Dulce, gustos, un ajutor la care apelează multe persoane când se simt copleșite de oboseală, dar un produs ce nu este recomandat de medici. Te-ai întrebat vreodată din ce este făcut enegizantul? Care sunt ingredientele din compoziția acestei băuturi populare ce îți pot pune, de fapt, sănătatea în pericol.
Te-ai întrebat vreodată ce conțin energizantele? În general, pe lista de ingrediente regăsim apă, acid citric, zahăr sau alți îndulcitori, arome, vitamine din clasa B, cafeină, glucoronolactonă, taurină, iar lista continuă, fiecare producător având propria rețetă.
Ce efecte au ingredientele asupra organismului
Cafeina este un compus întâlnit în special în cafea și ceai. Este considerată un tonic pentru sistemul nervos, tocmai de aceea este ingredientul principal al energizantelor. O doză de 250 de mililitri conține în medie în jur de 80 de miligrame de cofeină, în timp ce un espresso are între 40 și 75 de miligrame. Potrivit Food Standards Agency, un adult fără probleme de sănătate poate consuma zilnic până la 400 de miligrame de cofeină, fără a suferi efecte adverse.
Pe listă apare și taurina, un aminoacid produs de organismul uman și animal. În compoziția băuturilor regăsim o variantă sintetică, concentrația nu prezintă niciun risc pentru sănătate, conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.
Glucoronolactona este adăugată în energizante pentru proprietățile sale de detoxifiere a organismului. Specialiștii de la AESA au confirmat că, dacă este consumată în cantități moderate, nu are efecte adverse.
Moderația este cuvântul cheie când ne referim la energizante. Consumate rar și în cantități mici, nu ar trebui să aibă niciun efect negativ asupra sănătății organismului uman.
Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Bonn a arătat că aceste băuturi pot afecta funcționarea a inimii.
Am demonstrat că băuturile energizante au un impact pe termen scurt asupra contractilității cardiace. Nu știm exact cum sau dacă această contractilitate a inimii are un impact asupra activităților zilnice sau asupra performanței sportive – a declarat unul dintre cercetătorii implicați.
În concentrații mari, cafeina poate avea efect diuretic, provocând astfel dureri de cap, tremurat, chiar deshidratare.
sursa: playtech.ro