Coronavirus: MIT ȘI REALITATE

0
306

Sunt convinsă că pe toată lumea o interesează răspunsul la mai multe întrebări care sunt, probabil, cele mai „la modă”: UNU — Ce este coronavirusul? Acesta face parte dintr-o „familie” numeroasă de viruși depistați la oameni și animale. Persoana afectată de virus prezintă diferite simptome, de la răceală comună la boli respiratorii severe (Sindrom Respirator Acut Sever (SARS).

DOI — Cât de grav este? Infecția cu COVID-19 (coronavirus) poate provoca simptome ușoare — rinite seroase, eliminări nazale, tuse, febră, durere în gât. Se notează și cazuri severe, care pot provoca pneumonie sau dificultăți de respirație. Persoanele în etate, femeile însărcinate, persoanele cu afecțiuni concomitente (diabet, boli de inimă) sunt mai vulnerabile. TREI — Cum se răspândește virusul? Primordial: prin contactul cu o persoană infectată, prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, eliminări nazale, picături de salivă. Din această cauză, este importantă respectarea igienei respiratorii. La tuse sau strănut folosiți șervețele pe care trebuie să le aruncați imediat la coșul de gunoi. Spălați-vă cât mai des pe mâini și folosiți geluri antibacteriene pe bază de alcool. PATRU — Cât rezistă virusul pe suprafețele exterioare? Nu se cunoaște exact, deși informațiile preliminare sugerează că 2019-n CoV poate supraviețui câteva oare sau mai mult.

REGULI DE URMAT:

  1. Apelează la 112 dacă ai febră, tuse și dacă ai călătorit prin țări cu cazuri confirmate de persoane infectate cu COVID-19, menționează acest fapt medicului.
  2. Curăță suprafețele cu dezinfectant în bază de clor sau alcool.
  3. Spală-te des pe mâini.
  4. Folosește masca de protecție numai dacă suspectezi că ești răcit sau te afli în apropierea oamenilor bolnavi.
  5. Dacă nu ai mâini igienizate nu atinge ochii, nasul, gura.
  6. Animalele de campanie nu răspândesc acest tip nou de virus.
  7. Nu administra preparate antivirale sau antibiotice fără indicația medicului.
  8. Acoperă nasul și gura la strănut.

Rodica TODIREAN, medic-neurolog, șefa Secției consultative a IMSP SR Soroca

 


Articolul precedentObiectificare și victimizare:  Feminismul în Moldova în întrebări și răspunsuri
Articolul următorMii de elevi din întreaga țară își vor dezvolta abilitățile în IT și robotică
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.