Cine va plăti pentru monumentul deportaților din Soroca: urmașii politici ai celor care i-au represat sau victimele? / VIDEO

0
279

Astăzi comemorăm primul val de deportări sovietice din 12-13 iunie 1941, când cu o lună până la eliberarea Basarabiei, mii de familii de basarabeni au fost trimise forțat în exil politic, iar unica lor vină a fost doar că, fiind gospodari și intelectuali, erau împotriva ocupației sovietice. Nici județul Soroca nu a fost o excepție, iar cei denunțați ca “dușmani ai poporului” au fost duși în plină noapte spre gările feroviare din regiune.

De ani buni se vorbește în Soroca despre edificarea unui complex memorial ce ar aminti de acele file negre din istoria noastră. Dar deocamdată totul rămâne la capitolul promisiuni. După protestul de anul trecut, când deportații și urmașii acestora au venit cu flori și lumânări la Consiliul Raional și Primăria Soroca, și în lipsa unui monument la care s-ar putea reculege, aceștia le-au depus pe pragul instituției publice, autoritățile au promis că vor examina subiectul și vor rezolva problema. În pragul unei noi comemorări, am aflat că în curând carul s-ar putea mișca din loc.

Am discutat cu Valentina Leșan, președinta Asociației Obștești “Supraviețuitorii Represiunilor Politice” din Soroca, care ne-a spus că a fost contactată de conducerea raionului Soroca și invitată la discuție pe acest subiect. Acolo a fost încredințată că autoritățile raionale nu au uitat de promisiunea făcută acum un an.

Între timp, la ședința Consiliului Raional Soroca programată pentru luna iulie două proiecte de decizie propuse consilierilor spre aprobare țin de acest subiect. Unul ține de edificarea monumentului de for public „În memoria victimelor represiunilor politice și deportărilor”, iar altul de Regulamentul de organizare și desfășurarea a concursului de selectare a autorului monumentului de for public „În memoria victimelor represiunilor politice și deportărilor”.

Astfel consilierilor raionali li se propune să aprobe inițiativa Asociației obștești “Supraviețuitorii Represiunilor și Deportărilor” pentru înălțarea unui monument în memoria victimelor represiunilor politice și deportărilor, iar președintele raionului Soroca urmează să constituie comisia de organizare a concursului de selecție a autorului monumentului de interes public.

Trist este faptul că majoritatea din Consiliul Raional Soroca, urmași politici ai celor care în numele Secerei și a Ciocanului dar și a Steluței roșii de pe Kremlin, iau deportat pe cei mai gospodari și mai mari intelectuali basarabeni, acum așteaptă ca urmașii celor deportați, torturați și uciși în Siberia sau pe drum, să-și facă monument pe contul lor. Contribuția administrației se dorește a fi una mai mică, chiar dacă decenii la rând autoritățile locale și raionale, care au furat de la proprietarii deportați bunurile, le-au folosit imobilele ca sedii pentru instituțiile publice sau de partid.

Cu toate că Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca, afirma acum un an că vor identifica posibilitatea ca să-și “asume responsabilitatea totală pentru a construi acest monument, deoarece aceste persoane merită”, recent a revenit iarăși la ideea de a veni doar cu o contribuție a consiliului raional, dar decizia o vor lui consilierii raionali.

Amintim că prin 2016 se vorbea despre crearea unui memorial la intrarea în municipiul Soroca (intersecţia străzilor Independenţei şi cheiul Nistrului — n.a.), dar la fapte așa și nu s-a trecut.
schiță realizată de arhitectul Ion Golovatîi

 

 

Consiliul raional a elaborat și o schiță de proiect, unde se propunea ca acest complex memorial să fie alcătuit dintr-o piatră comemorativă din granit cu înălțimea de peste 2 metri, în spatele căreia va fi o cruce neagră din metal de două ori mai mare. În fața complexului era planificat un mic scuar, iar de acolo până la monumentul ridicat pe o movilă urmau să fie instalate șinele unei căi ferate. În etapa a doua, pe marginea șinelor se propunea să fie adăugate pietre pe care vor fi sculptate numele celor deportați din Soroca. Zona aleasă are și o încărcătură simbolică, fiind nu doar intrarea în oraș, dar și locul de unde se crede că mașinile cu deportați porneau spre gările feroviare.

Get YouTube Transcripts

La ședința din 19 mai 2016 decizia cu privire la edificarea monumentului Victimelor Represiunilor Politice, a fost ignorată de consilierii orășenești, aleșii locali i-au alocat cu tot cu procedura de vot “tocmai” 23 de secunde, iar rezultatul a fost previzibil — pentru au fost 6 consilieri, împotrivă — 4, 12 s-au abținut de la vot, iar unul nu a votat.

Ulterior, prin 2018 Consiliul Raional Soroca a luat decizia de a ridica un monument în amintirea deportaților în preajma Complexului Eroilor, lângă Palatul de Cultură. A fost făcută și schița acestuia, dar de atunci s-a tot bătut pasul pe loc.

CITIȚI ȘI:

Protestul deportaților cu flori și lumânări la Primăria și Consiliul Raional Soroca / VIDEO

Deportații soroceni – represați în 1941, ignorați și în 2022. Până când?

Ludmila Gluşchevici: „În timpul deportărilor ne-am pierdut demnitatea de oameni”

 


Articolul precedent42 de drumuri naționale, inclusiv din sectoarele Soroca și Florești, au fost afectate de furtuna de aseară
Articolul următorVeste tristă pentru soroceni: Regizorul Arcadie Spoială a murit strivit de o creangă
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.