De jumătate de an și activitățile economice din raionul Soroca, ca și din aproape toată lumea, s-au desfășurat sub steaua pandemiei. Covid-19 a atacat nu doar sănătatea oamenilor, ci indirect afaceri clădite cu migală ani de zile. Și chiar dacă majoritatea populației, inclusiv oamenii de afaceri, au simțit pe propria piele efectele acesteia, ne-am gândit că ar fi bine să vedem și cealaltă parte a monedei.
Pandemia a afectat direct și indirect piața muncii din raionul Soroca, atât de o parte a baricadei, cât și de cealaltă. Acest lucru i-au pus în gardă și pe colaboratorii Direcției pentru Ocuparea Forței de Muncă din Soroca.
“Pandemia a afectat direct angajatorii, cât și persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă, afirmă Marina Mînăscurtă, șefa Direcției pentru Ocuparea Forței de Muncă din Soroca. În această perioadă s-au înregistrat statistic cele mai multe locuri de muncă vacante. În aceste luni de obicei angajatorii aveau un profit mare și angajau mai multă lume, dar pandemia a sistat activitatea multor agenți economici. Am avut apeluri de la unii agenți economici care doreau să reducă toate persoanele, pe motiv că ei sunt direct legați de comenzi venite din Europa. În majoritatea cazurilor nu se mai punea accentul pe angajarea noilor colaboratori, ci încercau măcar de a-i menține pe cei care sunt.
Marina Mînăscurtă, șefa Direcției pentru Ocuparea Forței de Muncă din Soroca: “ S-a observat tendința multor tineri de a veni la noi, care până atunci nu s-au mai adresat la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, auzind că statul le va garanta acei 2775 de lei pe perioada de pandemie. Am avut 1600 de solicitări depuse în format electronic, căci noi am lucrat online în perioada pandemiei. Toate cererile au fost analizate, iar 790 de cetățeni au beneficiat de acești bani.”
Conform legislației, cei care nu activează pe motiv de pandemie li se achită șomaj tehnic 75% din salariu, dar nu toți agenții economici au avut aceste sume, așa că au fost angajați care au scris cerere de eliberare din funcție ca să beneficieze măcar de ajutorul de șomaj, ca să se întrețină în această perioadă. Pandemia a lăsat o amprentă pe piața muncii, iar angajatorii nu doar că nu au mai dorit să angajeze oameni la lucru, ci chiar au comasat unele funcții pentru a putea fi înfăptuite de o persoană și a face economii”.
Citiți și alte păreri la acest subiect:
Articolul a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală”, implementat de Internews cu suportul Suediei.