Studiile în România: Experiența sorocencei Olivia Fiodorciuc

0
759

„Sunt o fire energică, creativă și deschisă de a încerca lucruri noi. Îmi place să fac voluntariat și să mă implic activ în diverse activități din comunitatea mea” – un scurt autoportret despre Olivia Fiodorciuc.

  • De ce ai ales să pleci în România pentru ați continua studiile?
    Decizia de a pleca în România pentru a-mi continua studiile a venit din dorința puternică de a cunoaște un mediu și un sistem de învățământ nou și de a-mi dezvolta abilități utile într-un domeniu nou.
  • Cum te-ai adaptat la mediul academic din România?
    Primele săptămâni au fost mai provocătoare, însă odată ce am cunoscut profesorii, tinerii și studenții, mi-a fost ușor să mă adaptez la acest mediu.
  • Care au fost principalele criterii în alegerea universității?
    Alegerea universității nu a fost una ușoară, însă principalele criterii a fost orașul în care se află universitatea, să fie unul dezvoltat, care ar putea să îmi ofere oportunități atât pentru dezvoltarea personal, cât și profesională. Un alt criteriu ar fi resursele și facilitățile pe care universitatea le posedă (biblioteci, săli dotate cu tehnologii moderne), precum și numarul facultăților oferite.
  • Care sunt aspectele pozitive și negative ale programului de studii din România?
    Câteva aspecte positive sunt prezența oportunităților de cercetare ce oferă studenților șansa de a fi implicați în proiecte de cercetare, conferințe, organizații. Alt aspect pozitiv este diversitatea programelor de studii în numeroase domenii ce permit sudenților să își aleagă specializările în funcție de propriile interese și obiective. Dacă ar fi sa spun un aspect negativ, atunci acesta ar fi ca în unele clase, încăperi nu sunt prezente resursele necesare pentru studenți, care afectează calitatea informației și cunnoștințelor oferite.
  • Cum ai gestionat provocările legate de schimbare a mediului social?
    Pentru mine schimbarea mediului a fost ca o „rupture” de tot ce înseamnă „acasă”, însă având prietenii din RM și oamenii noi pe care i-am cunoscut aici, am reușit sa mă adaptez, și mi-am dat seama că tot ce trebuia să fac era să mă implic în organizațiile studențești, pentru a crea noi experiențe și, totodată, să explorez locurile istorice și frumoase ale Iașiului.
  • Care sunt aspectele preferate ale studiilor în România?
    Cel mai mult îmi place faptul că materiile pe care le studiez îmi oferă cunoștințe utile care ma vor ajuta în cariera mea, precum și legătura dintre tehnologii, și joburi viitoare care urmează să apară, iar asta îmi dezvoltă mult gândirea critică și analitică în alegerea viitorului meu job.
  • Ce sfaturi ai oferi altor studenți care doresc să-și continuie studiile în România?
    Le-aș sugera tinerilor care doresc să vină în România să își continuie studiile să nu se grăbească și să analizeze bine ceea ce vor să studieze, și să nu fie doar ideea de „a pleca” din Repuplica Moldova. De asemenea, un sfat ar mai fi să întrebe alți studenți, care au fost sau sunt la specialitatea dorită și să creeze o listă cu argumente pro și contra, așa încât decizia finală să fie una benefică pentru ei.

Realizat: Sabina Toporovscaia


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentPrimăria municipiului Soroca vă invită la inaugurarea Pomului de Crăciun
Articolul următorSchimbări majore în evaluarea elevilor: Posibilă introducere a camerelor video la examenele de clasa a IX-a
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.