Patentarii din Soroca vor să fie auziţi şi îl cheamă pe ministrul Calmâc… la tejghea (VIDEO)

0
23

Deținătorii de patentă și zeci de cetățeni au ieșit astăzi în Piața Libertății din Soroca, unde și-au exprimat nemulțumirea față de decizia Guvernului de a da aviz pozitiv proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător. Participanții la protest își doresc să activeze în bază de patentă și după 1 ianuarie 2017.

Aceștia au scandat în fața Primăriei “Vrem patentă!”, „Rușine!”, „Cu Calmâc la tejghea!”, „Vrem să fim auziți!”.

Elionora Țurcanu Hirghiligiu, unul din organizatorii acțiunii de protest, a declarat că “noi credem că avizul este o capcană. Ei ne lasă patenta, dar condițiile de a activa în baza acestei patente sunt la fel ca condițiile în cazul unei firme sau întreprinderi individuale, doar că denumirea rămâne aceiași. Noi am început primul miting de protest în Căușeni și vom continua să mergem prin toate raioanele țării”. Potrivit locuitoarei orașului Căușeni, care este deținătoare de patentă de mulți ani de zile, aceste modificări sunt valabile pentru municipiul Chișinău, unde patenta este mai scumpă, și mai puțin pentru raioanele țării.

Protestatarii au solicitat abrogarea Legii nr.121 care nu permite deținătorilor de patentă să activeze începând cu anul viitor.

Grigore Marciuc, președintele Uniunii Micilor Întreprinzători Soroca și membrul Asociației Micului Business, a declarat că acțiunile de protest vor continua până la începutul sesiunii toamnă-iarnă a Parlamentului. “La finele lunii septembrie vom veni cu toții în fața legislativului pentru a cere aviz pozitiv la proiectul de lege înaintat de comisie, și anume să activăm și mai departe din 1 ianuarie 2017 în baza legii cu privire la patenta de întreprinzător”, susține domnul Marciuc.

Oamenii care s-au alăturat protestului sunt de părere că avizul Guvernului vine contra voinței lor și în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova.

“Dorim ca să ne lase patenta, pentru a putea lucra. Avem familii și copii, și trebuie să lucrăm în continuare. La moment lucrez în bază de patentă și o ducem greu. Vânzările sunt slabe, iar cei de la conducere ne mai pun bețe în roate”, susține Svetlana Stimpovschi, locuitoare a orașului Soroca.

“Sunt aici pentru a susține activitatea în bază de patentă. În cazul în care voi avea întreprindere individuală, personal, cred că nu voi face față. Este greu pentru că mereu va trebui să dăm dare de seamă și să lucrăm cu aparatul de casă”, este opinia Nadejdei Răilean, locuitoare a orașului Soroca.

“Am vrea ca cei care au vârsta noastră să rămână acasă și să nu vină aici în piață, din cauză că nu au o pensie bună. Și acum muncim, însă nu ni se crează condiții”, a precizat Mihail Gadibadi, pensionar.

Cristina spune că acest aviz doar înăsprește condițiile de muncă a actualilor deținători de patentă. “Partea mai puțin convenabilă pentru noi este că vom lucra cu aparate de casă. Aceasta ne va îngreuna lucrul și ne va calcula tot venitul”, declară tânăra.

Unul din organizatori a specificat că, conform noilor reglementări, va fi posibil de comercializat orice produs sau marfă. “Despre ce fel de produs este vorba, căci poate fi orice. Unde este limita? În lege era stipulat clar ce se permite și ce nu în bază de patentă. Deci vindeți orice, doar luați această patentă?”, spune Eleonora Țurcanu Hirghiligiu.

La acțiunea de protest a ținut un discurs și a fost prezent pentru câteva minute primarul oraşului, Victor Său.

Vă reamintim că la 27 iulie 2016, cabinetul de miniștri a aprobat Avizul la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător, elaborat în colaborare cu Ministerul Finanțelor și alte instituții de stat. Documentul urmează a fi transmis spre aprobare Parlamentului.

Potrivit Avizului, trecerea de la activitatea de comerț în bază de patentă la noul regim de impozitare a persoanelor fizice, care practică comerțul prin înregistrare ca întreprinzător individual va permite promovarea unei politici echitabile pentru operatorii pieței prin prisma protecției drepturilor consumatorilor.

Totodată, documentul propune deținătorilor de patentă să desfășoare activitate independentă cu următoarele drepturi: pentru o perioadă nelimitată de timp, comparativ cu până la un an în varianta actuală; înregistrarea să fie efectuată printr-o notificare la primăria localității și înregistrare la organul teritorial al Serviciului Fiscal de Stat prin depunerea unei cereri; plafonul de venituri din vânzări să fie ridicat de două ori, până la 600 mii lei anual; taxarea să fie de 1% din venitul din vânzări, dar nu mai puțin de 3000 lei anual; scutirea de plata taxelor locale (taxa pentru amenajarea teritoriului, taxa pentru unitățile comerciale/prestări servicii), acestea fiind doar o parte din modificările ce ar intra în vigoare începând cu anul viitor.


Articolul precedentÎn memoriam: GRIGORE ZĂNOAGĂ
Articolul următorCitește mâine în „Observatorul de Nord”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.