Angajații SAMU Soroca plasați în carantină, după ce mai mulți colegi au fost diagnosticați cu COVID-19

0
2411

După ce patru lucrători medicali de la Substația Asistență Medicală Urgentă din Soroca au fost diagnosticați cu COVID-19, iar alții trei au fost transportați ieri la Chișinău pentru testare la prezența virusului, ceilalți angajați ai instituției au fost trimiși în carantină. În același timp, autoritățile caută soluții pentru a nu paraliza activitatea instituției și a oferi în continuare servicii medicale populației din raionul Soroca.

Astfel, de astăzi, angajații serviciului de medicină urgentă, care activau la substația din municipiul Soroca sunt obligați să stea acasă 14 zile. În acest timp, medicii, asistentele medicale, sanitarii și șoferii nu au voie să părăsească domiciliul. Totodată aceștea vor monitoriza starea lor de sănătate fiind în legătură telefonică cu medicul de familie, pentru a verifica dacă virusul nu a fost contractat și de alți angajați de la colegii diagnosticați anterior cu COVID-19.

Ludmila Ciobanu, șefa Centrului de Sănătate Soroca: ”Mai mulți angajați ai SAMU Soroca s-au adresat deja la medicul de familie. Noi suntem obligați să-i punem în carantină. Este deschis concediul medical pentru 14 zile, nu trebuie să vină cetățeanul la fiecare trei zile. Dacă pacientul nu acuză careva simptome, după 14 zile concediul medical este închis.

În timpul carantinei, pacientul este obligat să efectueze de trei ori pe zi termeometria. Dacă apar acuze: dureri în gât, dureri în piept, tuse, febră, dispnee, atunci el nu se adresează la medicul de familie, nu se duce la spital, dar apelează la serviciul 112. Să nu aștepte a doua zi, dar imediat! Persoanele aflate în carantină sunt cu risc sporit și în caz de acuze, trebuie duși la Chișinău pentru investigații detaliate.

De asemenea, pe perioada carantinei, pacienții sunt obiligați să se autoizoleze și să nu părăsească domiciliul. Asta deoarece persoana poate să nu dezvolte boala, dar poate să transmită virusul altcuiva. Regimul trebuie respectat strict”, a subliniat doamna Ciobanu.

În același timp, autoritățile caută soluții pentru a nu paraliza activitatea instituției și pentru ca populația să beneficieze de asistență medicală urgentă în continuare.

Svetlana Păunescu, vicepreședinta raionului Soroca pe probleme sociale: ”Organele ierarhic superioare de la Bălți și Chișinău examinează situația. Este inițiată o anchetă de serviciu. Problema există, nu putem nega acest lucru. Se discută la toate nivelele și se identifică modalități de ameliorare și redresare a situației în așa fel, încât populația să nu aibă de suferit, iar serviciul de asistență medicală urgentă sa nu-și stopeze activitatea”, a mai spus vicepreședinta raionului.

Afară de substația din municipiul Soroca, în raionul Soroca activează și alte trei substații de asistență medicală urgentă la Bădiceni, Stoicani și Vărăncău.

Menționăm că am solicitat telefonic serviciului de presă al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească o informație despre cum va fi organizată activitata SAMU Soroca în condițiile actuale, însă am fost redirecționați către serviciul de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, unde, din păcate, nimeni nu a răspuns la telefon.


Articolul precedentFMI ar putea acorda 117 mln dolari pentru ameliorarea impactului economic al COVID-19
Articolul următor21 de soroceni diagnosticați cu COVID-19 la această oră
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.