

0
103

Activitatea în cadrul proiectelor presupune un nivel înalt de organizare, planificarea exactă a activităților, resurselor și, desigur, punctualitate și profesionalism. Dar în condiții de epidemie, cum ne-am pomenit cu toții, planurile multor organizații neguvernamentale au fost puse pe pauză sau adaptate la noile condiții ale societății, impuse de situația de urgență istituită în Republica Moldova în perioada 17 martie-15 mai.

Ne-am propus să aflăm care sunt efectele epidemiei de Covid-19 asupra societății civile și a proiectelor în derulare de câteva dintre organizațiile neguvernamentale, beneficiare ale Programului de granturi din cadrul Proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.

Astăzi discutăm cu doamna Nonna Mihalcean, director executiv al Asociației Obștești “Centrul de Instruire și Dezvoltare ANIMA”, organizație care implementează proiectul “Anticafeneaua din Bălți — spațiul participativ pentru tineri”

-Doamnă Mihalcean, cum apreciați, epidemia de Covid-19 în Republica Moldova a stagnat dezvoltarea ONG-urilor sau dimpotrivă, a descoperit noi rezerve și forțe de a se manifesta?

-Inițial pandemia pentru noi a fost un risc pe care nu l-a prevăzut nimeni în aplicările și formularele de proiecte. Primele zile de izolare erau triste și pline de frici, pentru că eram cu toții prinși în termene și responsabilități față de aceste termene, dar uimitor că anume aceste restricții ne-au făcut pe noi, cei din sfera asociativă să fim mai ingenioși, mai creativi și să vedem lumea din alt unghi.

După părerea mea, această situație a deschis noi oportunități pentru noi tipuri de evenimente organizate creativ de membrii sferei asociative pe nenumărate platforme online, care nu erau valorificate anterior.

-În cazul proiectului “Anticafeneaua din Bălți – spațiul participativ pentru tineri”, cum a afectat procesul de implementare și/sau desfășurare a activităților instituirea situației de urgență pe teritoriul țării și ce soluții ați găsit pentru problemele apărute?

– Specificul Anticafenelei este de a lucra interactiv și experiențial cu tinerii, deaceea nu ne-am putut permite trecerea ultimului training din cadrul cursului de formare în spațiul online. Acest lucru ne-a perturbat puțin activitatea, și cel din urmă training l-am programat pentru prima perioadă după încheierea carantinei. La moment continuăm să analizăm petițiile scrise de tineri, și să-i ghidăm în acest proces, pentru ca la finele carantinei să fie posibil să le înregistreze la APL.

-Ce lecții are de învățat societatea civilă în urma epidemiei de coronavirus și a efectelor acesteia în țara noastră?

-Una dintre lecții ar fi riscul de a se stopa desfășurarea activităților nu din cauza economică/război sau ploi mari, ci din cauza unor posibile izolări la domiciliu și imposibilități de a organiza evenimente în grupuri mari, așa cum eram cu toții deprinși să o facem. Altceva, ar fi faptul ca să ne învățăm să utilizăm pe larg posibilitățile de lucru online cu grupurile, care ar economisi bani pentru transport, timp pentru drum și eventual ar asigura și dezvoltarea competențelor digitale al participanților.

-Vă mulțumesc mult pentru interviu!

***

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


Articolul precedentVIDEO: PhotoVoice — un alt mod de implicare a cetățenilor
Articolul următor Începând cu ziua de luni, 11 mai, se redeschid piețele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.