Comisia juridică a Parlamentului a luat în considerare recomandarea de anulare a restricției de agitație electorală în ziua tăcerii și ziua votului, ca să nu mai servească drept pretext pentru anularea alegerilor. Despre aceasta a scris pe Facebook șeful Legislativului, Andrian Candu, care a precizat că raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău a fost finalizat.
Președintele Parlamentului a salutat decizia comisiei de a lua în considerare propunerea Asociației Promo-LEX și a altor parteneri de dialog de a exclude din lista faptelor ilicite/restricțiilor asupra agitației electorale în ziua alegerilor și ziua precedentă alegerilor, întrucât practica internațională nu este una unitară, iar într-un șir de state cu democrații consacrate introducerea în legislația electorală a prevederilor privind ziua tăcerii au fost considerate drept încălcare a dreptului la exprimare și declarate neconstituționale. Totuși, Andrian Candu a precizat că există o diferență sensibilă între îndemnul la vot și agitație electorală. ”Printre aspectele desfășurate în raport, aș evidenția și faptul că anularea rezultatelor alegerilor în practica electorală a Republicii Moldova nu este fără precedent (cel puțin 32 de cazuri de anulare a alegerilor pe diverse motive au fost înregistrate anterior) și că există o diferență sensibilă între îndemnul la vot și agitația electorală”, a mai scris Candu. Președintele Parlamentului a evidențiat aparte implicarea reprezentanților societății civile în procesul de analiză a legislației electorale. ”Mulțumesc tuturor celor implicați pentru expertiza furnizată în cadrul comisiei – deputați, Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte, CReDO, Promo-LEX. Consider că prin astfel de eforturi comune vom reuși să îmbunătățim cadrul juridic relevant domeniului electoral în spiritul celor mai bune practici internaționale”, a scris pe Facebook șeful Legislativului.
Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a primit mandat în iulie să analizeze legislația electorală, ca să efectueze o expertiză a legislaţiei electorale în conformitate cu standardele internaţionale în materie de alegeri, cu referire la premisele şi motivaţia juridică care au stat la baza invalidării alegerilor locale noi, inclusiv legate de folosirea reţelelor de socializare, precum şi proporţionalitatea sancţiunilor aplicate. Decizia a fost luată după invalidarea alegerilor anticipate ale primarului din Chișinău pentru agitație electorală în ziua tăcerii și cea a votării. Comisia a recepționat informații din partea Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Justiției, Curții Supreme de Justiție, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Asociației Promo-Lex, Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului și Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte. De asemenea, au fost organizate, la 13 septembrie, dezbateri publice la care au fost discutate problemele majore și soluțiile în contextul invalidării alegerilor locale noi din municipiul Chişinău din 20 mai şi 3 iunie 2018.
(hotnews.md)