Covidul vs Soarele: cine pe cine!

0
198

Covidul vs Soarele: cine pe cine!

Specialiștii ne promit o vară extrem de călduroasă care, în tandem cu coronavirusul ar putea să ne aducă mari durerei de cap. În special, dacă ținem cont de faptul că expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25° C nu ar împiedica transmiterea virusului sau ar vindeca de COVID-19. În acest context, este bine să știm cum să ne comportăm pe timp de caniculă, pentru a nu transforma perioada estivală în uma de tratament împotriva Covid-ului. Or, și expunerea excesivă la soare și virusul ar putea efecte negative.

Așadar, evitați deplasările și expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui; evitați să ieșiți din casă între orele 11.00 – 17.00; utilizați mijloace de protecţie – pălării, umbrele, ochelari de soare, cremă cu factor de protecţie. Se recomandă, ca lentilele ochelarilor de soare să fie de culoare cenuşie, verde sau maro, iar crema protectoare cu factorul de protecție nu mai puţin de 50%, se va aplica cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi reaplica periodic la fiecare 2 ore; mențineți o igienă bună a corpului; frecvent, sau la necesitate faceți duș/baie, spălați-vă frecvent pe mâini; hidratați-vă sistematic și adoptați un regim alimentar sănătos; consumați zilnic cel puţin 2 litri de lichide (apă potabilă, apă minerală sau plată îmbuteliată, ceaiuri) la temperatura aerului; evitați consumul de cafea, băuturi alcoolice, inclusiv bere, băuturi fierbinți; consumați zilnic fructe și legume în stare crudă, ca fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale importante organismului în timpul caniculei și a pandemiei, de asemenea, dispare senzaţia de sete continuă, datorită efectului treptat de eliberare a apei din produsele vegetale; evitați consumul de alimentele cu conținut sporit de sare, zahăr și grăsimi, a bucatelor prăjite sau afumate, semifabricatelor, fast-food, etc.

Plimbările în aer liber şi practicarea activităţilor fizice se recomandă doar în orele dimineții până la orele 11.00 sau seara după orele 18.00. Aerisiți și igienizați sistematic locuința și locul de muncă! Protejați copiii, vârstnicii și persoanele cu boli cronice de efectele caniculei! Pe timpul caniculei copii sunt cei mai vulnerabili din cauza că temperatura lor crește de 2-3 ori mai repede decât la adulți. De asemenea, persoanele în vârstă devin vulnerabile, datorită metabolismului și procesului de termoreglare încetinit, inclusiv și acutizării bolilor cronice (hipertensiune, boli respiratorii, de inimă, diabet, etc.). Persoanelor cu afecțiuni cronice în perioada caniculară li se recomandă să urmeze tratamentul prescris de medic. Dacă starea se va agrava – se va apela de urgență la asistență medicală. (INFO OdN)

 


Articolul precedentHOBBY: Magie din hârtie
Articolul următorZiua Mondială a Donatorului de Sânge: Află câți soroceni salvează vieți prin donare voluntară de sânge
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.