* Monumentul este amplasat în partea de sud a orașului Soroca, la marginea unei înălțimi (94 m), lângă cotul râului Nistru.
* Ideea a fost propusă de scriitorul Ion Druță, în memoria poetului anonim – autorul baladei populare „Miorița”.
* Autor al proiectului este arhitectul-monumentalist Ion Pascal.
* Monumentul – capelă prezintă o turlă în formă de lumânare conică cu înălțimea de 25 m și diametrul la bază de 5 m, cu încăpere interioară pentru capelă, cu ușă și ferestre. Construcția nu se încălzește.
* Turla se prevede din plăci de piatră – gresie de Cosăuți, cu carcasă și diafragme de beton armat monolit.
* Deasupra turlei se înalță simbolul flăcării lumânării, cu înălțimea de 5 m, executat din metal.
* Lumânarea prezintă o construcție rotundă în plan din zidărie de piatră cu schelet cu diametrele interioare în partea inferioară, de 4,0 m, superioară – de 2,0 m și înălțimea de 25,0 m. La volumul de bază al construcției sunt alăturați 4 pilaștri în care sunt amplasate nișe cu diametrul interior de 1,0 m.
* Încăperea capelei este amplasată în partea inferioară a construcției și e acoperită cu o cupolă la cota 6,000. Mai sus de cupolă, în corpul construcției este amplasată o scară verticală pentru deservirea ei. Împrejurul construcției este amplasată platforma de vizitare, cu 8 margini în plan.
* Fundația, precum și placa platformei de vizitare, sunt din beton armat monolit. Trunchiul Monumentului prezintă o construcție complexă, zidăria fiind din piatră plată de carieră M300-400 pe mortar M150 și stâlpi monoliți de beton armat.
* Zidăria servește ca cofraj pentru betonarea stâlpilor. Stâlpii de beton armat sunt legați cu zidăria prin mustăți de armătură. Corpul monumentului e divizat în 5 etaje prin diafragme orizontale monolite de beton armat, legate monolit cu stâlpi verticali de beton armat.
* Pentru instalarea construcției „flăcării” în diafragma de la cota 22,4 m se prevede o bucșă din țeavă. Stabilitatea monumentului se asigură prin cumularea funcției zidăriei din piatră și a scheletului monolit din beton armat, constituit din stâlpi și diafragme orizontale, cu contravântuirea monolită a stâlpilor cu fundație prin mustăți de armătură, prin cumularea funcției fundației monolite de beton armat și baza din stâncă.
* Iluminatul interior al Monumentului-Capelă se realizează cu corpuri de iluminat, cu lămpi de incandescență, deoarece lipsește încălzirea încăperii. Pentru iluminatul electric al încăperilor de la parter se utilizează brațe cu 2 lămpi, instalate pe pereți la înălțimea 3-3,5 m de la pardoseală. La înălțimea 1,5-2 m se instalează brațe – sfeșnice, pentru iluminatul icoanelor. Încăperile amplasate mai sus de 6 m servesc pentru întreținere tehnică și iluminatul lor se realizează cu lămpi de incandescență.
* În plus, pentru iluminatul arhitectural al monumentului se prevăd proiectoare cu lămpi metalice cu halogen, care se instalează pe teren la cota 23 m (pentru a fi iluminat simbolul flăcării Lumânării); pe 4 suporturi speciale cu înălțimea până la 4 m, instalate în îngrădirea terenului la cota 0,00 – pentru a fi iluminat monumentul; pe îngrădirea terenului – pentru a fi iluminat soclul monumentului.
* Pentru protecția de loviturile directe ale fulgerului, în calitate de receptor al fulgerului se utilizează construcția metalică a simbolului flăcării.
* În complexul monumentului, inițial intra: o estradă descoperită de vară, pentru 200 locuri; un teren pentru parcarea mijloacelor de transport auto în fața monumentului și jos, lângă șoseaua spre Soroca; cărarea cu lungimea de 330 m (657 trepte) pe panta versantului, din talpa dinspre râul Nistru până la monument.
* Aria interioară a Capelei – 16,1 m2.
* Aria construită generală a monumentului – 5360 m2.
* Aria platformei de vizitare – 133,1 m2.
* Aria terenului selectat pentru monument – 4,0 ha.
* Costul estimativ inițial al construcției – 3372,112 mii lei.
SURSA: Almanah Soroca 2008