An de an, spre final de toamnă, când temperaturile din termometre sunt din ce în ce mai mici, gospodinele din toate colțurile țării se ocupă de pregătirile pentru lunile de iarnă. Pe lista preparatelor tradiționale pe care le vor păstra în cămară se numără și ingredientul vedetă al sarmalelor, nelipsite de pe masa de Crăciun. Dar ce faci dacă nu iese bine? Află, din rândurile de mai jos, ce să pui în varza murată dacă a ieșit prea sărată. Trucul folosit de bunici.
Se dă startul sezonului murăturilor
Așa cum se întâmplă în fiecare an, finalul toamnei dă startul unei perioade aglomerate pentru gospodine, în condițiile în care acum se fac pregătirile pentru lunile de iarnă. Acum se fac zacusca, dulceața, gemurile, bulionul și se pun diferite legume la murat, aici este inclus și ingredientul de bază al preparatului vedetă al sărbătorilor de iarnă: sarmalele.
Procesul nu pare foarte complicat, însă este destul de complex și, dacă nu respectăm cu strictețe instrucțiunile din rețetă, riscăm să avem parte de o surpriză neplăcută când degustăm varza murată.
Ce să pui în varza murată dacă a ieșit prea sărată
Cu siguranță vrei să te bucuri de rezultate ca la carte și să îți încânți familia și musafirii cu cele mai bune sarmale, dar ce poți face dacă varza pusă la murat a ieșit prea sărată? Nu este niciun motiv de dezamăgire, există o rezolvare pentru acastă problemă.
Soluția este, de fapt, un truc folosit și de bunicii noștri. Ce să pui în varza murată dacă a ieșit prea sărată? Nu trebuie decât să punem un produs banal în butoi: un cartof! În momentul în care stă în lichidul din recipient, tuberculul va acționa ca un burete, absorbind o mare parte din excesul de sare.
Ingrediente
Dacă te pregătești să pui varză la murat, dar ești în căutarea cantităților perfecte pentru a obține un rezultat ca la carte, avem o rețetă ce nu te va dezamăgi. Pentru un butoi cu o capacitate de 45 de litri, vei avea nevoie de:
- 25 de kilograme de varză
- patru legături de mărar uscat
- două legături de cimbru uscat
- un știulete de porumb uscat
- trei mere
- două gutui
- cinci sau șase rădăcini de hrean
- sare grunjoasă