De ce în raionul Soroca salariul este mai mic decât la Drochia sau Criuleni?

0
192

     Site-ul  statistica.gov.md, la compartimentul  „Statistica socială” publică date oficiale despre  „Câștigul salarial mediu lunar brut pe raioane” și acest cifre m-au pus, sincer vorbind, pe gânduri. 

Astfel, conform datelor statistice pe anul 2020, salariul mediu brut în raionul Soroca a fost de 5994,1 lei, pe când, bunăoară, în raionul Hâncești acesta a fost de 6237,4 lei, raionul Drochia – 6641 lei, raionul Criuleni – 7186,9, ca să nu mai spun de municipiul Balti – 7862,1 lei sau municipiul Chisinau – 9537,8 lei.

Or, dacă luăm în considerare că bugetarii sunt remunerați aproximativ identic, reiese că salariații din sectorul real al economiei în raionul Soroca sunt prejudiciați cu mult fată de raionul Drochia sau Criuleni. Apare întrebarea: la noi sectorul economic e mai slab dezvoltat sau oamenii sunt mai umili, mai împăcați cu soarta? Aș spune că influentă au ambii factori, dar… ne mai  consolează faptul că nu suntem chiar la coadă, ci doar pe locul 16 din 35 entități și că în alte raioane salariul este și mai mic – de exemplu, în raionul Floresti – 5967,4 lei,  Ocnita – 5506,3 lei sau l Briceni – 5307,2 lei.

Pe de altă parte, dacă facem comparație între zonele republicii, „nordicii” sunt cel mai bine plătiți – 6538,2 lei, după care urmează raioanele de centru cu 6466,6 lei, iar cel de la sud sunt remunerați cu 6197 lei.

Și totuși, de ce salariul în raionul Soroca este mai mic decât la vecinii de la Drochia?

Tudor CILIPIC

 

Articolul precedentNicolae Dabija — o dovadă vie că Basarabia n-a murit și n-are gând să moară…
Articolul următorDescoperiți India! Oportunități economice în Delhi
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.