ANI dezminte afirmațiile Irinei Vlah că inspectorii de integritate ar acționa la comanda Maiei Sandu

0
80

Bașcana în exercițiu a UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah, s-a arătat indignată că inspectorii de integritate i-au cerut informații suplimentare despre valoarea pieselor vestimentare și a accesoriilor scumpe pe care le deține. Vlah o acuză pe președinta Maia Sandu că ar sta în spatele acestor controale din partea „instituțiilor de profil controlate”. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) dezminte afirmațiile bașcanei și precizează că inspectorii de integritate s-au autosesizat după o investigație jurnalistică.

La sfârșitul lunii mai, portalul Nokta.md din Comrat a publicat o investigație jurnalistică în care sunt analizate piesele de vestimentație și accesoriile costisitoare cu care a fost văzută Irina Vlah la evenimentele publice: sacouri, rochii și ochelari de firmă, bijuterii scumpe, ceasuri elvețiete etc. – bunuri care nu au fost indicate însă în declarațiile de avere și interese personale, depuse de Vlah la ANI în timpul exercitării funcției publice. De notat, că bașcana nu a răspuns solicitărilor de informație, transmise de jurnaliști, eschivându-se de la prezentarea explicațiilor privind sursele din care au fost procurate aceste bunuri.

Pe 6 iunie, Irina Vlah a scris pe pagina sa din rețeaua Facebook că a primit o solicitare din partaea unui inspector de integritate să „confirme/infirme în termeni restrânși dacă pe parcursul anului 2022 valoarea cumulativă a bunurilor mobile, specificate în investigația jurnalistică: haine, bijuterii și accesorii procurate în perioada declarării, depășește 10 salarii medii lunare pe economie”. În postarea sa, Vlah o acuză pe Maia Sandu că ar sta în spatele acestei acțiuni, insinuând că atât jurnaliștii care au publicat investigația, cât și instituțiile de profil (ANI) ar fi acționat la comanda Președintei. „Așa o invitație (vedeți mai jos) am primit aseară în poșta electronică de la ANI. Schema Maiei Grigorievna de denigrare a oponenților politici funcționează ireproșabil: mai întâi presa afiliată cu așa-zise „investigații” făcute la comanda președintelui- dictator, ferma de troli, instituțiile de profil controlate, presa!”, se arată indignată Vlah.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) dezminte afirmațiile că inspectorii au acționat în acest caz după o sesizare sau la indicația Maiei Sandu. Într-un răspuns oferit portalului Stopfals.md, ANI precizează: „În legătură cu postarea Irinei Vlah din 06 iunie 2023 care indică mesajul indirect că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a reacționat la comanda Președinției, ANI informează că pe cazul dat s-a autosesizat în baza unei investigații jurnalistice publicate în presă. Totodată, menționăm că potrivit prevederilor Legii 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, controlul din oficiu a averii și intereselor personale se inițiază și în baza informațiilor publice”.

În anul 2022, inspectorii de integritate s-au autosesizat de 43 de ori, inclusiv din materialele publicate în presă.

Liliana Mălachi,

Stopfals.md

Articolul precedentAndrei Spînu îl va ataca în judecată pe „clovnul” Renato Usatîi
Articolul următorTest: Apele lumii
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.