În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătaru, a declarat că 60% din populația Republicii Moldova va beneficia de compensația maximă la plata facturilor la energie. Acum se elaborează mecanismele de acordare a compensațiilor.
Altfel, ministrul a recunoscut că doar un procent din populație își poate permite achitarea actualelor tarife la gaze și energie electrică, cealaltă populație fiind împărțită în patru categorii de vulnerabilitate energetică. Or, principalul criteriu de divizare pe categorii a populației este ponderea cheltuielilor energetice în bugetul gospodăriei, cât la sută din bugetul gospodăriei se duce pe achitarea facturilor la energie. Familiile care cheltuie mai mult de 2/3 din buget pe aceste facturi vor fi încadrate în categoria maximă de vulnerabilitate energetică.
Este vorba de 2/3 din gospodării și, implicit, 60 la sută din populație va primi compensația maximă. 15% din populație va primi o compensație ridicată, apropiată de cea maximă, doar 1% din populație se află în categoria celor non-vulnerabili.
„Toți cetățenii vor completa on-line formularul vulnerabilității energetice, unde vor indica veniturile familiei, numărul membrilor familiei, modalitatea de încălzire pe timp de iarnă și ponderea valorii facturilor în bugetul familiei. Cetățenii vor completa și declarația pe propria răspundere prin care vor confirma corectitudinea datelor”, a spus Marcel Spătaru.
„Oamenii își vor declara veniturile. În sistemul informațional vom colecta toate datele unei familii din declarațiile de la FISC, de la CNAS, pensii, indemnizații și vom compara valoarea declarată de către familie cu cea cunoscută de stat. Dacă valoarea cunoscută de stat este mai mare decât valoarea declarată, în calcul se va lua valoarea cunoscută. Va exista și declarația pe propria răspundere, nu am inventat-o noi, ea există de când e țara. Scopul compensațiilor este să ne asigurăm că facturile sunt plătite”, a mai spus ministrul muncii și protecției sociale.