Din momentul în care la universitățile din Republica Moldova au început să existe și locuri cu plată, pe lângă cele bugetare, numărul studenților și absolvenților facultăților de la noi din țară a crescut semnificativ, însă puțini dintre ei reușesc să-și găsească un loc de muncă conform specializării lor…
Am mers în una din piețe pentru a vedea dacă există vânzători cu studii superioare și am găsit mult mai mulți decât aș fi crezut. Ce i-a determinat pe aceşti oameni să opteze pentru postul de vânzător într-o piață, deși au absolvit o facultate? Iată care au fost răspunsurile câtorva „comercianţi” mai mult de nevoie, decât de voie.
Marcela Guțu: „Am absolvit facultatea de drept, dar dacă nu ai pe nimeni care să te ajute să găseşti un loc de muncă pe specialitate e foarte greu să te descurci, or toți îți cer să ai experiență, așa că am fost nevoită să accept să lucrez la piață pentru a mă putea întreține”.
Ștefan Dragomir: „A trebuit să-mi găsesc un loc de muncă pentru că am o familie de întreținut, dar fiind absolvent al facultății de relații internaționale nu prea am unde să-mi găsesc un loc de muncă conform specializării”.
Maria Raileanu: „Sunt profesoară de limba engleză, însă pentru că n-am experienţă şi grad didactic aș avea vreo 2000 de lei, iar cu banii aceștia n-aș putea să achit chiria și să mă întrețin”.
Eugen Doni: „Am absolvit facultatea de psihologie și m-am angajat într-o instituţie de stat conform profesiei, însă cu acel salariu nu puteam să mă întrețin, așa că am început să cumpăr marfă angro și să o vând aici la piață. Nu pot spune că câștig foarte mulți bani, însă oricum mai mulți decât era salariul meu ca psiholog”.
Acestea sunt doar câteva din poveștile de viață ale oamenilor cu studii superioare ce stau în spatele tarabelor din piețe.
Dacă ai și tu o știre interesantă, care vrei să fie publicată în ziarul “Observatorul de Nord” sau pe pagina noastră web, anunță redacția. O poți face adăugând știrea ta AICI sau să ne sesizezi o problemă AICI.
Mihaela ZAPOROJANU,
stagiară, studentă FJŞC, USM