Biserica lui Vasile Lupu din Orhei

0
270

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

Acum aproape 380 de ani a fost sfinţită Catedrala Sf. Dumitru din Orhei. Evenimentul era unul de amploare, mai ales că printre ctitorii prezenţi la serviciul divin a fost şi însăşi Măria Sa Vasile Lupu, Domnitorul Moldovei împreună cu familia. Şi astăzi se păstrează deasupra portalului stema familiei domneşti şi o pisanie ctitoricească sculptată în acea perioadă din care putem desluşi textul “Cu binevoinţa Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh a ctitorit acest lăcaş în numele preaslăvitului Dumnezeu — făcător de minuni — Ioan Vasile Voievod din mila lui Dumnezeu, domn al Ţării Moldovei şi Doamna sa Teodosia şi copiii voievodului”.

În acea zi băştinaşii au ieşit să-l vadă pe domnitorul ţării, care a trecut cu alaiul domnesc pe străzile pavate cu scânduri spre noua biserică a Orheiului de atunci, care astăzi este cea mai veche din oraş. Se spune că Vasile Lupu venea vara prin aceste locuri împreună cu Doamna Teodosia şi copiii, unde se odihnea pe malul Ivanasului, un afluent al Răutului care cel mai probabil este Ivancea de astăzi. Ion, fiul voievodului, era chinuit de o boală grea şi doar aici îşi găsea alinarea. La porunca lui Vasile Vodă în preajmă a fost întemeiat sătucul “Slobozia Doamnei”, care în prezent este cartier al oraşului Orhei. Cu anii aspectul medieval al sfântului locaş s-a modificat, iar clopotniţa cu două niveluri ridicată mai târziu a fost alipită bisericii. Deşi în arhitectura bisericuţei ortodoxe predomină stilul moldovenesc, sunt şi unele influenţe gotice, în special la ancadramentul uşilor şi ferestrelor.

În 1939 acest monument istoric şi de arhitectură a fost restaurat, iar picturile murale din interiorul bisericii datează tot de atunci.

Pe clopotele vechi putem găsi urme ale gloanţelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar astăzi biserica ctitorită de Vasile Lupu este cartea de vizită a oraşului Orhei. Apropo, imaginea acesteia poate fi văzută şi pe bancnota de 5 lei.


Articolul precedentFotografia Zilei – Gospodarul
Articolul următorAzilul de bătrâni ”Acasă”
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.