Cum ne ajută arheologii să descoperim istoria Cetății Soroca? / VIDEO

0
272

Cetatea Soroca este un important monument medieval, de la hotarul istoric al țării, care de-a lungul istoriei i-a fascinat pe mulți dintre cei care au ajuns la poalele ei. Unii priveau la turnurile înalte, iar alții, spre partea ei inferioară, cu gândul la ce s-ar putea ascunde la temelia ei.

În ambele proiecte de restaurare ale Cetății Soroca, finanțate de Uniunea Europeană, cercetarea arheologică a fost importantă și necesară pentru a înțelege mai bine cum trebuie refăcută fortăreața medievală. Așa a fost în prima etapă de restaurare a cetății Soroca, așa este și acum, în cea de-a doua etapă.

În cadrul proiectului “Bijuterii Medievale – cetățile Soroca, Suceava şi Hotin”, implementat în perioada 2012-2015, a fost editată publicația “Cetatea Soroca – Istorie, memorie și tradiții seculare”, de unde în urma cercetărilor arheologice aflăm despre ce au găsit aici cercetătorii, încă acum un secol, descoperirile monetare dezgropate din cetate, ce animale mâncau oștenii care păzeau fortăreața și multe alte lucruri interesante.

Și de această dată, în proiectul ”Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, lansat în 2021, rezultatele cercetărilor arheologice și concluziile experților, au fost adunate într-un raport. Fără de a ține cont de informația care se găsește în astfel de rapoarte, o restaurare autentică este practic imposibilă.

Apropo, printre descoperirile recente din cetatea Soroca, sunt gura de lup de la intrare în fortificația medievală, mai multe inscripții, un joc de societate vechi, cunoscut la noi ca Țintarul, o colecție de pietre lapidare cu inscripții, dar și sistemul medieval de evacuare a apelor.

Amintim că în primăvara anului 2021 a început etapa a doua de restaurare a Cetății Soroca, în proiectul ”Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, implementat de Consiliul Raional Soroca în parteneriat cu Județul Vaslui. Bugetul total al proiectului constituie peste un milion și șase sute mii de euro, dintre care 90% este grant din partea Uniunii Europene.

Acest reportaj a fost produs cu suportul proiectului „Comunicare Strategică și Suport pentru Mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă în niciun fel opinia Uniunii Europene


Articolul precedentDiplome și recunoștință la încheierea mandatelor Consiliului Raional al Tinerilor din Soroca / VIDEO
Articolul următorCe au discutat consilierii cu deputații? / VIDEO
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.