Biserica de lemn de la Măcăreuca – o podoabă arhitecturală pe cale să o pierdem / VIDEO

0
1113

În satul Măcăreuca, localitate situată în raionul Drochia, se mai păstrează vechea bisericuţă de lemn, cu o vechime de peste 230 de ani. Aceasta a fost atestată în 1793, atunci când locaşul şi-a schimbat acoperişul, semn că ar putea fi și mai veche. Biserica de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost reparată în 1874, apoi şi în anii ’90.

Monumentul istoric se află în preajma unei biserici de piatră a cărei construcţie a început în perioada interbelică. Odată cu ocuparea Basarabiei lucrările au fost sistate şi a fost finisată abia după anii de renaştere naţională. În timp ce satul avea noua biserică de piatră, ce era şi mai încăpătoare, cea de lemn şi-a pierdut utilitatea, fiind utilizată un timp în special în perioada de iarnă.

Ctitorirea acestei biserici de lemn de la Măcăreuca se datorează dinastiei de boieri Russo, care au deţinut moşia de aici mai bine de un secol. Pe atunci bisericile se făceau preponderent din lemn, datorită faptului că materialul era accesibil şi mai uşor de prelucrat, totodată meşterii basarabeni au dat preferinţă şindrilei pentru acoperiş.

Ferestrele mici şi vechi s-au păstrat aşa cum au fost la începuturi, locașul fiind o flacără vie pentru credincioşii din localitate, unde băştinaşii se adunau la bine şi la rău. Biserica a rezistat celor două războaie mondiale, a scăpat de a fi demolată de ateiştii sovietici, dar poate să dispară din cauza ignoranţei noastre.


Articolul precedentPercheziții inopinate soldate cu ridicări în celulele deținuților de la Soroca
Articolul următorTatiana Stratievschii: „Îmi e dor de casă, de sat, de colegi, de doamna Liliana”
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.