Arheologii vin astăzi la Soroca să cerceteze beciul vechi găsit în centrul municipiului

0
754

Acum câteva zile anunțam despre faptul că lucrătorii care muncesc la construcția unui centru comercial din municipiul Soroca au dat de un beci vechi, aflat la marginea teritoriului. Luni la fața locului au ajuns arheologii de la Agenţia Naţională Arheologică, ieri la Chișinău aceștia s-au întâlnit cu reprezentanții agentului economic ce efectuează lucrările, iar astăzi au pornit iarăși spre Soroca.

Beciul cu vechimea de un secol nu este singurul pe acest teritoriu, sorocenii care mai țin minte fabrica de lactate care a activat aici până în 1973, spun că mai era un beci. Pivnițele și ghețăria se văd și pe o hartă din 1953 suprapusă pe un plan actual, pe care ni le-a prezentat arhitectul Vitalie Iațiuc.

“Din ce am văzut la fața locului beciul este de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX, ne-a spus Ion Ciobanu, șeful Serviciului Arheologie preventivă a Agenției Naționale Arheologice. Beciul descoperit este un obiectiv care se încadrează perfect în nucleul istoric al orașului Soroca și prezintă importanță atât științifică cât și culturală pentru comunitatea locală. El poate servi drept o atracție turistică, pe lângă restul obiectivelor din Soroca de importanță națională și regională. În funcție de starea de conservare împreună cu colegii arhitecți vom vedea dacă e posibil de păstrat, noi vom recomanda conservarea și în măsura posibilităților valorificarea muzeal-turistică”.

Lucrările pe această porțiune au fost sistate, între timp s-a încheiat un contract cu antreprenorul și arhitecții urmează să cerceteze beciul. Deocamdată reprezentanții agentului economic nu ne-au răspuns la întrebarea ce vor face cu acest beci, îl vor dărâma sau include în circuitul cultural-turistic.


Articolul precedentÎncă un medic din Soroca a fost răpus de COVID-19
Articolul următorRepublica Moldova și-a desemnat ambasadorii în 7 state ale Uniunii Europene
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.