Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a inițiat un nou program de susținere pentru primele zece școli în care s-au înregistrat rezultate slabe la examenul de clasa a IX-a din acest an, care necesită sprijin suplimentar. Potrivit ministrului, Dan Perciun, echipe de la minister se deplasează la aceste școli, discută cu directorii, elevii, primarii și părinții pentru a cunoaște mai bine cauzale rezultatelor slabe la examene și a identifica soluții de îmbunătățire a situației.
„S-ar putea să fie necesar de ajutat instituția învățământ să găsească un cadru didactic de undeva din apropiere pentru a acoperi anumite lecții. S-ar putea să fie nevoie de instruiri pentru unii profesori. S-ar putea să fie nevoie de mediat un conflict care există în instituție. S-ar putea ca instituția să se confrunte cu dificultăți în a asigura prezența la școală a unor elevi din motive socio-economice. Deci, împreună cu instituția, se determină care au fost cauzele de ce rezultatele la examene nu au fost pe măsura așteptărilor și cum putem împreună să depășim această situație anul viitor”, a explicat Dan Perciun.
În același timp, Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a inițiat un proces de formare a profesorilor de matematică, până la sfârșitul anului. Potrivit ministrului Educației, aceștia vor beneficia de șase ore de instruire intensă, concentrată pe organizarea examenului pentru clasa a IX-a, așa încât elevii să înregistreze rezultate cât mai bune.
Amintim că, în premieră, anul acesta absolvenții de gimnaziu au avut o a treia sesiune de examinare. Decizia a fost luată de ministerul de resort, în urma reevaluărilor, care au demonstrat o rată scăzută de promovare. Și testele PISA, ale Programului Internațional de Evaluare a Elevilor, confirmă că, anual, fiecare al doilea elev din clasa a IX-a nu atinge nivelul minim de competență la lectură sau matematică.
Sursa: radiomoldova.md