Zeci de mămici și femei gravide, dar și tătici au fost informați despre importanța alăptării copiilor și alimentația corectă a mămicilor, în cadrul Caravanei „Susţinem părinţii, încurajăm alăptarea!”, care a ajuns astăzi la Soroca. Participanții au avut parte și de o demonstrație de yoga, pentru un mod sănătos de viață.
Evenimentul s-a desfășurat în curtea Spitalului Raional, unde se află și Centrul Perinatal Soroca. Mai multe mămici cu bebeluși, femei gravide, dar și tătici au participat la eveniment. Participanții au fost informați de medici și experți despre beneficiile şi pozițiile alăptării, regimul alimentar recomandat mamelor, modul în care pot fi prevenite complicaţiile, exercițiile fizice pe care le pot face cu întreaga familie etc.
De asemenea, participanții au avut parte de o sesiune de întrebări, în care au primit răspunsuri din prima sursă de la specialiști şi experţi naţionali pe subiecte de interes, despre toate neclaritățile pe care le au de când se pregătesc să devină părinți sau curiozitățile legate de apariția copilului.
OMS recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentației complimentare până la doi ani
Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou-născuţilor toate elementele nutritive pentru o dezvoltare sănătoasă, susțin medicii.
în Republica Moldova doar 36% din copii sunt alăptaţi exclusiv în primele 6 luni de viaţă, arată datele studiului MICS (2012), iar 61% dintre nou-născuţi au fost alăptaţi în prima oră după naştere în timp ce 87% – abia în primele 24 de ore după naştere. Statisticile mai arată că aproape jumătate dintre bebeluşi (48%) au fost alăptaţi continuu până la vârsta de 1 an, şi doar 12% au fost alăptaţi continuu până la vârsta de 2 ani.
Sloganul campaniei din acest an – „Susţinem părinţii, încurajăm alăptarea!” – vine să promoveze inclusiv politicile favorabile familiei, care permit alăptarea pentru un timp mai îndelungat şi oferă părinţilor posibilitatea de a stabili relaţii emoţionale cu bebeluşii din primele zile. OMS, UNICEF şi partenerii încurajează acordarea concediului de maternitate plătit pentru o perioadă de cel puţin 18 săptămâni şi oferirea concediului de paternitate, măsuri care ar încuraja răspunderea comună a îngrijirii copiilor în mod egal de către ambii părinţi.
Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată anual în peste 175 de ţări, cu scopul de a încuraja alăptarea şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume.
Asemenea evenimente se desfășoară în 7 oraşe din țara noastră: Căuşeni, Chişinău, Ungheni, Soroca, Edineţ, Cahul şi Comrat. Campania este organizată de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), UNICEF şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), cu susţinerea partenerului regional Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova.