Un caz de infecție cu pestă porcină a fost depistat în gospodăria unui locuitor al satului Rublenița, raionul Soroca, care îngrijea șapte porci.
În urma analizelor efectuate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), prezența virusului la porcine a fost confirmată și au fost luate măsurile de rigoare.
La moment în Rublenița a fost instituită carantină, iar specialişti de la ANSA iau măsuri de securitate, informează trm.md. „Se instalează aparate pentru dezinfecție, pentru a preîntâmpina răspândirea infecției. Sursa de infecție este necunoscută, lucrăm mai departe ca să aflăm care a fost aceasta”, a declarat reprezentantul ANSA, Iurie Zgardan.
Menționăm că mai mulți locuitori din Rublenița sunt crescători de porcine.
Pesta porcina africana (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de față, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine. PPA are o perioada de incubație de 3 – 15 zile sau de 3-4 zile în forma sa acută. Boala afectează porcinele de toate vârstele și sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care ar indica prezența bolii.
Atunci când devine evidentă, boala poate avea diferite forme: preacută, acută, subacută și cronică. Simptomele formelor preacută și acută sunt:
– moartea subită a animalelor fără vreun indice privind cauza morții;
– febra ridicată, de 40 – 42 grade;
– înroșirea pielii animalului;
– scăderea apetitului și lipsa de coordonare motorică;
– voma, diaree, scurgeri din ochi;
– moarte în cel mult 20 de zile;
– avort.
Rata de mortalitate a bolii este deseori sigură în cazul porcinelor domestice.
Boala nu se transmite la oameni, dar poate cauza pierderi enorme crescătorilor de porci.
Sursa foto: cotidianulagricol.ro