Vești de la Buzău, județ înfrățit cu Soroca: Încă o sondă de mare adâncime a fost finalizată la Caragele

0
37

Un pas important în dezvoltarea infrastructurii energetice din România a fost marcat în luna ianuarie 2025, odată cu finalizarea forării unei sonde de mare adâncime pe platforma Caragele, scrie „Agerpres”. Situat pe raza mai multor localități din județele Buzău și Brăila, zăcământul Caragele este recunoscut ca unul dintre cele mai mari și mai productive rezerve de gaze naturale onshore din țară, scrie opiniabuzau.ro

Zăcământul Caragele joacă un rol crucial în portofoliul Societății Naționale de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz SA, fiind responsabil pentru 5-7 la sută din producția totală a companiei în ultimii ani, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei. Această performanță plasează Caragele în topul celor mai productive zăcăminte din România. Conform datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în luna octombrie 2024, producția Romgaz a reprezentat 51,95 la sută din totalul producției interne curente de gaze naturale. Importanța strategică a zăcământului Caragele este astfel evidentă, iar planurile de dezvoltare și extindere continuă să fie prioritare.

Pe platforma Caragele, continuă dezvoltarea cu forarea de noi sonde de mare adâncime. Una dintre acestea a fost finalizată în ianuarie 2025, iar o alta se află în fază avansată de execuție. Proiectele viitoare includ evaluarea acumulărilor descoperite, identificarea de noi rezerve și implementarea unor soluții tehnologice moderne pentru exploatarea optimă a resurselor.

Printre măsurile anunțate de SNGN Romgaz SA se numără: forarea de noi sonde de mare adâncime, menite să crească capacitatea de extracție; extinderea infrastructurii productive, care va include noi grupuri tehnologice pentru prelucrarea hidrocarburilor extrase; instalarea unei unități de separare a hidrocarburilor lichide la temperatură joasă, pentru optimizarea proceselor de prelucrare; creșterea capacității de transport și tratare a gazelor naturale, asigurând astfel eficiența livrărilor către piață.

Aceste investiții majore au scopul de a crește semnificativ producția actuală de gaze naturale a zăcământului Caragele și de a adăuga o cantitate considerabilă de condensat, o resursă valoroasă pentru industria energetică.

Zăcământul Caragele este un exemplu de succes al potențialului resurselor onshore din România. Cu o producție consistentă și investiții susținute, această platformă contribuie semnificativ la securitatea energetică națională. Proiectele aflate în derulare la Caragele demonstrează angajamentul Romgaz de a valorifica resursele naturale într-un mod sustenabil și de a sprijini dezvoltarea infrastructurii energetice a țării.

Dezvoltarea platformei Caragele nu doar că îmbunătățește capacitatea de producție, dar aduce și beneficii economice semnificative pentru regiunile Buzău și Brăila, prin crearea de locuri de muncă și atragerea de investiții. În plus, proiectele de modernizare poziționează România ca un actor important pe piața europeană de gaze naturale.


Articolul precedentCutremur la miezul nopții, lângă Moldova: Cât de puternic a fost seismul ciudat
Articolul următorFotografia zilei: Ce se poate întâmpla dacă…
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.