Creștinii ortodocși pe stil vechi au sărbătorit Boboteaza: Tradiții și ritualuri pline de semnificație

0
23

 Pe 19 ianuarie, creștinii ortodocși pe stil vechi din întreaga lume au celebrat Boboteaza, marcând Botezul Domnului în râul Iordan. Acest eveniment, unul dintre cele mai importante din calendarul creștin, este prilej de săvârșire a unor ritualuri profunde, precum Sfințirea Apelor, care simbolizează purificarea și înnoirea spirituală.

Ritualul central al acestei zile este slujba de Sfințire a Apelor, cunoscută ca Agheasmă Mare, în cadrul căreia preoții binecuvântează apa din biserici, precum și cea din râuri, lacuri sau fântâni. Preotul Ava Andrei Șestovschi, de la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Florești, a explicat semnificația acestui moment:

„În fiecare an ne adunăm la această rugăciune importantă, pe care o așteptăm cu mult drag, pentru că în timpul rugăciunii, în timpul sfintei liturghii, se întâmplă o minune mare, care nu poate fi văzută cu ochii noștri, dar în mod trupește, noi vedem că acea apă care este stricătoare devine nestricătoare, adică se sfințește și ea devine sfântă, curată și este de folos pentru tămăduirea trupului și a sufletului nostru.”

Boboteaza este însoțită de o serie de obiceiuri specifice, menite să conserve caracterul sacru al apei sfințite. De exemplu, timp de două săptămâni, gospodarii evită spălarea rufelor pentru a nu „tulbura” apele binecuvântate. De asemenea, agheasma este adusă acasă de către credincioși și folosită la stropirea viilor, pomilor, vitelor și păsărilor, ca semn al protecției și al fertilității.

Un alt obicei respectat în această zi, este scufundarea în ape reci de Bobotează, care simbolizează purificarea și binecuvântarea sufletului.

Această tradiție a fost respectată și în acest an, de Sărbătoarea Botezului Domnului, de către credincioșii din orașul Florești, care s-au adunat la barajul râului Răut, pentru a participa la rugăciunea de sfințire a apelor, oficiată de către Preotul Ava Andrei Șestovschi, urmată de scufundarea în apa rece. Pentru toți participanții la ritual, Primăria Florești, în frunte cu primarul, Iurie Gangan, a pregătit gustări și băuturi calde.

Această sărbătoare este un prilej de reafirmare a tradițiilor și credinței în comunitățile ortodoxe de stil vechi, care urmează calendarul iulian. Pe lângă semnificația religioasă profundă, Boboteaza simbolizează și legătura dintre oameni și natură, apa fiind percepută ca un element purificator.

Boboteaza rămâne una dintre cele mai marcante sărbători ale creștinismului ortodox, reamintind credincioșilor importanța purificării spirituale și a comuniunii cu divinitatea. Prin ritualurile și obiceiurile specifice, această zi continuă să inspire evlavie și să aducă comunitățile mai aproape de valorile lor spirituale.

Ina RIBALCHIN, Florești

 


Articolul precedentZeci de elevi și profesori din raionul Soroca sunt propuși pentru premiere, suma planificată – 177 mii 900 lei
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.