Drum bun, ca pentru oameni…

0
92

Acum vreo cinci ani sorocenii au primit vestea că încep lucrările de reabilitare a drumului care leagă satele Pârliţa, Dumbrăveni şi Vădeni de altele din raionul Floreşti. Unii credeau că este o promisiune ca celelalte sau că bat la uşă alegerile, dar de această dată nu a fost aşa. Drumul dintre cele trei sate din raionul Soroca nu a fost cârpit cumva sau astupat cu pietriş până la prima ploaie, ci a fost făcut gospodăreşte. Porţiune cu porţiune, s-au reparat cei peste 13 kilometri de drum, iar pe lângă aceasta s-au mai amenajat trotuarele, a fost aplicat marcajul rutier şi s-au construit sistemele de evacuare a apelor pluviale.

Satul Dumbrăveni din comuna Vădeni este una dintre localităţile care au beneficiat de acest proiect realizat cu suportul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord şi Consiliului raional Soroca. Astfel, sătenii s-au convins că, dacă este voinţă, pot fi făcute şi drumuri bune, ca pentru oameni. Trotuarele mai bune chiar şi decât unele de la oraş şi florile de la marginea carosabilelor au schimbat complet imaginea sătucului. “Acum că trasa-i bună merg maşini multe pe la noi care şi încotro, zice mulţumită mătuşa Ana Boldescu, care aduce o căldare de apă de la fântână. Mai demult, când ploua, se făceau iazuri aici, erau multe băltoace şi nu puteai merge. Acum bogdaproste, e bine, şi trotuarele sunt bune pentru cei care văd. Dar eu, dacă nu văd bine, mă tem că oi călca într-o parte şi mă voi prăvăli, aşa că merg tot pe drum”. Reparaţia acestui drum a demonstrat că merită a se investi în infrastructura locală, iar sătenii au văzut cu ochii lor cum drumul cel rău se face bun. “Îmbunătățirea accesului populației, bunurilor și serviciilor din raioanele Soroca și Florești pe piața regională, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile, prin asigurarea unei infrastructuri de transport de calitate, care va face conexiunea cu rețeaua de drumuri naționale” — astfel era stipulat în obiectivul proiectului, transpus mai simplist în limbajul băştinaşilor cu ”va fi mai bine”.

“Drumul l-au reparat acum trei ani şi este tare bun. Până atunci pe dealurile acestea maşinile derapau şi nu puteau trece. Acum suntem foarte mulţumiţi”, îmi spune de peste gard Ion Baraniuc, un omulean care trebăluia prin gospodărie. Cei 86 de milioane de lei investiţi pe acest segment de drum din raionul Soroca (de la Pârliţa până la hotarul cu raionul Floreşti — n.a.), în special din bugetul naţional cu contribuţii şi din cel local, par o sumă enormă, dar în schimb problema a fost rezolvată pentru ani buni înainte. “Aşezarea satului este foarte bună, nu suntem nici pe chisc să ne bată vântul, nici în râpă să vină apa, îmi povesteşte Maria Borodin care tocmai ieşise cu curcile la păscut. Şi drumul este bun, păcat să zic. Au fost şi la noi gropi, a fost tare rău. Dar şi de când e bun drumul tot este tare rău, nu ai chip să treci drumul că Doamne fereşte cum merg maşinile acestea. Să meargă un copil sau o pasăre şoferul nu dovedeşte să frâneze şi-i trânteşte jos. Într-o zi am scos curcile şi aşa de repede mergea una că mi-a călcat o curcă. Eu am tăiat-o în ziua ceea. Bine că era o pasăre, dar nu un om sau o babă. Atunci când merg unii cu maşinile tocmai şuieră şi nu ajung roţile la pământ”.

Cei peste 13 kilometri de drum au făcut ca transportul să nu ocolească această cale prin alegerea altor drumuri mai bune, iar un drum bun este un element important pentru dezvoltarea localităţilor.

logo_rubricaAceastă rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului logo_amb_finlandeiși nu neapărat reflectă poziția Ambasadei.

Articolul precedent“În cătuşele Siberiei” a fost jucat la Chişinău (FOTO)
Articolul următorCitește mâine în ziarul “OBSERVATORUL DE NORD”
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.