Bărbații de la orașe sunt cei mai afectați de șomaj

0
44

Cineva spunea că, atâta timp în toate ziarele și pe toți stâlpii vedem anunțuri de angajare în câmpul muncii nu este cazul să vorbim despre șomeri, ci despre…leneși. Adică, dacă există locuri vacante de muncă, nu ar trebui să existe și șomeri. Și totuși…

În trimestrul doi al anului în curs, în Republica Moldova au fost înregistrați 40,9 mii de șomeri, ceea ce reprezintă cu 10,5% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Șomajul afectează în proporție mai mare bărbații și persoanele din mediul urban. Conform statitisticilor,  rata șomajului la bărbaţi a fost de 3,2% iar la femei – de 2,8%. În mediul urban rata șomajului a fost de – 5,6% iar în mediul rural – 1,1%. În rândul tinerilor (15-24 ani) rata șomajului a constituit 7,8%, iar în categoria de vârstă 15-29 ani acest indicator a avut valoarea de 6,0%. Populația inactivă de 15 ani și peste a constituit în total circa 1.600 de persoane, iar majoritatea persoanelor din structura populației inactive o reprezintă pensionarii.

Pe de altă parte, Biroul Naţional de Statistică anunţă, că în trimestrul II 2018 populația economic activă a Republicii Moldova (populația ocupată plus șomerii) a constituit 1384,3 mii persoane, fiind în creștere cu 5,2% față de trimestrul II 2017 (1316,0 mii).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.