Sfatul medicului
Medicii afirmă că osteocondroza este o maladie fără de vârstă, se întâlnește nu numai la o vârstă înaintată, dar şi la o vârstă tânără. Dacă facem o traducere din limba medicală în română, osteocondroza înseamnă maladie neinflamatorie a oaselor şi cartilajelor.
Cartilajele noastre, îndeosebi ale discurilor intervertebrale, foarte mult depind de muşchi. Dacă muşchii sunt slăbiţi de muncă sedentară, ne lenevim să frecventăm sălile de sport, cu timpul efortul asupra discurilor se măreşte, încep a suferi şi apare osteocondroza. Apoi ca rezultat apar probleme cu nervii şi vasele spinale care alimentează coloana vertebrală. Uneori din cauza poziţiei incomode muşchii se contractează. Spatele parcă nu doare, apare însă altă simptomatică, care ne vorbeşte despre dezvoltarea osteocondrozei.
Regiunea cervicală a coloanei vertebrale suferă frecvent la persoanele care au un serviciu sedentar, practic toată ziua stau pe scaun, sunt nevoiţi să fie cu ochii în calculator, să nu mişte capul. Apare senzaţia de amorţeală, greutate în mâini, în deosebi după somn. Osteocondroza cervicală poate de-asemenea să provoace instabilitatea TA, pot apărea cifre înalte de TA, cefalee persistentă, accese de migrene cu greţuri, ameţeli, dereglări de vedere. Deseori ne sperie aparenţa de dureri acute în regiunea inimii, devine instabilă respiraţia. Dacă prin durere facem o respiraţie adâncă și durerea dispare, vinovaţi sunt nu muşchii inimii, ci osteocondroza cervicală. Asemenea accese pot dura 1-2 ore. ECG rămâne în normă. Pirozisul, greţurile, durerile sub rebordul costal — cauza cărora le considerăm maladia stomacului, a ficatului — aceste toate sunt din cauza osteocondrozei. Frecvent durerea nocturnă care apare în regiunea stomacului când sunteţi culcat pe spate, dar nu după mâncare este indicatorul afectării vertebrelor toracale. Dacă osteocondroza afectează regiunea lombară a coloanei vertebrale, durerea se poate coborî în femur, în coapsă, în genunchi.
Dacă regulat vă deranjează simptomele date — este necesară consultaţia unui medic neurolog cu examinarea ulterioară prin CT şi RMNW a coloanei vertebrale şi care va stabili diagnoza şi va indica tratamentul necesar.
Ludmila Gherman, medic psihoterapeut neurolog, categorie superioară