Din timpuri recoltarea pâinii a fost o sărbătoare și o bucurie a plugarului, mai ales atunci când lanurile cu grâne bucură ochii și umple inimile de bucurie. Și în acest an se așteaptă o roadă bogată, nu a rămas mult până a începe secerișul. Se pregătește de acum tehnica de recoltare, se aduc în regulă depozitele de păstrare a cerealelor. E îmbucurător faptul că în ultimii ani datorită primarilor, șefilor de gospodării, agenților economici, colaboratorilor Inspectoratului de politie și nu în ultimul rând a colaboratorilor Direcției Situații Excepționale mun. Soroca, în raionul Soroca, nu am avut cazuri de incendii în timpul companiei de recoltare în lanurile de grâne. Sperăm la aceeași colaborare și înțelegere și anul acesta ca împreună să depistăm și să înlăturăm încălcările securității anti incendiare pentru a nu permite pierderea roadei din cauza incendiilor.
Aici vreau să aduc la cunoștință tuturor celor care vor fi angajați în câmpul muncii în perioada campaniei de recoltare regulile securității anti incendiare în această perioadă: Până a începe recoltarea cu toți participanții se va efectua un instructaj special în privința respectării regulilor anti incendiare la locurile de lucru și modul de acționare în caz de urgență, și vor fi numite persoane responsabile de securitatea anti incendiară la toate sectoarele; Trebuie de organizat şi efectuat paza lanurilor în perioada de coacere a grânelor cu ajutorul formațiunilor benevole de pază în regim ”NON – STOP”; Înainte de coacere a cerealelor, locurile învecinate cu masivele de pădure, șoselele, trebuie cosite și arate pe o fâșie cu lățimea de minim 4 m; A admite la lucrările de recoltare tehnica care a fost supusă testării tehnice și corespunde cerințelor tehnice stabilite, fapt confirmat documentar; Recoltarea cerealelor trebuie să se înceapă cu împărțirea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 ha cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lățimea de minim 6 m și fâșii arate cu lățimea de minim 4 m, eliberate de paie și resturi vegetale; Tehnica agricolă, precum și tehnica cu motoare cu ardere internă antrenată în campania de recoltare se va dota cu instalații parascântei, stingătoare de incendiu și plapome din prelată; Sectoarele unde se petrece recoltarea să fie asigurate cu plug sau discuitor și cisternă cu apă; După finisarea recoltării cerealelor și culturilor tehnice, se recomandă în termeni cât mai restrânși (cel mult 2 zile) de a prelucra terenurile (ara) pentru excluderea riscului producerii unui eventual incendiu; La depozitarea cerealelor se va asigura distanța de la vârful mormanului până la elementele combustibile ale acoperișului, corpurile de iluminat și cablurile electrice de minim 0.5 m.
Se interzice: Fumatul și utilizarea focului deschis în lanuri, arii, miriști, pe combine și autovehicule ce transportă cereale și paie sau la mai puțin de 100 m de punctele de recoltare și depozitare a cerealelor; Arderea paielor sau altor resturi de vegetație pe lanuri sau utilizarea focului deschis pentru distrugerea dăunătorilor pe miriști; Depozitarea cerealelor în aceeași încăperi cu diferite materiale și utilaje; Închiderea ușilor depozitului din ambele părți în timpul manipulării cu mecanismele mobile din depozit; Exploatarea uscătoriilor în cazul când sunt defecte aparatele de control ale temperaturii etc.
O deosebită atenție în această perioadă trebuie de atras copiilor în privința jocului cu focul, cât și persoanelor în zilele de odihnă , care pot să aprindă focul în apropierea nemijlocită a lanurilor cu grâne. Să nu uităm că toate incendiile au loc numai din cauza nepăsării, neglijenței, neatenției cu focul, de aceea încă odată rugăm pe toți cetățenii să fie precauți și să evite orice moment de izbucnire a lui.
În cazul sesizării unei situații de urgență, solicităm anunțarea imediată a serviciului de urgență la numărul de telefon 112.
Eugeniu DOGA, Șef SP al DSE mun. Soroca maior al s/intern