Marele Mucenic Gheorghe s-a născut în orașul Beirut (în antichitate – Belit), la poalele Munților Liban pe timpul împăratul Gaius Aurelius Valerius Diocletian (244-311). După ce a intrat în serviciul militar, Marele Mucenic Gheorghe s-a distins printre alți războinici prin inteligența, curajul, forța fizică, postura militară și frumusețea sa. Ajungând curând la rangul de comandant de mii, Sfântul Gheorghe a devenit favoritul împăratului Diocletian – unul dintre cei mai cruzi persecutori ai creștinilor.
Fapte interesante despre Sfântul Gheorghe, purtatorul de biruinta
Sfântul Gheorghe nu a ezitat să se opună protectorului său, denunțându-l pentru cruzimea și nedreptatea față de creștini, motiv pentru care a fost supus la torturi: sfântul a fost bătut cu cozi de bou, rostogolit, aruncat în var nestins, și forțat să alerge în cizme cu cuie ascuțite în interior. Sfântul martir a îndurat toate acestea cu răbdare. În cele din urmă, împăratul a ordonat decapitarea sa cu sabia. Astfel, sfântul martir a trecut la Hristos în Nicomidia în anul 303.
În icoane, Sfântul Gheorghe este reprezentat călare pe un cal alb și înjunghiind un șarpe cu sulița. Această imagine canonică este legată de legenda conform căreia sfântul a învins o creatură (fie un șarpe, fie un crocodil, fie o mare șopârlă) care trăia într-un lac aproape de Beirut. Pentru a potoli furia creaturii, localnicii aduceau zilnic ca ofrandă creaturii un tânăr sau o tânără, aleși prin tragere la sorți. Când soarta a căzut pe fiica unui conducător, care a fost adusă ca sacrificiu bestiei, a apărut Sfântul Gheorghe și a învins creatura cu sulița sa.
Sfântul Gheorghe este considerat protectorul vitelor. Ziua Sfântului Gheorghe era legată de un important rit agricol anual al țăranilor – prima scoatere a vitelor la pășunat după iarna lungă. În acea zi, toate animalele erau scoase și duse pe câmp, preotul oficia o slujbă în cinstea Sfântului Gheorgie, sfințea vitele cu apă sfântă. Turma era înconjurată de trei ori cu icoana sfântului, în timp ce îi erau aduse rugăciuni.